Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ -The hail Mary prayer | ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ

 

Παναγία η Φιδούσα - Κεφαλονιά


Ακολουθία χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο 

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, η θεολογία του και η σημασία της - π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

 Ομιλία του μακαριστού πατρός μας Αθανασίου Μυτιληναίου στην Β' Κυριακή Νηστειών.

Από τη σειρά Ομιλίες Κυριακών. Ημερομηνία ομιλίας:  22-03-81

Β΄ Κυριακή των Νηστειών - Γρηγορίου του Παλαμά


 Φωτός λαμπρόν κήρυκα νυν όντως μέγαν,

Πηγή φάους άδυτον άγει προς φέγγος.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος και διαπρεπέστατος ρήτορας και φιλόσοφος. Δεν γνωρίζουμε το χρόνο και τον τόπο της γέννησής του. (Ο Σ. Ευστρατιάδης όμως, στο αγιολόγιο του, αναφέρει ότι ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, από τον Κωνσταντίνο τον Συγκλητικό και την ευσεβέστατη Καλλονή). Ξέρουμε όμως, ότι κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ. ήταν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, απ' όπου και αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος χάρη ησυχότερης ζωής, και αφιερώθηκε στην ηθική του τελειοποίηση και σε διάφορες μελέτες.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πελοπόννησος: Οι πέντε μονές που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική ιστορία

 


Οι μονές αυτές αποτελούν δημοφιλή προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό

Οι πέντε παρακάτω μονές της Πελοποννήσου έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική ιστορία και ειδικά με τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και κατόπιν με την Ελληνική επανάσταση.

Οι μονές αυτές αποτελούν δημοφιλή προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό, προκαλώντας δέος στους προσκυνητές.

Μὲ τὴν εὐχὴ ἁγιάζεται ὅλος ὁ ἄνθρωπος

 


Ὁ Γέροντας [νῦν ὅσιος Ἰωσὴφ Ἡσυχαστής] δὲν μᾶς ἔκανε πολλὲς διδασκαλίες ἤ διαλέξεις περὶ Νοερᾶς προσευχῆς. Ὄχι ὅτι δὲν μποροῦσε, ἀφοῦ ἦταν πραγματικὸς ἐπιστήμων τῆς Νοερᾶς προσευχῆς, διάδοχος καὶ συνεχιστῆς τῆς Νηπτικῆς παραδόσεως, ἀλλὰ ἐπειδὴ ἦταν ἐπιφυλακτικός, γιὰ νὰ μὴν φουσκώση τὰ μυαλά μας μὲ φαντασίες καταστάσεων ποὺ δὲν εἴχαμε φθάσει.

Ὀλιγόλογες λακωνικὲς συμβουλές μᾶς ἔδινε, κατά τὴν διάρκεια τῶν νυκτερινῶν μας ἐξαγορεύσεων, ὑπὸ τὴν μορφὴ ὑποδείξεων περισσσότερον, μὰ ἦσαν πάντα μεστὲς ὠφελείας.

— Κύριε! Δίδαξόν με τὰ διακαιώματά σου!...

 


Μ᾿ ἔκλεισαν στὴ φυλακή, μαζὶ μὲ κοινοὺς ἐγκληματίες. Μὲ ὑποδέχθηκαν βίαια: Ξέσκισαν τὰ ἱερατικά μου ἄμφια. Μὲ βρίζανε. Μὲ φτύνανε… Βαρέθηκαν καὶ σταμάτησαν.

Μοῦ ἔδωσαν λίγο χῶρο στὸ πέτρινο, βρώμικο δάπεδο— στὸ πιὸ σκοτεινὸ σημεῖο, δίπλα στὸ ἀποχωρητήριο.

Σβήσανε τὸ φῶς καὶ πέσανε γιὰ ὕπνο. Τότε ἐγὼ ἄρχισα νὰ προσεύχομαι...

ΟΙ ΑΠΛΩΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

 


«Σταυρῷ παλάμας ἐξεπέτασας, τῆς ταθείσης πάλαι χειρός τοῦ Ἀδάμ, πρός τό τῆς γνώσεως φυτόν, ἀναιρῶν τό ἁμάρτημα, διά σπλάγχνα οἰκτιρμῶν, Λόγε Θεοῦ ὑπεράγαθε» (ὠδή γ΄Τριωδίου).

(Υπεράγαθε Λόγε Θεού, άπλωσες τις παλάμες Σου στον Σταυρό, διαγράφοντας έτσι το αμάρτημα του Αδάμ, όταν παλιά στον Παράδεισο άπλωσε εκείνος το χέρι στο δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού. Διότι είσαι γεμάτος αγάπη για εμάς).

The Passion of The Christ


 Όταν ο Mel Gibson πρότεινε στον Jim Caviezel να πάρει τον ρόλο του Ιησού στην ταινία “The Passion of the Christ”, εκείνος τον προειδοποίησε ότι ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος ρόλος και ότι αν τον δεχόταν, θα περιθωριοποιηθεί ως ηθοποιός στο Χόλιγουντ.

Ο αγωνιστής Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος προς Μεσσηνίας Χρυσόστομο: «Μή πλανᾶσθε καί μή παρασύρετε εἰς τήν πλάνην τά πιστά τῆς Ἐκκλησίας τέκνα!»

 


Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Μεσσηνίας Κύριον κ. Χρυσόστομον

Ἱεράν Μητρόπολιν ΚΑΛΑΜΑΤΑΝ

Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ Ἀδελφέ,

Ἐπιτρέψατε εἰς ἕνα γεγηρακότα ἤδη ἐν Χριστῷ Ἀδελφόν Σας, ὁ ὁποῖος μετά περισσῆς ἀγωνίας παρακολουθεῖ τά συμβαίνοντα σήμερον εἰς τήν Ἑλληνικήν Κοινωνίαν, νά ὑψώσῃ φωνήν διαμαρτυρίας καί νά διαμαρτυρηθῇ πρός Ὑμᾶς διά τήν ἐκ μέρους Ὑμῶν δημοσίως γενομένην παρερμηνείαν ἤ καί ἀλλοίωσιν τῆς Ὀρθοδόξου Παραδόσεως.

Ἀπευθύνομαι πρός Ὑμᾶς δημοσίως διότι:

π. Δημήτριος Μπεζάν: Ένα φως επήγασε από τα κεφάλια δύο μοναχών!

 

[Διήγηση του μαρτυρικού ιερέα  π. Δημητρίου Μπεζάν]:

Η μεγάλη φυλακή στη Μονή Οράνκι δεν ήταν στρατιωτική φυλακή, αλλά διεθνές στρατόπεδο των αιχμαλώτων. Σ’ αυτό το στρατόπεδο που βρισκόταν στα δάση της Βόλγας, κοντά στην πόλη Γκόρκι, σήμερα Νίζνι Νόβγοροντ, ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 14.000 αξιωματικοί από όλες τις εθνικότητες της Ευρώπης, ακόμη και από την Ιαπωνία. Ήμασταν οργανωμένοι σε στρατιωτικούς σχηματισμούς για δουλειά και στρατωνιζόμενοι σε κτίρια και τρώγλες.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2024. Εγκύκλιος Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σιασανίου & Σιατίστης κ. Αθανασίου

 







Κεφαλονιά & 1821: Συμβολή σε μια εποποιία

 


Γράφει ο Αποστόλης Χαλικιόπουλος

Ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο γεγονός για την εθνική μας ιστορία και όχι μόνο, αποτελεί το ριψοκίνδυνο, απρόσμενο, αλλά και τολμηρό εγχείρημα της Ελληνικής Επανάστασης, με όλο το μεγαλείο και τα παρατράγουδα του. Σε καιρούς δύσκολους, όπου κάθε φιλελεύθερη επαναστατική κίνηση διωκόταν δια ροπάλου σχεδόν παγκοσμίως, η προσπάθεια αυτή του λαού μας φάνταζε πραγματική τρέλα, όταν μάλιστα είχε να αντιμετωπίσει μια πανίσχυρη υπερδύναμη, τη σιδηρά τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Από αυτό το πανεθνικό εγερτήριο του λαού μας, δε θα γινόταν να απουσιάζει και το κεφαλονίτικο δαιμόνιο, το οποίο ξέρει να δίνει το παρόν σε κάθε ιστορική μας εποποιία. Από την ίδρυση και δράση της Φιλικής Εταιρείας, ως τις ένοπλες συγκρούσεις και την μετεπαναστατική περίοδο πριν και μετά την ‘Ένωση, ο Κεφαλονίτης συμμετέχει ενεργά και ποικιλότροπα στις διάφορες ιστορικές εξελίξεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή.

Ήρωες: Αυτοί είναι οι Κεφαλλονίτες & Θιακοί που πολέμησαν στην Επανάσταση του 1821 - Όλα τα ονόματα



Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, παρουσιάζεται ονομαστική κατάσταση των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων που συμμετείχαν με τον οποιοδήποτε τρόπο στην Επανάσταση, μαζί με μία σύντομη ιστορική αναφορά στη δράσης τους. Αν και την εποχή αυτή η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη τελούσαν κάτω από Αγγλική κατοχή με ένα ιδιαιτέρα ανθελληνικό σύνταγμα (Σύνταγμα του 1817 ), η Ελληνική τους συνείδηση τους όπλισε με δύναμη, αποφασιστικότητα, και θάρρος, ώστε να μην υπολόγισουν τον Άγγλο κατακτητή και να τρέξουν πρόθυμα για να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη λευτεριά του υπόδουλου Ελληνικού Έθνους.

Η συνεισφορά της Κεφαλονιάς στην Επανάσταση το 1821

Η Κεφαλονιά, που υπήρξε ιδιαίτερα δεκτική στα φιλελεύθερα και εθνικά μηνύματα της εποχής αυτής, πρωτοστατεί με όλα τα μέσα έμψυχο και άψυχο υλικό στους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, και οι Κεφαλονίτες δίνοντας το ηρωικό τους “παρών” και διατηρούν το ζήλο τους διακάη μέχρι το τέλος του αγώνα.

Σε μια από τις πρώτες μάχες ο κεφαλονίτης πλοίαρχος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας ο Ανδρέας Σφαέλος μαζί με τους συμπατριώτες κατατροπόνουν δύο φορές τα τουρκικά καράβια στον Προύθο. Η νίκη κατά την ναυμαχία αυτή ενθουσίασε τόσο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που ανέθεσε επίσημα στο Σφαέλο τη συγκρότηση του πρώτου επαναστατικού στολίσκου, ώστε να θεωρείται αυτός ο κεφαλονίτης πρώτος ναύαρχος του αγώνα.

Ύμνοι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - ψάλλει Χορωδία Ρ. ΜΕΛΩΔΟΣ και Ι. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ υπό Αντ. Μπελούση

 

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ (Σ.Κ)

Από κασσέτα των εκδόσεων ΖΩΗ υπ΄αριθμόν (33ΥΒΖ1228) "ΥΜΝΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"

ψάλλει: Η Βυζαντινῆ χορωδία τοῦ Πανελληνίου Συλλόγου Ἱεροψαλτῶν "Ρωμανὸς ὁ Μελωδὸς καὶ Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός" ὑπὸ τὴν διεύθυνσιν τοῦ Ἀντωνίου Μπελούση.

✅Ἐπιμέλεια εἰκόνας καὶ ἤχου: © Σταῦρος Κολλίντζας 

ΠΗΓΗ



Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου



 Ἤγγειλεν Υἱὸν Ἄγγελος τῇ Παρθένῳ,

Πατρὸς μεγίστης Βουλῆς μέγαν.

Γήθεο τῇ Μαρίῃ ἔφατ' Ἄγγελος εἰκάδι πέμπτῃ.

Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α' στίχ. 26-38). Την ήμερα αυτή, ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Και Όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». και καθώς ο Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

25η Μαρτίου: Το «Ελευθερία ή Θάνατος» μας καταδιώκει ακόμα – Για μια Επανάσταση στα επίγεια και μια Ανάσταση στα επουράνια

 


Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης μας καλεί να φυλάξουμε τα ιερά «κάστρα» - Κάθε σβέρκος που δεν προσκυνάει τη δουλεία, είναι και μία επανάσταση.

«Η επανάσταση δεν έγινε το  ’21 μονάχα. Κάθε ώρα και στιγμή από τότε που πήρε ο Αγαρηνός την Πόλη, με κάθε σφαγή και αρπαγή και ατιμία που σήκωνε ο σβέρκος του σκλάβου, για να προσκυνήσει και δεν προσκύναγε, γίνονταν μια επανάσταση. Κι όλες αυτές οι επαναστάσεις γνωστών και αγνώστων ηρώων της πίστης και της πατρίδος έτρεξαν σαν τα ρυάκια στο μεγάλο ράμμα και έτσι έγινε το ’21  που ήθελε ο Θεός και μας έκανε λεύτερους».

Τῌ ΚΕ' ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ - Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας.

 



ΕΝ Τῼ ΜΙΚΡῼ ΕΣΠΕΡΙΝῼ

Στιχηρὰ
Ἦχος δ’
Ὁ ἐξ ὑψίστου κληθεὶς
Κατοικτειρήσας τὸ ποίημα ὁ Πλάστης, σπλάγχνοις τοῖς οἰκείοις τε κατακαμπτόμενος, Κόρης ἐν μήτρᾳ Θεόπαιδος, οἰκῆσαι σπεύδει, πρὸς ἣν ὁ μέγας ἦλθεν Ἀρχάγγελος. Χαῖρε προσφθεγγόμενος, Θεοχαρίτωτε, νῦν μετὰ σοῦ ὁ Θεὸς ἡμῶν, μὴ πτοηθῇς με, τοῦ Βασιλέως τὸν Ἀρχιστράτηγον· εὗρες γὰρ χάριν, ἣν ἀπώλεσεν, Εὔα τὸ πρὶν ἡ Προμήτωρ σου, καὶ συλλήψῃ καὶ τέξῃ, τοῦ Πατρὸς τὸν ὁμοούσιον.
Στιχηρὰ
Ἦχος δ’
Κατοικτειρήσας τὸ ποίημα ὁ Πλάστης, σπλάγχνοις τοῖς οἰκείοις τε κατακαμπτόμενος, Κόρης ἐν μήτρᾳ Θεόπαιδος, οἰκῆσαι σπεύδει, πρὸς ἣν ὁ μέγας ἦλθεν Ἀρχάγγελος. Χαῖρε προσφθεγγόμενος, Θεοχαρίτωτε, νῦν μετὰ σοῦ ὁ Θεὸς ἡμῶν, μὴ πτοηθῇς με, τοῦ Βασιλέως τὸν Ἀρχιστράτηγον· εὗρες γὰρ χάριν, ἣν ἀπώλεσεν, Εὔα τὸ πρὶν ἡ Προμήτωρ σου, καὶ συλλήψῃ καὶ τέξῃ, τοῦ Πατρὸς τὸν ὁμοούσιον.
Ἦχος δ’
Ξένος ἐστί σου ὁ λόγος καὶ ἡ θέα, ξένα σου τὰ ῥήματα καὶ τὰ μηνύματα, ἡ Μαριὰμ πρὸς τὸν Ἄγγελον, μὴ με πλανήσῃς, Κόρη ὑπάρχω γάμου ἀμύητος, λέγεις ὡς συλλήψομαι τὸν ἀπερίληπτον, καὶ πῶς χωρήσει ἡ μήτρα μου, ὃν τὰ μεγέθη, τῶν οὐρανῶν χωρῆσαι οὐ δύνανται; Τοῦ Ἀβραὰμ σε διδαξάτω πρίν, ἡ καλύβη, Θεὸν ἡ χωρήσασα, προτυποῦσα Παρθένε, τὴν Θεόδεκτον γαστέρα σου.
Ἦχος δ’
Εἰς Ναζαρὲτ νῦν τὴν Πόλιν ἐπιφθάσας, Πόλιν σὲ τὴν ἔμψυχον τοῦ Βασιλέως Χριστοῦ, ὁ Γαβριὴλ κατασπάζεται, βοῶν σοι· Χαῖρε, εὐλογημένη Θεοχαρίτωτε, ἕξεις ἐν νηδύϊ σου Θεὸν σαρκούμενον, καὶ διὰ σοῦ τὸ ἀνθρώπινον, πρὸς τὸ ἀρχαῖον, δι' εὐσπλαγχνίαν ἀνακαλούμενον· Εὐλογημένος τῆς κοιλίας σου, θεῖος καρπὸς ὁ ἀθάνατος, ὁ παρέχων τῷ κόσμῳ, διὰ σοῦ τὸ μέγα ἔλεος.
Δόξα... Καὶ νῦν... Ἦχος α΄
Τῷ ἕκτῳ μηνί, ὁ Ἀρχιστράτηγος ἀπεστάλη πρὸς σὲ τὴν Παρθένον Ἁγνήν, μηνῦσαί σοι τὸν λόγον τῆς σωτηρίας· ἅμα δὲ καὶ καλέσαι σε· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, τέξῃς Υἱόν, τὸν πρὸ αἰώνων ἐκ Πατρός, ὃς σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ, ἐκ τῶν πταισμάτων αὐτῶν.

ΘΟΥΡΙΟΣ, ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ (ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ) - με στίχους

 



ΣΤΙΧΟΙ: ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Ως πότε παλληκάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμο, για την πικρή σκλαβιά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Να χάνωμεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.


Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Εξ αφορμής: περί Θαυματοποιών και Θαυμάτων

Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης MD, SM, ScD

Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας


Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Διαχρονικά υποβόσκει και περιστασιακά προβάλλεται έντονα, εξ αφορμής εκκλησιαστικών σκανδάλων, η προσπάθεια των πιστών Χριστιανών από την μια να «υπερασπιστούν» ή/και να «αποδείξουν» την ύπαρξη του Θεού με τα θαύματα, ενώ από την άλλη φουντώνει η ευθεία αντιπαράθεση και το μένος των αμφισβητούντων την Ορθόδοξη πίστη, οι οποίοι δράττονται της σκανδαλοθηρικής ευκαιρίας να λοιδωρήσουν και να γελοιοποιήσουν τα θαύματα, με κύριο στόχο τον ίδιο τον Χριστό.

Η προσπάθεια της «υπεράσπισης» ή/και «απόδειξης» της ύπαρξης του Θεού μέσω των θαυμάτων τίθεται ασφαλώς σε εισαγωγικά, διότι ο Θεός δεν έχει ανάγκη από τα κατά καιρούς θαύματα για να επιβεβαιώσει την παρουσία Του στη γη και σ’ ολόκληρο το σύμπαν. Παράλληλα, ούτε και με την εδώ παρουσία Του ο Χριστός επεδίωξε να δεσμεύσει ή/και να εξαναγκάσει την αποδοχή Του από τους ανθρώπους μέσω των θαυμάτων. Η αποκάλυψη του Υιού του Θεού έγινε και συνεχίζει να γίνεται προσωπικά στον καθένα με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία μας.

ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΝΔΟΞΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 


Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου

1. Πάλι σήμερα ἔχουμε χαρμόσυνες εἰδήσεις, πάλι ἔχουμε μηνύματα ἐλευθερίας, πάλι ἔχουμε μία ἀνάκληση ἀπὸ τὴν πτώση καὶ μία ἐπάνοδο στὴ ζωή, μία ὑπόσχεση εὐφροσύνης καὶ μία ἀπαλλαγὴ ἀπὸ τὴ δουλεία. Ἕνας ἄγγελος συνομιλεῖ μὲ τὴν Παρθένο, γιὰ νὰ μὴν ξαναμιλήσει ὁ διάβολος μὲ γυναίκα. Λέει ἡ Γραφή· «Τὸν ἕκτο μήνα τῆς ἐγκυμοσύνης τῆς Ἐλισάβετ στάλθηκε ἀπὸ τὸν Θεὸ ὁ ἄγγελος Γαβριὴλ σὲ μία παρθένο, ποὺ ἦταν μνηστευμένη μὲ ἕναν ἄνδρα». Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, γιὰ νὰ ἀποκαλύψει τὴν παγκόσμια σωτηρία τῶν ἀνθρώπων. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, νὰ φέρει στὸν Ἀδὰμ τὴ βέβαιη ἀποκατάστασή του. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, στὴν παρθένο, γιὰ νὰ μεταβάλει τὴν ἀτιμία τοῦ γυναικείου φίλου σὲ τιμή. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, γιὰ νὰ προετοιμάσει τὸν νυμφικὸ θάλαμο, ὥστε νὰ εἶναι ἀντάξιος γιὰ τὸν ἀμόλυντο Νυμφίο. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, γιὰ νὰ συντελέσει νὰ νυμφευθεῖ τὸ πλάσμα μὲ τὸν πλάστη.

Γέρων Γεώργιος: ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

 


Oμιλία του Γέροντα Γεωργίου από την ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ΄ ΛΟΥΚΑ (τοῦ Ἀσώτου).

ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


ΠΡΟΛΟΓΟΣ 

     Εἰς τὸ διαδίκτυον ὑπάρχουν ἀμέτρητες ἱστοσελίδες ἀπὸ ἐπισή­μους φο­ρεῖς ἢ ἰδιῶτες ποὺ ἀνήκουν εἰς τὴν ὀρθόδοξον χριστιανικὴν ἐκ­κλη­σίαν, στὶς ὁποῖες ἱστοσελίδες πα­ρουσιάζονται ποικίλα στοιχεῖα ἀπὸ τὴν ὀρ­θό­δο­ξον θεολογίαν, τὴν λα­τρείαν, τὸν πολιτισμὸν καὶ λοιπά. πρὸ ὀλίγων ἐτῶν κά­ποιος ἀνεζήτει εἰς τὸ δια­δί­κτυον νὰ εὕρῃ τὸ περίφημον συνο­δι­κὸν τῆς ὀρ­θοδοξίας, διὰ τὸ ὁποῖον ὅλοι σχεδὸν οἱ ὀρθόδοξοι ἔχουν ἀ­κού­σει, ἀλλὰ ἐλάχιστοι τὸ γνωρίζουν καὶ ἀκό­μη ὀλιγώτεροι ἔχουν ἀνα­γνώ­σει πλῆρες τὸ κείμενόν του. ἂν ἐνθυμοῦμαι καλῶς, ὁ ἐρευνητὴς ἐ­κεῖ­­νος διε­πί­στωσε ὅτι ὑπάρχει τὸ συνοδικὸν τῆς ὀρθοδοξίας εἰς ἀγγλι­κὴν με­τά­φρασιν, ἴσως καὶ εἰς ἄλλες γλῶσσες, ἀλλὰ εἰς τὸ πρωτότυπον ἑλλη­νι­κὸν κείμενόν του δὲν ὑπῆρχε σὲ καμμίαν ἱστοσελίδα· παρεπονεῖτο δὲ δι᾿ αὐτὴν τὴν ἔλλειψιν καὶ ἐζητοῦσε ἀπὸ ὅσους διατηροῦν χριστιανικὴν ἱστο­­σε­λίδα νὰ ἀναρτήσουν τὸ περίφημον συνοδικὸν εἰς κοινὴν θέαν.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΤΡΙΩΔΙΟΝ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΡΟΔΟΞΙΑΣ


ΕΝ Τῼ ΜΙΚΡῼ ΕΣΠΕΡΙΝῼ

Εἰς τό, Κύριε ἐκέκραξα, τὰ παρόντα Στιχηρὰ προσόμοια, εἰς δ'.
Ποίημα Νικολάου
Ἦχος α'
Τῶν οὐρανίων ταγμάτων 
Νῦν εὐσεβείας τὸ σέλας, πᾶσιν ἐφήπλωται, διασκεδάζον πλάνην, ἀσεβείας ὡς νέφος, φωτίζον δὲ καρδίας, τῶν εὐσεβῶν. Δεῦτε πάντες προσπέσωμεν, εὐσεβοφρόνως Εἰκόνας Χριστοῦ σεπτάς, προσκυνοῦντες οἱ Ὀρθόδοξοι.
Ἦχος α'
Ἱεροτύποις Εἰκόσι, νῦν ὡραΐζεται, ὡς νύμφη κοσμηθεῖσα, ἡ Χριστοῦ Ἐκκλησία, καὶ πάντας συγκαλεῖται πνευματικῶς, ἑορτάσαι· συνέλθωμεν, ἐν ὁμονοίᾳ καὶ πίστει χαρμονικῶς, μεγαλύνοντες τὸν Κύριον.
Ἦχος α'
Κόσμος ὁ σύμπας εὐφραίνου· ἰδοὺ γὰρ Κύριος, καθεῖλεν ἀπὸ ὕψους, ἀσεβείας τὸ κράτος, ἀρρήτῳ προμηθείᾳ· καὶ ταπεινοί, ἀνυψώθημεν σήμερον, Ὀρθοδοξίας πρός πίστιν δι' εὐσεβοῦς, Βασιλίδος ὁδηγούμενοι.
Ἦχος α'
Πρὸς τὸ πρωτότυπον φέρει, φησὶ Βασίλειος, τιμὴ ἡ τῆς εἰκόνος· διὰ τοῦτο ἐν σχέσει, τιμῶντες τὰς Εἰκόνας, Σωτῆρος Χριστοῦ, τῶν Ἁγίων ἁπάντων τε, ἵνα αὐτῶν δεδραγμένοι, μήποτε νῦν, δυσσεβείᾳ ὑπαχθείημεν.
Θεοτοκίον
Ἦχος α'
Τῶν οὐρανίων ταγμάτων
Ὁ τῇ ἀνάρχῳ, καὶ θείᾳ, φύσει ἀόρατος, βροτὸς ὡράθη Κόρη, ἐξ ἁγνῶν σου αἱμάτων, δι' ἄκραν εὐσπλαγχνίαν, οὗ τῆς σαρκός, γεγραφότες τὴν μίμησιν, τιμητικῶς προσκυνοῦμεν πάντες πιστοί, εὐσεβῶς καὶ μεγαλύνομεν.

Κυριακή της Ορθοδοξίας


Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

Λόγος εις την Α' Κυριακή των Νηστειών 

Την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, της ορθής πίστεως, η οποία καταπάτησε όλες της αιρέσεις και στερεώθηκε για πάντα. Γι' αυτό η Κυριακή αυτή καλείται Κυριακή της Ορθοδοξίας. Οι αιρέσεις φάνηκαν ήδη απαρχής του χριστιανισμού. Οι ίδιοι οι  Απόστολοι του Χριστού προειδοποιούσαν τους συγχρόνους τους, και μαζί τους και εμάς, για τον κίνδυνο από τους ψευδοδιδασκάλους.

Ο  Άγιος Απόστολος Πέτρος στη Β' Καθολική επιστολή γράφει το εξής: «Εγένοντο δε και ψευδοπροφήται εν τω λαώ, ως και εν υμίν έσονται  ψευδοδιδάσκαλοι, οίτινες παρεισάξουσιν αιρέσεις απωλείας, και τον αγοράσαντα αυτούς δεσπότην αρνούμενοι, επάγοντες εαυτοίς ταχινήν απώλειαν, και πολλοί εξακολουθήσουσιν αυτών ταις ασελγείαις, δι' ους η οδός της αληθείας βλασφημηθήσεται» (Β' Πετ. 2, 1-2).

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 - 843 μ.Χ.).

Το Φλάμπουρο

 


Οι λέξεις είναι σφαίρες.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίον τα γνωστά, συστημικά ηλεκτρονικά μέσα μαζικής προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ τις ίδιες λέξεις. Λέξεις όπως:

Άγιος Ιάκωβος της Μονής Οσίου Δαυΐδ στην Εύβοια:

 



Πόσο θα ήθελα κάποια φορά στο Άγιον Όρος να μετέχω σε κάποια Λειτουργία!

Πόσο θα ήθελα κάποια φορά στο Άγιον Όρος να μετέχω σε κάποια Λειτουργία!

Την ευκαιρία μού την είχε δώσει αρκετές φορές ο Γέροντάς μου π. Ακάκιος (της Σκήτης των Παχωμαίων των Καρυών του Αγίου Όρους) στο μικρό και ταπεινό κελλί του. Λειτουργία χαράματα στο Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο κελλί του. Το Ιερό του ατένιζε τον Άθωνα την ώρα που άρχιζε η ανατολή του ηλίου. 

Επίσης μεγάλη ευκαιρία να λειτουργήσω σε κάποιο αγιορείτικο πανηγύρι βρήκα όταν ο π. Ακάκιος μού πρότεινε να μετέχω στο πανηγύρι της μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, η οποία απέχει 5 λεπτά οδικώς από το κελλί του. Μου είπε: "Πάμε εκεί και θα κάνεις ό,τι σου πουν και χωρίς ευλογία μη βάλεις Πετραχήλι ούτε να λειτουργήσεις". 

Εἰς τὴν Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας (ἀπόσπασμα)

 Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.

Σήμερα, ἀδελφοί καί ἀδελφές, εἶναι ἡ ἁγία Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας, μία ἀπό τίς πενήντα δύο Κυριακές τοῦ ἔτους πού ὀνομάζεται Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας.

Μεγάλη καί ἁγία Κυριακή. Κυριακή, κατά τήν ὁποία ἑορτάζεται ἡ νίκη τῆς Ὀρθοδοξίας ἐναντίον κάθε ψεύδους, ἐναντίον κάθε ἀναλήθειας, ἐναντίον κάθε αἱρέσεως, ἐναντίον κάθε ψευδοθεοῦ· νίκη τῆς Ὀρθοδοξίας ἐναντίον κάθε ψευδοῦς διδασκαλίας, ἐναντίον κάθε ψευδοῦς φιλοσοφίας, ἐπιστήμης, πολιτισμοῦ, εἰκόνος. Ἁγία νίκη τῆς Ὀρθοδοξίας. Καί αὐτό σημαίνει ἁγία νίκη τῆς Παναληθείας.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Μια Κυριακή του Μάρτη





Η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά του Λουκιανού Κηλαηδόνη ως συνθέτη, μετά την «Πόλη μας», κυκλοφόρησε το 1972, με στίχους του Νίκου Γκάτσου και ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τη Δήμητρα Γαλάνη.
Από το δίσκο. λοιπόν, με τον τίτλο
  “Κόκκινη Κλωστή” αρκετά κομμάτια έγιναν διαχρονικά.
Περισσότερο αγαπήθηκαν τα «Το σπίτι μου», «Ήρθατε σαν κύματα», «Με γαρύφαλλο στο πέτο» και «Μια Κυριακή του Μάρτη».

Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Στίχοι:
 Νίκος Γκάτσος

Δήμητρα Γαλάνη – Μια Κυριακή του Μάρτη

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Καθαρά Δευτέρα

 


Τύπος εορτής:   Με βάση το Πάσχα. Εορτάζει 48 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ



Θά ἤθελα νά σᾶς πῶ μία διήγηση ἀπό ἕναν σύγχρονο ἁγιορείτη μοναχό, ὁ ὁποῖος ἔζησε σέ ἕνα Φιλοθεϊτικό Κελλί τοῦ Ἁγίου Ὄρους καί ὁ ὁποῖος γεννήθηκε στήν Ρωσία, στήν Πολτάβα, τό 1882, καί κοιμήθηκε τό 1965 στό Ἅγιον Ὄρος,στήν ἰδιόρρυθμη τότε Μονή Φιλοθέου.

Λεγόταν Αὐγουστῖνος μοναχός, γιά τόν ὁποῖο γράφει ὁ ἅγιος Παΐσιος στό βιβλίο πού συνέγραψε γιά τούς Γέροντες πού συνάντησε στά Μοναστήρια καί στίς Σκῆτες τοῦ Ἁγίου Ὄρους.

Από τον Εσπερινό της Τυρινής

 


Ἐκάθισεν Ἀδάμ, ἀπέναντι τοῦ Παραδείσου, καὶ τὴν ἰδίαν γύμνωσιν θρηνῶν ὠδύρετο. Οἴμοι, τὸν ἀπάτῃ πονηρᾷ πεισθέντα καὶ κλαπέντα, καὶ δόξης μακρυνθέντα! οἴμοι, τὸν ἁπλότητι γυμνόν, νῦν δὲ ἠπορημένον! Ἀλλ᾽ ὦ Παράδεισε, οὐκέτι σου τῆς τρυφῆς ἀπολαύσω, οὐκέτι ὄψομαι τὸν Κύριον καὶ Θεόν μου καὶ Πλάστην· εἰς γῆν γάρ ἀπελεύσομαι, ἐξ ἧς καὶ προσελήφθην. Ἐλεῆμον, Οἰκτίρμον, βοῶ σοι· Ἐλέησόν με τὸν παραπεσόντα.

Το Συναξάρι στην Κυριακή της Τυρινής

 

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ἀνάμνησιν ποιούμεθα τῆς ἀπὸ τοῦ Παραδείσου

 τῆς τρυφῆς ἐξορίας τοῦ πρωτοπλάστου Ἀδάμ.

Οι άγιοι Πατέρες μας τοποθέτησαν την ανάμνηση της εξορία του Αδάμ πριν ακριβώς από την αγία Τεσσαρακοστή. Αυτό το έκαναν για να μας δείξουν έμπρακτα πόσο ωφέλιμο είναι το φάρμακο της νηστείας στην ανθρώπινη φύση και πόσο μεγάλο κακό είναι η πολυφαγία και η παρακοή στο λόγο του Θεού. Αμέτρητα είναι όλα όσα έγιναν για τον Αδάμ! Όλα αυτά όμως τα αφήνουν στην άκρη οι θεοφόροι Πατέρες μας και μας παρουσιάζουν τον ίδιο τον Πρωτόπλαστο: Πόσο μεγάλο κακό έπαθε, επειδή δε νήστεψε για λίγο και εξ αιτίας αυτού πόσο κακό προξένησε στην ανθρωπότητα. Με όλα αυτά μας δείχνουν ότι πρώτη εντολή του Θεού στο ανθρώπινο γένος ήταν το αγαθό της νηστείας. Όμως εκείνος δε φύλαξε αυτή την εντολή. Ακολούθησε την κοιλιά και της ορέξεις της. Ή, για να το πούμε καλύτερα, ακολούθησε τα παραπλανητικά λόγια του φιδιού (του διαβόλου) με την παρακίνηση της Εύας. Έτσι, όχι μόνο δεν έγινε Θεός, όπως του υποσχέθηκε ο διάβολος, αλλά κέρδισε, δυστυχώς, το θάνατο. Κι αυτή την αρρώστια τη μετέδωσε σε όλο το γένος των ανθρώπων.

Ύμνοι Τριωδίου: Κυριακή της Τυρινής - ψάλλει Χορωδία Ρ. ΜΕΛΩΔΟΣ και Ι. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ υπό Αντ. Μπελούση

 


ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ (Σ.Κ)

Από κασσέτα των εκδόσεων ΖΩΗ υπ΄αριθμόν

(33 ΥΒΖ 1301) "ΥΜΝΟΙ ΤΡΙΩΔΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ"

ψάλλει: Η Βυζαντινῆ χορωδία τοῦ Πανελληνίου Συλλόγου Ἱεροψαλτῶν "Ρωμανὸς ὁ Μελωδὸς καὶ Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός" ὑπὸ τὴν διεύθυνσιν τοῦ Ἀντωνίου Μπελούση.

ΠΗΓΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΩΝΕ (ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ)



 ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΩΝΕ

(ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ)

 

ΕΙΔΩΝ – ΕΙΔΩΝ σκουλήκια κατατρώνε την καημένη την Ελλάδα, τη γέρικη Κιβωτό που μέσα της κατάφυγε η αλήθεια του Χριστού και γλύτωσε από τον κατακλυσμό. Μέσα σε κείνη την άλλη, την παλιά την Κιβωτό, κλείστηκε ο Νώε κ’ οι λιγοστοί δίκαιοι και γλυτώσανε από το πνίξιμο, μέσα σε τούτη τη νέα Ελ­ληνική Κιβωτό γλυτώσανε οι χριστιανοί οι αληθινοί, έχοντας μαζί τους τα σύμ­βολα της αρχαίας λατρείας του Χριστού, που βαστά ανάλλαχτη από τον καιρό των Αποστόλων ίσαμε σήμερα. Και κλειδοκράτορας στάθηκε η ελληνική Ορθό­δοξη Εκκλησία μας, «η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Ἔλαμψεν ἡ χάρις σου: ἰδιόμελον Τυροφάγου, ἦχος δ΄| Β.Χ. Ἱδρ. Μουσικῆς Ἀ. Ἀθ. - Κ. Ἀγγελίδης

 



Τὸν Βυζαντινὸ Χορὸ τοῦ Ἱδρύματος Μουσικῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν διευθύνει ὁ Πρωτοψάλτης καὶ Δάσκαλος τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης, Κωνσταντῖνος Ἀγγελίδης.
Ἡ βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στὸν Ἱ. Ν. Ἁγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικοῦ ἀπὸ τὸν Αλέξιο Νικολουτσόπουλο κα την PCMVideo.WebTV.gr (29.2.2024).

Λιχνευσάμενοι: ἰδιόμελον Ἀπόκρεω, ἦχος πλ. δ΄| Β.Χ.Ἱδρ. Μουσικῆς Ἀ. Ἀθ. - Κ. Ἀγγελίδης

 



Τὸν Βυζαντινὸ Χορὸ τοῦ Ἱδρύματος Μουσικῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν διευθύνει ὁ Πρωτοψάλτης καὶ Δάσκαλος τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης, Κωνσταντῖνος Ἀγγελίδης.
Ἡ βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στὸν Ἱ. Ν. Ἁγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικοῦ ἀπὸ τὸν Αλέξιο Νικολουτσόπουλο κα την PCMVideo.WebTV.gr (29.2.2024).

ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ  Ο ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ;

 

 «Τὸ ἐμβόλιο κατὰ τοῦ κορωνοϊοῦ ἔκανε στίς 27/12/2020 ὁ πρῶτος Ἱεράρχης. Εἶναι ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου, Ἱερόθεος, ὁ ὁποῖος πέρασε τὴν πύλη τοῦ νοσοκομείου Εὐαγγελισμὸς καὶ τοῦ χορηγήθηκε ἡ πρώτη δόση τοῦ ἐμβολίου…». Πηγή: «Ἔθνος» 28/12/2020

 

Οἱ ἄρχοντες, πού συνειδητά ἀσκοῦν αὐτήν τήν πολιτικήν, ὅπως οἱ κυβερνῶντες, εἶναι ἐχθροί τῆς Ἐκκλησίας

 

ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ  Ο  ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ;

 

Σεβ. Θηβῶν καί Λεβαδείας Ἱερώνυμος (νῦν Ἀρχιεπίσκοπος):«Ὅταν ἀλλοιώνεται τό πολίτευμα τῆς Ἐκκλησίας ἡ σιωπή δέν συγχωρεῖται… Εἶναι τραγικό νά διαπιστώνει κανείς Ἱεράρχες νά ξεπουλᾶνε τήν ἐλευθερία τους για ἕνα κομμάτι …ψωμί»

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΣ ΜΠΑΛΟΣ. Ballos -- dance of Cefalonia

 


Φίλησα τον Χριστό - Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης

 


«Κάποιο βράδυ προσευχόμουν στο κελί μου και άρχισε να δημιουργείται ένας γλυκασμός. Αύξανε, αύξανε συνέχεια. Οπότε ξαφνικά σαν να έφυγαν οι τοίχοι, έφυγε το κελί, εξαφανίστηκαν όλα τα υλικά και βρέθηκα σε ένα χώρο πνευματικών διαστάσεων.

*ἐκ της ἀκολουθίας τοῦ Ὃρθρου τῆς ἡμέρας, Παρασκευῆ τῆς Τυρινῆς*


δοὺ μετανοίας ἡ καλλονή, ψυχὰς μεταπλάττει, τῆς νηστείας προσαγωγή· ταύτῃ νηφαλέως εἰσελθόντες, καὶ τῶν πταισμάτων πιστοὶ λύσιν λάβωμεν. 

σπερ ὄρθρος προκύψασα, νῦν ἡ τῆς νηστείας χάρις προβάλλεται, μετανοίας τὸν καιρὸν ἡμῖν, ὀφλημάτων σκότος διαλύοντα.

Διαθρέψωμεν πένητας, ἔλεον ἐλέῳ ἀντιλαμβάνοντες, καὶ νηστείας θείῳ ὕδατι, ψυχικὰς κηλῖδας ἀποπλύνωμεν.

 Ἡ τῆς νηστείας χάρις σήμερον, ἡλιακὰς ἀκτῖνας, πᾶσι προβάλλεται, προκαθαίρουσα τὴν ζόφωσιν, τὴν ἐκ τῆς ἁμαρτίας, οἱ συσχεθέντες πάθεσι, ποικίλοις ἐν χαρᾷ, προσελθόντες δεξώμεθα τὸ δῶρον φιλοφρόνως. Τὸν Κύριον ὑμνεῖτε βοῶντες, καὶ ὑπερυψοῦτε, εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.

Το Συναξάρι στην Κυριακή της Τυρινής

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ἀνάμνησιν ποιούμεθα τῆς ἀπὸ τοῦ Παραδείσου τῆς τρυφῆς ἐξορίας τοῦ πρωτοπλάστου Ἀδάμ.

Οι άγιοι Πατέρες μας τοποθέτησαν την ανάμνηση της εξορία του Αδάμ πριν ακριβώς από την αγία Τεσσαρακοστή. Αυτό το έκαναν για να μας δείξουν έμπρακτα πόσο ωφέλιμο είναι το φάρμακο της νηστείας στην ανθρώπινη φύση και πόσο μεγάλο κακό είναι η πολυφαγία και η παρακοή στο λόγο του Θεού. Αμέτρητα είναι όλα όσα έγιναν για τον Αδάμ! Όλα αυτά όμως τα αφήνουν στην άκρη οι θεοφόροι Πατέρες μας και μας παρουσιάζουν τον ίδιο τον Πρωτόπλαστο: Πόσο μεγάλο κακό έπαθε, επειδή δε νήστεψε για λίγο και εξ αιτίας αυτού πόσο κακό προξένησε στην ανθρωπότητα. Με όλα αυτά μας δείχνουν ότι πρώτη εντολή του Θεού στο ανθρώπινο γένος ήταν το αγαθό της νηστείας. Όμως εκείνος δε φύλαξε αυτή την εντολή. Ακολούθησε την κοιλιά και της ορέξεις της. Ή, για να το πούμε καλύτερα, ακολούθησε τα παραπλανητικά λόγια του φιδιού (του διαβόλου) με την παρακίνηση της Εύας. Έτσι, όχι μόνο δεν έγινε Θεός, όπως του υποσχέθηκε ο διάβολος, αλλά κέρδισε, δυστυχώς, το θάνατο. Κι αυτή την αρρώστια τη μετέδωσε σε όλο το γένος των ανθρώπων.

Προφητεία του αγ. Αμφιλοχίου Μακρή για τους Τούρκους

 


Tο μεγάλο κακό που θα πάθουν οι τούρκοι. Κρυπτοχριστιανοί.
Μιλά ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ν. Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος Τσούκος πνευματικό τέκνο του  Αγ.  Αμφιλοχίου Μακρή.

Βρέθηκε πάπυρος του 16ου αιώνα με τους σφαγιασθέντες μοναχούς της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

 


Τα θύματα της σφαγής από τους Οθωμανούς Τούρκους ήταν συνολικά 202

Ορισμένα κλεμμένα εδώ και αιώνες, ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, που προσφάτως επεστράφησαν, αποκαλύπτουν πλέον την πλούσια ιστορία της μονής, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τις μέχρι σήμερα προφορικές μαρτυρίες που υπήρχαν για σειρά γεγονότων που σημάδεψαν το μοναστήρι στο διάβα της πολύχρονης και πολυτάραχης ιστορίας. 

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

"Της μετανοίας άνοιξόν μοι ..." Ύμνοι Τριωδίου Πεντηκοστού Ψαλμού .

 



Ύμνοι Πεντηκοστού Ψαλμού (Περίοδος Τριωδίου)

Ψάλλει η Χορωδία των Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «Ο Άγιος Αχιλλιος»

Διευθύνει ο Ιωάννης Μαυρομάτης


Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Γέροντα γιατί δεν ευλογείς το παιδί μου; Μιά αληθινή ιστορία!!!

 


Μιά αληθινή ιστορία!!! Από τη ζωή του οσίου Παναγή Μπασιά!


π. Sofian Boghiu-Το τέλος θα μπορούσε ακόμη να αναβληθεί αν άρχιζε μια μεγάλη μετάνοια και διόρθωση, που είναι πιο δύσκολο, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.



 "Η αταξία που υπάρχει τώρα στον κόσμο αναστατώνει τον καλό Θεό"

 Η ανθρωπότητα, με τον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται σήμερα, οδεύει προς το τέλος της.

 Η αταξία που υπάρχει τώρα στον κόσμο αναστατώνει τον Καλό Θεό.  Σκέφτομαι πρώτα απ' όλα την απιστία, την απόρριψη του Θεού στην οποία βρισκόμαστε, καθώς και τις πράξεις μας, τις ανανεωμένες αμαρτίες μας, αμαρτίες που η Βίβλος καταδικάζει πλήρως και τις οποίες η Κυβέρνηση εγκρίνει.

ΛΒ' Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο (02.03.2024)

 


Ἡ ΛΒ' Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στὶς 2  Μαρτίου, 2024 στὸν ἱερὸ ναὸ  Ἁγίου Θεράποντος στὸν Λυθροδόντα τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς. 

Τέτοιοι άνθρωποι ήταν αυτοί που μας ελευθέρωσαν.

 


Γιά νά τόν τιμήσουνε τόν Μακρυγιάννη τόν κάναν αρχηγό τής Αστυνομίας τής Αθήνας. Αυτός ήταν υπεύθυνος για τις κλοπές κτλ.

Μια ημέρα, σ΄ ένα παζάρι ένα Σάββατο τον καλούνε, και του λέει, έλα πιάσαμε έναν κλέφτη.

Του λέει του κλέφτη:

Κυριακή των Απόκρεω


«῞Οταν δὲ ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων,
Καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων. Τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. Τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ οἱ δίκαιοι λέγοντες· κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα καὶ ἐθρέψαμεν, ἢ διψῶντα καὶ ἐποτίσαμεν; Πότε δέ σε εἴδομεν ξένον καὶ συνηγάγομεν, ἢ γυμνὸν καὶ περιεβάλομεν; Πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ ἤλθομεν πρός σε; Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε. Τότε ἐρεῖ καὶ τοῖς ἐξ εὐωνύμων· πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ. ἐπείνασα γάρ, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με. Τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ καὶ αὐτοὶ λέγοντες· κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα ἢ διψῶντα ἢ ξένον ἢ γυμνὸν ἢ ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐ διηκονήσαμέν σοι; Τότε ἀποκριθήσεται αὐτοῖς λέγων· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε. Καὶ ἀπελεύσονται οὗτοι εἰς κόλασιν αἰώνιον, οἱ δὲ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιον». (Ματθ. κε' 31-46).

Ὅταν ἔλθῃς ὁ Θεός ἐπὶ γῆς μετὰ δόξης καὶ τρέμωσι τὰ σύμπαντα, ποταμὸς δὲ τοῦ πυρὸς πρὸ τοῦ Βήματος ἕλκῃ καὶ βίβλοι ἀνοίγωνται καὶ τὰ κρυπτὰ δημοσιεύωνται, τότε ῥῦσαί με ἐκ τοῦ πυρὸς τοῦ ἀσβέστου καὶ ἀξίωσον ἐκ δεξιῶν σου μὲ στῆναι, Κριτὰ δικαιότατε. Ταύτῃ τῇ ἡμέρᾳ, τῆς δευτέρας καὶ ἀδεκάστου Παρουσίας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ μνείαν ποιούμεθα.

«Ἐννοῶ τὴν ἡμέραν ἐκείνην καὶ τὴν ὥραν, ὅταν μέλλωμεν πάντες γυμνοί καὶ ὡς κατάκριτοι τῷ ἀδεκάστῳ Κριτῇ παρίστασθαι. Τότε σάλπιγξ ἠχήσει μέγα, καὶ τὰ θεμέλια τῆς γῆς σεισθήσονται, καὶ οἱ νεκροὶ ἐκ τῶν μνημάτων ἐξαναστήσονται καὶ ἡλικία μία πάντες γενήσονται, καὶ πάντων τὰ κρυπτὰ φανερὰ παρίστανται ἐνώπιόν σου. Καὶ κόψονται, καὶ κλαύσονται, καὶ εἰς τὸ πῦρ τὸ ἐξώτερον ἀπελεύσονται οἱ μηδέποτε μετανοήσαντες· καὶ ἐν χαρᾷ καὶ ἀγαλλιάσει ὁ τῶν Δικαίων κλῆρος εἰσελεύσεται εἰς παστάδα οὐράνιον.