Θεωρείται από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Κεφαλλονιάς, αφού το 1264 αναφέρεται στο Κτηματολόγιο της Λατινικής Επισκοπής.
Το χωριό Καραβάδος (τότε Καραβά) κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ., επί αυτοκράτορα Ηρακλείου και πιθανολογείται ότι τα χρόνια εκείνα κτίστηκε η πρώτη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Το 1905 οι κάτοικοι του χωριού γκρέμισαν την εκκλησία και έκτισαν καινούργια. Το 1953 υπέστη ζημιές , από τον σεισμό , αλλά δεν έπεσε. Επισκευάστηκε και διατηρείται μέχρι σήμερα. Από το 1953-1959 η εκκλησία λειτουργούσε σε σκηνή και μετά σε ξύλινη κατασκευή κοντά στο δυτικό μέρος του χωριού.
Το προσεισμικό και σημερινό τέμπλο ήταν δωρεά του Λειβαθινού ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου . Η εκκλησία είχε ωραία αγιογράφηση.
Το καμπαναριό κτίστηκε το 1864 από τον Καραβισιάνο οικοδόμο Νικόλαο Καραβά. Το 1953 έπεσε και το 1978 κτίστηκε νέο όμοιο με το παλιό. Προσεισμικά υπήρχαν τέσσερις ρωσικές καμπάνες δωρεά των κατοίκων του χωριού που ζούσαν στην Οδησσό και σε άλλες ρωσικές πόλεις . Από αυτές σώθηκε μόνο μια.
Σταματούλα Καλλιβωκά / info@kefaloniamas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου