Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αφιέρωμα-Ιερό Παρεκκλήσιο Οσίας Ξένης κάτω Πατησίων


Οι κτίτορες Παναγιώτης Ξυνάριος και Ξένη

Το ιερό παρεκκλήσιο το 1985!

Το ιερό παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων ιδρύθηκε το 1921 από τον συριανό Παναγιώτη Ξυνάριο και τη σύζυγό του Ξένη ως ιδιωτικό εκκλησάκι στην αυλή του σπιτιού τους, όπου σήμερα βρίσκεται η είσοδος του σταθμού του ηλεκτρικού "Κάτω Πατήσια" . Μέσα στο ιερό παρεκκλήσιο - όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής - η κυρία Ξένη μάζευε τα παιδάκια και τους έκανε κατηχητικό !
Το παρεκκλήσιο τότε ήταν πολύ μικρότερο από ότι είναι σήμερα. Στη σημερινή του μορφή έφτασε ύστερα από αρκετές παρεμβάσεις με σκοπό τόσο να μεγαλώσει όσο και να αντέξει στατικά στη φθορά του χρόνου. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου όπως και η φοιτητική στέγη που είναι χτισμένη πάνω στην άλλοτε αυλή του παρεκκλησίου.
Ιδιαίτερη ευλογία ήταν και είναι για το ιερό παρεκκλήσιο της οσίας Ξένης η παρουσία του επί 28 και πλέον έτη εφημερίου του, αιδεσιμολογιωτάτου πατρός Ελευθερίου Χαβάτζα που κατέστησε το μικρό αυτό παρεκκλησάκι μεγάλο και σπουδαίο τόπο εξομολόγησης και πνευματικής ανάτασης χιλιάδων ψυχών.
Το παρεκκλήσιο της οσίας Ξένης τιμά ιδιαιτέρως τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και την Αγία Βαρβάρα καθώς και τον Άγιο Λουκά τον ιατρό αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως Κριμαίας του οποίου λείψανο, δώρισε ο πανοσιολ. αρχιμ. π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος.

Εκτός από τις 24 Ιανουαρίου το Ιερό Παρεκκλήσιο της οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων γιορτάζει και στις 17 Νοεμβρίου ημέρα που τέθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2010 σε προσκύνηση κομμάτι του σεπτού της λειψάνου ,δώρο πολύτιμο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ Σεραφείμ .
Ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός - Όρθρος και Θεία Λειτουργία τελούνται στις 23 και 24 Ιανουαρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ Δωρόθεο τον Β' που κάθε χρόνο με την παρουσία του και την αγάπη του για το Ιερό αυτό Παρεκκλήσιο ευλογεί και αγιάζει τους εκατοντάδες πιστούς που προσέρχονται στη χάρη της Οσίας Ξένης.
Τέλος από το Σεπτέμβριοτου 2009 εφημέριος του Ιερού Παρεκκλησίου της Οσίας Ξένης είναι ο πατήρ Γεώργιος Γανωτής αποσπασμένος από τον Άγιο Νικόλαο οδ. Αχαρνών .
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ο πατήρ Ελευθέριος Χαβάτζας, ποιμένας επί 28 έτη του Ιερού παρεκκλησίου της Οσίας Ξένης το οποίο και ανέδειξε σε μεγάλο πνευματικό κέντρο .

 


Η Οσία Ξένη χιονισμένη το χειμώνα του 2004

 
 
Η Οσία Ξένη στην είσοδο του Ιερού Παρεκκλησίου

Η είσοδος του ιερού παρεκκλησίου επί της Αχαρνών

 






 


 
Η αυλή του Ιερού παρεκκλησίου



 
Η πλάκα όπου φαίνονται οι κτίτορες του Ιερού παρεκκλησίου


Η Οσία Ξένη και η φοιτητική στέγη όπως φαίνονται το βράδυ βγαίνοντας από το σταθμό του ηλεκτρικού

Ο Παντοκράτωρ στον τρούλο
 
      
Η εικόνα της Οσίας Ξένης
 

Το εσωτερικό του ιερού παρεκκλησίου



ΠΗΓΗ: http://www.osiaxeni.blogspot.gr

4 σχόλια:

  1. Μεγάλη χαρά έλαβα όταν έψαχνα για κάτι άλλο είδα την Οσία Ξένη .θέλω να πώ δύο λόγια για τον π.Ελευθέριο Χαβάτζα, συνεργάστηκα μαζί του 20 περίπου χρόνια, μία λέξη ΑΓΙΟΣ. Από τα πολλά κηρύγματα του θυμάμαι ΜΕΓΆΛΗ ΠΕΜΠΤΗ μετά την Σταύρωση θα παρακαλούσα την αγάπη σας στον Εσταυρωμένο να βάλετε λουλούδια αληθινά και όχι ψεύτικα έχουν και αυτά μεγάλη αξία ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΜΟΧΘΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη χαρά έλαβα όταν έψαχνα για κάτι άλλο είδα την Οσία Ξένη .θέλω να πώ δύο λόγια για τον π.Ελευθέριο Χαβάτζα, συνεργάστηκα μαζί του 20 περίπου χρόνια, μία λέξη ΑΓΙΟΣ. Από τα πολλά κηρύγματα του θυμάμαι ΜΕΓΆΛΗ ΠΕΜΠΤΗ μετά την Σταύρωση θα παρακαλούσα την αγάπη σας στον Εσταυρωμένο να βάλετε λουλούδια αληθινά και όχι ψεύτικα έχουν και αυτά μεγάλη αξία ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΜΟΧΘΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι τους έπιασε και το βάψανε κόκκινο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή