Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Η (Ορθόδοξη) Κρητική επανάσταση ξεκίνησε: “.. μην καταπονείτε τον Πατέρα Παναγιώτη Μητριτσάκη..”

Αγαπητό αγωνιστικό Χριστιανικό ιστολόγιο ,

προς ενημέρωση  του Χριστεπώνυμου πληρώματος σας στέλνω γράμμα μου που έστειλα στην Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου την ημέρα της Πρωτοχρονιάς

Αγαπητοί και σεβαστοί Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου
Έτη πολλά και ευλογημένα να έχετε και την καλή ομολογία της διδασκαλίας που μας άφησε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και που συνέχισε  το Άγιον Πνεύμα δια μέσου της αποκαλύψεως Του στους Αγίους της Εκκλησίας μας !
Αν όλοι όσοι υπηρέτησαν την Αγία νύμφη του Χριστού Εκκλησία μας υπέκυπταν σε υλόφρονη στάση ζωής ώστε να προδώσουν την παρακαταθήκη της Πίστεως -που είναι η οδός των Αγίων- δεν θα μπορούσε και η δική μας γενιά να κατακτήσει την σωτηρία με την συνεργασία  της Θείας Χάρης! Η Αγία μας Εκκλησία που ο Κύριος από την Αγία Γραφή όρισε να διοικείται από ίσους επισκόπους γιατί έδωσε εντολή οι μαθητές Του να μην ζητούν τις πρωτοκαθεδρίες ανήκει και στις επόμενες γενιές και εμείς που αποτελούμε το πλήρωμα της Εκκλησίας (κληρικοί μοναχοί και λαϊκοί) είμαστε πολύ πρόσκαιροι για να θυσιάζουμε τα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας -ακόμα και την απολογία μας στο κριτήριο του Κυρίου- χάριν μισθού και ανθρωπαρέσκειας και καλοπέρασης.
Ενθυμήθειτε παρακαλώ, που είναι όλοι εκείνοι δια μέσω των αιώνων, που πρόδωσαν την πίστη χάριν της θέσεως τους και της κοσμικής ευδαιμονίας. Ποιός τους γιορτάζει? Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι και ο σεβαστός μας μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, ο οποίος μας ενημέρωσε επιγραμματικά για τα θέματα της Συνόδου, τα οποία ήταν ήδη λυμένα. γιατί δεν κατέφυγαν στη Σύνοδο αυτή για να καταδικάσουν κάποια αίρεση, αλλά κατελύθηκε ο συνοδικός θεσμός και αυτά που υπέγραψαν προσκρούουν στο Σύμβολο της Πιστεως και των Οικουμενικών Συνόδων που φωτισμένοι με Αγιο Πνεύμα οι Άγιοι εδογμάτισαν.. Η ψυχή μου με θλίψη αναρωτάται..που να βρίσκεται τώρα και εκείνος? Πάντως όχι στον θρόνο του...
Ως ελάχιστο μέλος της Αγίας μας Εκκλησίας, που ανήκω όμως στον πιστό λαό, τον οποίον η εγκύκλιος των Πατριαρχών του 1848 όρισε φύλακα της Πίστεως, σας θερμοπαρακαλώ ως τέκνα της μητέρας μας Εκκλησίας, μη διώκετε τους αδελφούς σας και Πατέρες μας  Ιερείς, γιατί υπηρετούν τον Κύριο εν πνεύματι αληθείας!
Πατέρες μου αγαπητοί ας κάνουμε όλοι προσευχή να μας χαρίσει ο Κύριος το Άγιο Πνεύμα, για να καθοδηγείται η συμπεριφορά μας από σύνεση, αγάπη, αλήθεια, ταπείνωση και ειρήνη ώστε να μην εξουθενώνουμε τους ομόπιστους αδελφούς μας, την ίδια στιγμή που προωθούμε τους διαλόγους με αιρετικούς (ενάντια στο ευαγγελικό πρόσταγμα «μετά πρώτης και δευτέρας νουθεσίας παραιτού») και λυπούμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό! Έτσι θα απολάβουμε την ενότητα μόνο εν αληθεία και αγάπη για την οποία ο Κύριος παρεκάλεσε τον Πατέρα Του!
Σας ικετεύω Πατέρες μην καταπονείτε τον Πατέρα Παναγιώτη Μητριτσάκη, επειδή θέλει να διακόψει το επισκοπικό μνημόσυνο,  γιατί και του Πατριάρχη Αθηναγόρα που ήταν λιγότερο αιρετικός από τον σημερινό πατριάρχη είχαν διακόψει το μνημόσυνο οι παρακάτω μονές, ο Άγιος Παΐσιος και ο Άγιος Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης
Οἱ Ἱερὲς Μονὲς ποὺ προέβησαν εἰς διακοπὴν τοῦ πατριαρχικοῦ μνημοσύνου:
Ἱ Μ. Ὁσίου Διονυσίου, μὲ ἡγούμενον τὸν Γέροντα Γαβριήλ,
Ἱ. Μ. Καρακάλλου, μὲ ἡγούμενον τὸν Γέροντα Παῦλο,
Ἱ. Μ. Σίμωνος Πέτρας, μὲ ἡγούμενον τὸν Γέροντα Χαράλαμπο,
Ἱ. Μ. Ὁσίου Γρηγορίου, μὲ ἡγούμενον τὸν Γέροντα Βησσαρίωνα,
Ἱ. Μ Ἁγίου Παύλου, μὲ ἡγούμενον τὸν Γέροντα Ἀνδρέα,
Ἱ. Μ.Ξενοφῶντος, μὲ ἡγούμενον τόν Γέροντα Εὐδόκιμο,
Ἱ.Μ.Ἐσφιγμένου, μὲ ἡγούμενον τὸν Γέροντα Ἀθανάσιον,
Ἱ. Μ. Σταυρονικήτα μὲ ἡγούμενον τὸν Γέροντα Βασίλειον (διέκοψε τό 1968, ἀλλὰ δυστυχῶς ἦταν καὶ ἡ πρώτη ποὺ τὸ ἐπανέφερε τὸ 1971).
Ἡ Ἱ.Μ. Κουτλουμουσίου, μνημόνευε μόνο στὴν πανήγυρη τῆς Μονῆς ‘’τυπικά’’ μόνον, ὅπως καὶ
ἡ Ἱ. Μ. Κωσταμονίτου.
Επίσης παρακάτω σας μεταφέρω τα λόγια του μοναχού Παϊσίου Καρεώτη, όσον αφορά το λόγο ύπαρξης του επισκοπικού μνημοσύνου, που όταν πρόκειται βεβαίως για επίσκοπο που ορθοτομεί το λόγο της αληθείας, πρέπει να τηρείται όπως και όταν μνημονεύεται Σύνοδος η οποία είναι κατά τα ορθόδοξα πρότυπα.
Σε περίπτωση που δεν ορθοτομούν την αλήθεια, όπως υπαγορεύει ο 15Ος Ιερός Κανόνας της Πρωτοδευτέρας Συνόδου, όποιος δεν μνημονεύει την αιρετική Σύνοδο και τον αιρετικό Επίσκοπο, όχι μόνο δεν καθαιρείται, αλλά και τιμάται γιατί δεν κάνει σχίσμα αλλά σώζει από σχίσματα την Εκκλησία.
Ως γνωστό σχίσμα πράττουν οι αιρετικοί (πχ οι παπικοί παλιά κατά το σχίσμα καινοτόμησαν στο Σύμβολο της Πίστεως και η πτώση τους από τότε δεν έχει σταματημό)
Λέει λοιπόν ο μοναχός Παΐσιος: «Η μνημόνευσις λοιπόν του επισκόπου γίνεται δια τον θεσμόν της ευκόσμου Ιεραρχίας και όχι όπως λέγει η εγκύκλιος δια την εγκυρότητα του μυστηρίου! Ο ιερεύς “ο εις την ευχήν τεταγμένος και δια τούτο του λαού προβεβλημένος, ως πρεσβευτής αυτών και μεσίτης, ίνα η αυτού δέησις ενεργουμένη πολύ ισχύη…” (Αγίου Νικολάου Καβάσιλα, Εις την Θ. Λειτουργία / Ε.Π.Ε, τομ. 22, σ. 80), αφού μνημονεύση πάντας τους αγίους ενώπιον του αγίου Άρτου, δηλαδή του ζωντανού Χριστού, άρχεται την μνημόνευσιν των ζώντων, ευχόμενος υπέρ του Αρχιερέως της τοπικής εκκλησίας.
Ας μην λυπείται το Άγιον Πνεύμα που διώκεται ο δούλος του Θεού και χαίρεται ο διάβολος, γιατί  ξανασταυρώνεται ο Χριστός Χριστουγεννιάτικα.
Ας μην θριαμβεύει η ασέβεια, αλλά να αγωνιστούμε, ώστε να ακούσουμε από τα  άχραντα χείλη του Θεανθρώπου Σωτήρος «...έρχομαι ταχύ. Κράτει ό έχεις, ίνα μηδείς λάβη το στέφανον σου..» και να μην αφορούν εμάς τα λόγια Του «..έρχομαι σοι ταχύ και κινήσω την λυχνίαν σου εκ του τόπου αυτής, εάν μη μετανοήσης..»

Με  Εν Χριστό αγάπη, βαθυσεβάστως
Αναστασία Μενεγάκη
(από την τάξη των λαϊκών)
https://katanixis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου