Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!

«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!
Δίκαιος ἐάν φθάση τελευτῆσαι, ἐν ἀναπαύσει ἔσται. Γῆρας γάρ τίμιον, οὐ τό πολυχρόνιον, οὐδέ ἀριθμῶ ἐτῶν μεμέτρηται. Πολιά δέ ἐστι φρόνησις ἀνθρώποις, καί ἡλικία γήρως, βίος ἀκηλίδωτος. Εὐάρεστος Θεῶ γενόμενος, ἠγαπήθη• καί ζῶν μεταξύ ἁμαρτωλῶν, μετετέθη. Ἠρπάγη, μή κακία ἀλλάξη σύνεσιν αὐτοῦ, ἤ δόλος ἀπατήση ψυχήν αὐτοῦ. Βασκανία γάρ φαυλότητος ἀμαυροί τά καλά, καί ρεμβασμός ἐπιθυμίας μεταλλεύει νοῦν ἄκακον. Τελειωθεῖς ἐν ὀλίγω, ἐπλήρωσε χρόνους μακρούς• ἀρεστή γάρ ἤν Κυρίω ἡ ψυχή αὐτοῦ, διά τοῦτο ἔσπευσεν ἐκ μέσου πονηρίας. Οἱ δέ λαοί ἰδόντες καί μή νοήσαντες, μηδέ θέντες ἐπί διανοία τό τοιοῦτον, ὅτι χάρις καί ἔλεος ἐν τοῖς ὀσίοις αὐτοῦ, καί ἐπισκοπῆ ἐν τοῖς ἐκλεκτοῖς αὐτοῦ.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ο Πάπας βράβευσε Έλληνα θεολόγο που «γεφυρώνει» την παπική σκέψη με την ορθόδοξη θεολογία

Του Μανώλη Κείου
Είναι δυνατόν η σκέψη του Πάπα να συναντάται με την ; Το ερώτημα είναι ρητορικό βεβαίως πλην όμως ο νυν Πάπας Φραγκίσκος εξήρε την έρευνα Έλληνα Ορθόδοξου Θεολόγου για τον «πλούτο της συνάντησης μεταξύ της σκέψης Ράτσινγκερ με την ορθόδοξη θεολογία»... Που έγιναν όλα αυτά; 
Όπως είχε αποκαλύψει το  πριν από ενάμισι μήνα, Έλληνας καθηγητής θεολογίας-και μάλιστα δογματικής- στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ο ένας εκ των νικητών του φετινού βραβείου Ράιζινγκερ, του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου δηλαδή.
Ο , λοιπόν, το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο της απονομής στους νικητές του Βραβείου Ράτσινγκερ 2016 , μονσινιόρ Inos Biffi και κ.Ιωάννη Κουρουμπελέ, δήλωσε πως το βραβείο Ράτσινγκερ δίνεται «ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης της Εκκλησίας σε μελετητές και καθηγητές που έχουν ξεχωρίσει για την επιστημονική έρευνα τους στο θεολογικό τομέα».

Στον μονσινιόρ  Biffi, καθηγητή, και διεθνούς φήμης θεολόγο και λειτουργό, απονεμήθηκε το βραβείο για το Opera Omnia του, μια συλλογή από τα γραπτά του, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν στην θεολογία και την μεσαιωνική φιλοσοφία.
Ο άλλος νικητής, ο Έλληνας καθηγητής κ.Κουρουμπελές,  μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.

Στην ομιλία του προς τους νικητές, ο  εξέφρασε την «μεγάλη αγάπη» και «ευγνωμοσύνη» για τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ ‘, που όπως είπε «συνεχίζει να μας συνοδεύει ακόμη και τώρα στην προσευχή του.»
«Το βάθος της σκέψης του Joseph Ratzinger σταθερά στηρίζεται στη Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας, και πάντα τρέφεται από την πίστη και την προσευχή, και μας βοηθά να διατηρούμε ανοικτούς τους ορίζοντες της αιωνιότητας, δίνοντας έτσι νόημα, ακόμη και στις ελπίδες μας και τις ανθρώπινες ευθύνες μας, «είπε ο ποντίφικας.
Ο Πάπας μίλησε για τον πλούτο του Βενέδικτου XVI στην «σκέψη και στη διδακτική του εξουσία στην Καθολική Εκκλησία, που ήξερε πώς να επικεντρωθεί στα βασικά σημεία αναφοράς της χριστιανικής ζωής μας, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, τη φιλανθρωπία, την ελπίδα, την πίστη. Και ολόκληρη η Εκκλησία θα του είναι πάντα ευγνώμων»

Τέλος ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη τους νικητές του βραβείου Ράτσινγκερ 2016,  μονσινιόρ  Biffi, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο σε αναγνώριση της καριέρας του ως «μεγάλος θεολόγος», και καθηγητή Κουρουμπελέ για το έργο του στην εξερεύνηση του «πλούτου της συνάντησης μεταξύ της σκέψης του Ράτσινγκερ και της ορθόδοξης θεολογίας».
Ο κ. Κουρεμπέλες ανήκει στον τομέα Γ: Δογματικής Θεολογίας.

Ο δρ. Ι. Κουρεμπελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε θεολογία στα Παν/μια της Θεσσαλονίκης, Erlangen και Ηeidelberg (Γερμανία). Είναι διδάκτορας του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης (1998) με θέμα διατριβής «Η Χριστολογία του Ρωμανού του Μελωδού και η σωτηριολογική σημασία της”. Έχει διδάξει ως καθηγητής θεολόγος στη μέση εκκλησιαστική εκπαίδευση. Δίδαξε το αντικείμενο «Συμβολική: Διορθόδοξες-Διαχριστιανικές Σχέσεις» στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και διδάσκει «Ιστορία Δογμάτων» και «Δογματική και Συμβολική Θεολογία».

schermata-2016-10-20-alle-14-36-13-740x456-740x456

http://www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου