Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Στον τόπο που φανερώθηκε η Εικόνα της Αγίας Μαρίνας

AGMAR3.JPG

Φελούκα Δέσποινα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται βόρεια της Χώρας της Άνδρου, στην περιοχή Λίτρες, απέναντι από τα Αποίκια.

Φθάνοντας κανείς αντικρίζει ένα απλό, λιτό, κατάλευκο κτίσμα χωρίς περιττές πολυτέλειες και ιδιαίτερες διακοσμήσεις, που εκπέμπει όμως αυτή την ήπια ομορφιά του νησιώτικου κτίσματος.

Εσωτερικά βέβαια, τα μέρη που βλέπουν προς την αυλή είναι πετρόκτιστα, προσδίδοντάς του μια αρχοντική νότα. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1325, όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάστηκε σε έναν γέροντα ασκητή και υποδεικνύοντάς του την περιοχή Αποίκια, τον προέτρεψε να βρει την εικόνα της που ήταν κρυμμένη στη σχισμή ενός βράχου.


Κατά το 16ο και το 17ο αιώνα η μονή πυρπολήθηκε τρείς φορές από πειρατές, ενώ το 18ο αιώνα είχε πλέον παρακμάσει τελείως. Το 1746 όμως ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος ο Πελοποννήσιος, καθοδηγούμενος από την Αγία Μαρίνα, ανακαίνισε τη μονή και τη μετέτρεψε σε γυναικεία.

Το 1833 με διάταγμα του Όθωνα πολλά μοναστήρια έκλεισα, ανάμεσά τους και αυτό της Αγίας Μαρίνας. Η μονή πλέον μετατράπηκε σε στάβλο.

Η αναστήλωση της μονής ξεκίνησε μετά από πάρα πολλά χρόνια, το 1975, όταν ο Μητροπολίτης Δωρόθεος ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία.


Αν και ανέθεσε αυτό το έργο στο διάκονό του, εκείνος αρνήθηκε να το φέρει εις πέρας. Ξαφνικά όμως, μια νύχτα, ο διάκονος είδε σε όραμα την Αγία Μαρίνα να του λέει πως το μοναστήρι πρέπει να ξανανοίξει. Έτσι άρχισε τις εργασίες, οι οποίες διήρκησαν πέντε χρόνια.

Το 1976 λοιπόν, η εικόνα της θαυματουργού Αγίας Μαρίνας επέστρεψε στη μονή και η μονή έκτοτε επαναλειτουργεί κανονικά. Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας εορτάζεται στις 17 Ιουλίου.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, πως στη συνείδηση των πιστών η Αγία Μαρίνα είναι η θαυματουργός Αγία που έχει βοηθήσει, ακόμη και θεραπεύσει από προβλήματα υγείας, πολύ κόσμο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου