Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ

 


Έλεγε σε μια ομιλία του ο μουσικολόγος Σίμων Καράς ότι ο ρυθμός του βάλς δεν ανακαλύφθηκε από τους Βιεννέζους τον 19ο αιώνα, αλλά από τους Κωνσταντινοπολίτες, τουλάχιστον 1400 χρόνια πρωτύτερα. Οι πρόγονοί μας επευφημούσαν τους Αυτοκράτορες της Νέας Ρώμης με τρίσημα άκτα σε ήχο Γ΄: «Άγιε, Τρισάγιε, φύλαττε τους Άνακτας, τας Αυγούστας φύλαττε, τα πορφυρογέννητα».

Αυτός ο ρυθμός είναι της ρωμαϊκής κοσμικής μουσικής, εν τούτοις η Εκκλησία τον αποδέχτηκε και τον ενέταξε στην λατρεία της εορτής της Υπαπαντής, μιας «αυτοκρατορικής» γιορτής που ενίσχυσε την διάδοσή της ο Ιουστινιανός και ο πιστός του μουσικοσυνθέτης και ποιητής, άγιος Ρωμανός ο Μελωδός. Στον Όρθρο της γιορτής ακούγονται μέχρι σήμερα τα τρίσημα αυτοκρατορικά άκτα που τραγουδούσαν στα τραπέζια του Παλατιού της Κωνσταντινούπολης: «Θεοτόκε, η ελπίς πάντων των χριστιανών, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τους ελπίζοντας εις σέ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου