Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Η καταπράσινη Μόνη Αγριλίων με φόντο την σμαραγδένια Αντίσαμο


Σκαρφαλωμένη σε έναν λόφο ακριβώς πάνω από τη Σάμη, η Μονή Αγριλίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά μέρη για τους Κεφαλονίτες.

Η τοποθεσία του μοναστηριού είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς τη μαγευτική θέα στα καταπράσινα γαλάζια νερά της παραλίας της Αντίσαμου από τη μια πλευρά και στα χωριά Σάμη και Αγία Ευφημία από την άλλη.

Πρόκειται για Ανδρική Μονή. Κτίσθηκε τον 18ο αιώνα στη θέση όπου ευρέθη η θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος, το 1722, από 2 βοσκούς και την υπηρέτριά τους. Μετά την ανεύρεση της εικόνος, αποφάσισαν και οι τρεις να μονάσουν. Οι μοναχοί Γαβριήλ και Συμεών και η μοναχή Πελαγία συνέστησαν την πρώτη δύναμη της Μονής και εργάστηκαν με ακάματο ζήλο για την ανάδειξή της σε προσκυνηματική Μονή και την αύξηση της περιουσίας της.

Υπάρχουν αναφορές ότι, κατά το ταξίδι του στην Κεφαλονιά, στο μοναστήρι αυτό έζησε και κήρυξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1700-1779), γνωστός και ως πατήρ Κοσμάς Αιτωλός, ορθόδοξος μοναχός και σημαντική προσωπικότητα του Ελληνικού Διαφωτισμού. Σε ανάμνηση του γεγονότος έχει κτισθεί κομψότατο εκκλησάκι εκτός του περιβόλου της Μονής.

Η εικόνα της Παναγίας που ανακάλυψαν οι δύο μοναχοί είναι πλέον μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας της Παναγίας Αγριλιώτισσας. Στις 15 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο μοναστήρι και στις 24 Αυγούστου εορτάζεται και η μνήμη του Κοσμά Αιτωλού.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) οπότε συρρέουν πλήθη πιστών από όλο το νησί, την Ιθάκη, ακόμη και την Αιτωλοακαρνανία. Επίσης τιμά και τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις 24 του ίδιου του μηνός.

Το μοναστήρι βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμη και θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα παρατηρητήρια στην περιοχή, καθώς έχει φοβερή θέα προς την παραλία Αντίσαμο, αλλά και ολόκληρη την υπόλοιπη περιοχή. Βρίσκεται σε ύψωμα και έχει ανοικτή θέα προς την Ιθάκη, σε ένα μέρος πραγματικά όμορφο, αλλά και απόλυτο ησυχαστήριο.

Από τα αξιοσημείωτα είναι το παλαιό και μισογκρεμισμένο καμπαναριό, η όμορφη μικρή εκκλησίτσα και οι τρεις καμπάνες που με τον υπέροχο ήχο τους δηλώνουν την παρουσία κάποιου περαστικού στο μοναστήρι. Υπάρχει χώρος για άνδρες μοναχούς, καθώς και για επισκέπτες, ενώ το μοναστήρι είναι περιποιημένο, αν και δεν κατοικείται ολοχρονικά.

Τηλέφωνο Ηγουμένου: 2674022089 και 2674022065



























Με πληροφορίες από:

https://ekefalonia.gr/i-kataprasini-moni-agrilion-me-fonto-tin-kataprasini-antisamo-vinteo/

https://www.kefaloniaheaven.com/gr/sightseeing/item/argilia-theotokos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου