Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!

«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!
Δίκαιος ἐάν φθάση τελευτῆσαι, ἐν ἀναπαύσει ἔσται. Γῆρας γάρ τίμιον, οὐ τό πολυχρόνιον, οὐδέ ἀριθμῶ ἐτῶν μεμέτρηται. Πολιά δέ ἐστι φρόνησις ἀνθρώποις, καί ἡλικία γήρως, βίος ἀκηλίδωτος. Εὐάρεστος Θεῶ γενόμενος, ἠγαπήθη• καί ζῶν μεταξύ ἁμαρτωλῶν, μετετέθη. Ἠρπάγη, μή κακία ἀλλάξη σύνεσιν αὐτοῦ, ἤ δόλος ἀπατήση ψυχήν αὐτοῦ. Βασκανία γάρ φαυλότητος ἀμαυροί τά καλά, καί ρεμβασμός ἐπιθυμίας μεταλλεύει νοῦν ἄκακον. Τελειωθεῖς ἐν ὀλίγω, ἐπλήρωσε χρόνους μακρούς• ἀρεστή γάρ ἤν Κυρίω ἡ ψυχή αὐτοῦ, διά τοῦτο ἔσπευσεν ἐκ μέσου πονηρίας. Οἱ δέ λαοί ἰδόντες καί μή νοήσαντες, μηδέ θέντες ἐπί διανοία τό τοιοῦτον, ὅτι χάρις καί ἔλεος ἐν τοῖς ὀσίοις αὐτοῦ, καί ἐπισκοπῆ ἐν τοῖς ἐκλεκτοῖς αὐτοῦ.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Η άγνωστη εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στο Αρόνι (Κρήτης)


Το Ακρωτήρι Χανίων έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα σε ναούς κάθε εποχής από όλα τα άλλα τμήματα του νομού Χανίων. Πολλοί από αυτούς τους ναούς είναι σήμερα πολύ γνωστοί και τους επισκέπτεται πλήθος κόσμου λόγω της ιστορίας αλλά και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που έχουνε. Κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο γνωστοί ή και παντελώς άγνωστοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την δική τους, σημαντική ιστορία πολλές φορές μάλιστα, άγνωστη. Ένας από τους πιο άσημους ναούς στο Ακρωτήρι είναι και αυτός του Αγίου Γεράσιμου στο Αρώνι. Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ένας πολύ καινούριος ναός από αυτούς που κανείς σχεδόν δεν τους δίνει σημασία. Κι όμως κι αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή είναι χτισμένος πάνω σε πολύ παλιότερο ναό του Αγίου Γερασίμου που προυπήρχε στον ίδιο χώρο.
Ο παλιός ναός μάλλον καταστράφηκε στην διάρκεια των πολλών πολέμων και επαναστάσεων που έχει βιώσει το νησί της Κρήτης και έχει σήμερα ξεχαστεί. Και δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου αγίου που τιμάται. Στην πραγματικότητα σε όλα τα βόρεια του νομού Χανίων συναντάμε σχεδόν όλους τους Άγιους Γεράσιμους της Κρήτης ενώ δεν συναντούνται στο υπόλοιπο νησί σχεδόν καθόλου. Ο λόγος είναι ότι σε νεαρή ηλικία ο Άγιος Γεράσιμος πέρασε δυο χρόνια από την ζωή του ασκητεύοντας σε ένα σπήλαιο νοτίως του χωριού Μόδι Χανίων πολύ πριν φύγει για την Κεφαλονιά όπου και η φήμη του εξαπλώθηκε. Έτσι λοιπόν ένας ακόμα ναός του αγίου αυτή την φορά στο χωριό Αρώνι δείχνει πόσο γνωστός ήταν ήδη ο άγιος στην περιοχή των Χανίων και πόσο οι κάτοικοι είχαν ζωντανές τις μνήμες από το πέρασμά του από εκεί.

Ο σημερινός ναός στέκει ακουμπισμένος σε ένα όμορφο πρίνο ανάμεσα στα τελευταία σπίτια του χωριού ενώ δίπλα από τον ναό συναντάμε σε καλή κατάσταση ένα παλιό αλώνι απομεινάρι άλλων εποχών όταν το κάθε χωριό της Κρήτης πάλευε για την δική του αυτάρκεια σε σιτηρά. Στο εσωτερικό του λιτού αυτού ναού κυριαρχούν οι εικόνες του Αγίου Γεράσιμου ενώ έξω από τον ναό μια σειρά από παγκάκια υποδέχονται τους επισκέπτες την ημέρα που οναός πανηγυρίζει.

Κείμενο – Φωτογραφίες Χριστόφορος Χειλαδάκης


√ Ευχαριστούμε θερμά τους Κρητικούς της Κεφαλονιάς για την ενημέρωση.

αγιος γερασιμος Αρονι Κρητης1

αγιος γερασιμος Αρονι Κρητης3

αγιος γερασιμος Αρονι Κρητης4

αγιος γερασιμος Αρονι Κρητης5

αγιος γερασιμος Αρονι Κρητης6

αγιος γερασιμος Αρονι Κρητης7

αγιος γερασιμος Αρονι Κρητης8Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου