Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!

«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!
Δίκαιος ἐάν φθάση τελευτῆσαι, ἐν ἀναπαύσει ἔσται. Γῆρας γάρ τίμιον, οὐ τό πολυχρόνιον, οὐδέ ἀριθμῶ ἐτῶν μεμέτρηται. Πολιά δέ ἐστι φρόνησις ἀνθρώποις, καί ἡλικία γήρως, βίος ἀκηλίδωτος. Εὐάρεστος Θεῶ γενόμενος, ἠγαπήθη• καί ζῶν μεταξύ ἁμαρτωλῶν, μετετέθη. Ἠρπάγη, μή κακία ἀλλάξη σύνεσιν αὐτοῦ, ἤ δόλος ἀπατήση ψυχήν αὐτοῦ. Βασκανία γάρ φαυλότητος ἀμαυροί τά καλά, καί ρεμβασμός ἐπιθυμίας μεταλλεύει νοῦν ἄκακον. Τελειωθεῖς ἐν ὀλίγω, ἐπλήρωσε χρόνους μακρούς• ἀρεστή γάρ ἤν Κυρίω ἡ ψυχή αὐτοῦ, διά τοῦτο ἔσπευσεν ἐκ μέσου πονηρίας. Οἱ δέ λαοί ἰδόντες καί μή νοήσαντες, μηδέ θέντες ἐπί διανοία τό τοιοῦτον, ὅτι χάρις καί ἔλεος ἐν τοῖς ὀσίοις αὐτοῦ, καί ἐπισκοπῆ ἐν τοῖς ἐκλεκτοῖς αὐτοῦ.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η Σημαία της Επανάστασης του 1821

Τα ελληνικά πλοία πριν την επανάσταση έπλεαν κυρίως με την οθωμανική σημαία. Οι Σπέτσες πρώτες ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης στις 26 Μαρτίου 1821.
Η σημαία τους ήταν λευκή με κόκκινο πλαίσιο. Στο μέσο είχε ανεστραμμένη ημισέληνο και σταυρό από πάνω της Στο δεξιό του σταυρού υπήρχε όρθια άγκυρα στην οποία ήταν τυλιγμένο ένα φίδι.
Στην αριστερή πλευρά υπήρχε μια λόγχη και οι λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος».
Στις 2 Απριλίου σπετσιώτικα πλοία κατέφθασαν στο λιμάνι της Ύδρας για να εξεγείρουν και τους Υδραίους, οι οποίοι μόλις είδαν τη νέα σημαία τη δέχθηκαν με ενθουσιασμό και κατασκεύασαν μια παρόμοια.
Σχεδόν ίδια με τη σημαία των Σπετσών ήταν και η σημαία των Ψαρών.
Στις 16 Απριλίου του 1821 λίγο μετά την κήρυξη της επανάστασης , ο αρχηγός του επαναστατικού αγώνα Αντώνης Οικονόμου, οι πρόκριτοι, οι πλοίαρχοι και ο λαός, με δοξολογία για την έναρξη του εθνικού αγώνα και με πομπή περιφανέστατη, «απείρων κροτούντων τηλεβόλων, καθιέρωσαν την σημαίαν της ελευθερίας».
Ευθύς μετά ο αρχιερέας της Ύδρας Γεράσιμος έλαβε τη σημαία και την έστησε στο διοικητήριο εκεί που ήταν ως τότε η τουρκική. Η σημαία της ‘Ύδρας ήταν χρώματος γκρίζου και έφερε τα σύμβολα της Φιλικής.
Η Σπαρτιατική φράση «ή ταν ή επι τας», απόφαση νίκης κατά του τούρκικου ζυγού. Ο Σταυρός επί της ημισελήνου να δείχνει την υπεροχή του Χριστιανού επί του Ισλάμ.
Η σημαία με τον Θεμιστοκλή συμβολίζει τις νίκες των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια.
Η άγκυρα σύμβολο νίκης από θάλασσα.
Το φίδι γύρω από την άγκυρα είναι η δύναμη του Ελληνικού Έθνους, ενώ το περιστέρι που βγαίνει από το στόμα του φιδιού συμβολίζει την ελευθερία και την ειρήνη.
Το μάτι αριστερά πάνω δείχνει την εύνοια της Θείας Πρόνοιας για τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων.
Το θαλασσί χρώμα βεβαίως συμβολίζει την κυριαρχία των Υδραίων στη θάλασσα και το το κόκκινο τις επαναστάσεις ανά τους αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου