Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ

SP 722 1c.jpg
Τώρα στις εορτές των Χριστουγέννων υπάρχει ένα έθιμο. Μερικοί άνθρωποι, που θέλουν να λέγονται χριστιανοί, ιδίως νέοι, κάνουν επιδρομή: Βγαίνουν στους δρόμους, μαζεύουν ξύλα, λάστιχα αυτοκινήτων, μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών και αρπάζουν ό,τι πρόχειρο, τα στοιβάζουν όλα σ ένα μέρος, και τη νύχτα της παραμονής  των Χριστουγέννων βάζουν φωτιά, μαζεύονται γύρω από τη φωτιά, πηδούν τις φλόγες, βγάζουν κραυγές, αισχρολογούν, τραγουδούν κοσμικά τραγούδια, πίνουν οινοπνευματώδη ποτά, παίζουν όργανα, κορίτσια και αγόρια χορεύουν, νομίζοντας ότι έτσι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα!

Αλλά το έθιμο αυτό της φωτιάς, αγαπητοί μου, δεν είναι χριστιανικό. Η Εκκλησία, όπως μπορεί κανείς να δει διαβάζοντας τον 65ο κανόνα της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου, η Εκκλησία απαγορεύει τις φωτιές αυτές. Και οι χριστιανοί πρέπει να υπακούσουν στη φωνή της Εκκλησίας.
Οι φωτιές αυτές και από άλλη άποψη πρέπει να καταργηθούν. Με την πρόφαση της φωτιάς κλέβονται πόρτες, παράθυρα, κάρρα, και άλλα χρήσιμα πράγματα και, και από τις κλοπές αυτές προκαλούνται έχθρες και μίση που καταλήγουν στα Δικαστήρια.
Αλλά και κίνδυνος πυρκαγιών υπάρχει, όπως συνέβη σε ένα χωριό όπου οι κάτοικοι κάλεσαν έντρομοι την Πυροσβεστική, για να σβήσει τη φωτιά που έπαιρνε διαστάσεις. Η πόλις ιδίως της Φλωρίνης νομίζει κανείς ότι πυρπολείται από βαρβαρική επιδρομή.
Από τα λάστιχα δε που καίγονται βγαίνει πυκνός μαύρος και δυσώδης καπνός, σαν καπνός κολάσεως, που καλύπτει ολόκληρη την πόλη και δημιουργείται ασφυκτική ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια, που τόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία και τόσο το κράτος αναγκάζεται να τα περιορίσει Η δε μαύρη στάχτη πέφτει σαν βροχή πάνω σε ρούχα, σπίτια, εκκλησίες και ρυπαίνει τα πάντα.
Φρονούμε, ότι για τους λόγους αυτούς το έθιμο αυτό πρέπει να καταργηθεί Όχι μόνο ο Επίσκοπος, αλλά κάθε Αρχή υπεύθυνη για την υγεία, την ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια, πρέπει να συντελέσει στην κατάργηση του εθίμου αυτού. Ερωτώμεν: Επιτρέπεται ένας, επειδή έτσι του κατέβηκε, να μαζέψει ξύλα και να ανάψει φωτιά στους δρόμους και τις πλατείες, να προκαλέσει θόρυβο και ανησυχία;΄Το επιτρέπουν αυτό οι ποινικοί νόμοι; Όχι! Αλλά εκείνο που δεν επιτρέπεται να γίνεται τις άλλες μέρες, πώς επιτρέπεται να γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, να αναστατώνονται τις άγιες αυτές μέρες χωριά και πόλεις, να καίγονται ξένα περιουσιακά στοιχεία, να μολύνεται επικινδύνως η ατμόσφαιρα και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική να διατελούν σε επιφυλακή;
Ως επίσκοπος παρακαλώ όλους τους χριστιανούς της πόλεως και της περιφέρειας όχι μόνο να μην ανάψουν φωτιές, αλλά και να μην λάβουν μέρος. Με τέτοιες εκδηλώσεις δεν τιμάται ο Χριστός, δεν γιορτάζονται Χριστούγεννα Η φωτιά που ανάβουν δεν έχει καμιά σχέση με τη φωτιά που οι βοσκοί της Βηθλεέμ άναψαν τη νύχτα της γεννήσεως του Χριστού. Όχι! Οι φωτιές που ανάβουν έχουν σχέση με ειδωλολατρικά έθιμα των αρχαίων προγόνων μας, που με φωτιές γιόρταζαν τον ήλιο, τα ηλιοτρόπια. Τούτο απέδειξε επιστημονική έρευνα ιδικών μας και ξένων επιστημόνων, που ασχολήθηκαν ειδικά με το θέμα τούτο.
Ο ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ 340/9-12-1979 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟΝ
ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ ΣΕΛ.390, ΕΚΔΟΣΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
https://katanixis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου