Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Tο πέλμα του δεξιού ποδός του Απόστολου Ανδρέα

Το πέλμα του δεξιού ποδός του Απόστολου Ανδρέα. 
Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς.

Η Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς βρίσκεται στα Περατάτα της Κεφαλονιάς και είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού. Πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό δέντρο "Μηλαπιδιά" [διασταύρωση μηλιάς και αχλαδιάς (απιδιάς)] που φυτρώνει εκεί.

Στην Ιερά Μονή αποθησαυρίζεται και το ιερό λείψανο του πέλματος του δεξιού ποδός του Απόστολου Ανδρέα, που δώρισε στην Ιερά Μονή η Πριγκίπισσα Ρωξάνη της Ρουμανίας, όταν πήγε στο μοναστήρι για να μονάσει.

 
Το πέλμα του δεξιού ποδός του Απόστολου Ανδρέα. 
Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς.

Το έτος 1639 η διασωθείσα από ναυάγιο Ελληνορουμανίδα πριγκίπισσα Ρωζάνη, θυγατέρα του πρωτοσπαθάριου της Μολδοβλαχίας Ζώτου Τσιγαρά και εγγονή του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Πέτρου Βοεβόδα, μόνασε στη γυναικεία αυτή Μονή (μετονομασθείσα σε Ρωμύλα Μοναχή) και αφιέρωσε το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο φέρει εμφανή τα σημάδια από τη μαρτυρική σταύρωση: "το πέλμα, απεξαρθρωμένο από τον αστράγαλο, φέρει κανονικά επάνω του τη σάρκα του Αγίου, το αίμα του αποξηραμένο, καθώς επίσης είναι εμφανής η οπή από το καρφί της σταύρωσης του Αγίου. Η δε ευωδία του είναι χαρακτηριστική και εξαιρετικά έντονη". Το λείψανο έχει καταγωγή το Άγιον Όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου