Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ…»


«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΕΙΣ
ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ…»


 Τη στιγμή που κάποιοι ορκίζονταν πίστη στην ολοκληρωτικά αντίχριστη και μισάνθρωπη ιδεολογία και μεταφυσική του φασισμού και του εθνοφυλετικού παγανιστικού εθνικοσοσιαλισμού, άλλοτε εν πλήρη επιγνώση και άλλοτε ανεπιγνώστως, ξενομανώς και ξενολατρικώς κάποιοι Έλληνες ορθόδοξοι ιερείς το 1942, στην Κέρκυρα, αρνούμενοι με κίνδυνο της ζωής τους να χαιρετίσουν φασιστικά και ναζιστικά στον αδυσώπητο ξένο κατακτητή και εισβολέα και στην ακόμη πιο αποτρόπαιη ανθελληνική ιδεολογία που κόμιζαν και βρήκε μεταγενέστερα έδαφος σε ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας, έχοντας στην ελεύθερη καρδιά τους Χριστό και Ελλάδα, φανέρωναν με τη ζωή τους ένα άλλο εκπληκτικό ήθος. Ένας ήθος αγίων και ηρώων. Με αυτήν την άξια πολλών τιμών στάση τους υπέδειξαν στις μελλοντικές γενεές των Ελλήνων Ορθοδόξων αλλά και προς όλην την οικουμένη:

 την οδό της μαρτυρικής αγιότητας, τον αληθινό ηρωισμό, το ανδρείο φρονήμα, την θυσία που δεν είναι μάταιη αλλά οδηγεί στην αθανασία, τον γνήσιο αξιοζήλευτο, πατριωτισμό που καταργεί την καλοδουλεμένη, πατριδοκαπηλεία φανερώνοντας  το αποκρουστικό πρόσωπο της υποκρισίας και της συντάξεως με δαιμονικές ξενοκίνητες ιδεοληψίες.  

 την  Ένσαρκη Αληθεία, τον Χριστό που ελευθερώνει αληθινά και θεραπεύει οντολογικά τον καθένα μας από από κάθε επίθεση του πονηρού από τις πολυποίκιλες και πολυδαίδαλες μεθοδίες του οδηγώντας μας στο μοναδικό εργαστήριο αγιότητος, στο αναστάσιμο, λαμπροφώρο, παραδείσιο ξέφωτο  του ανέσπερου λειτουργικού χωρόχρονου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


 «ΧΑΙΡΕΤΑΤΕ ΦΑΣΙΣΤΙ!»
    Οκλήρος της Κέρκυρας υφίστατο παρά των Ιταλών στρατιωτών, υπηρετούντων πολλούς αντικειμενικούς σκοπούς, πλείστας όσας ταλαι­πωρίας, είναι δε λίαν χαρακτηριστική και άκρως ενδιαφέρουσα η κατωτέρω αναφορά των ιερέων τού Δήμου Λευκιμμαίων, ήτις απηυθύνθη, την 3 Δεκεμβρίου 1942, προς την Μητρόπολιν Κερκύρας:
«..Εξεδόθη διαταγή παρά του ενταύθα Διοικητού των Ιταλικών στρατευμάτων κατοχής, δι’ ης διατάσσονται άπαντες οι πολίται, μηδέ των ιερέων εξαιρουμένων, να χαιρετώσι φασιστί.Εξ αιτίας της διαταγής ταύτης πλείστα επεισόδια δημιουργούνται εις βάρος ημών κατά την διέλευσίν μας εκ της κεντρικής οδού, ένθα ο φρουρός της διοικήσεως.
Και εις μεν παν ιερέα Κωνσταντίνον Ζερβόν, διελθόντα εκείθεν και χαιρετίσαντα δια του «Καλημέρα», υπέδειξαν ότι πρέπει να χαιρετά φασιστί. Ούτος όμως απήντησε τω φρουρώ στρατιώτη, ότιοι Έλληνες ορθόδοξοι ιερείς χαιρετούν μόνον δια της κλίσεως της κεφαλής και όχι φασιστί....Κατόπιν τούτου ηρνήθη να χαιρετίση και ανεχώρησεν....
   Εις δε τον ιεροδιάκονον Χριστόδουλον Μοναστηριώτην συνέβησαν την αυτήν ημέραν τα αυτά. Επί πλέον δε αφ’ ου τον αφήκαν να προχωρήση εις αρκετόν διάστημα, τον υπεχρέωσαν δια της βίας να επιστρέψη προ του φρουρού στρατιώτου και να χαιρετίση φασιστί....
Επειδή εκ της διαγωγής ταύτης των ιταλικών αρχών προκύπτει ότι φροντίζουν ούτοι οπωσδήποτε να μας εξευτελίζουν,ημείς δε δεν είμεθα διατεθειμένοι έπ’ ουδενί λόγω να δεχθώμεν τούτο, ούτε και να υποκύψωμεν, αλλ’ είμεθα αποφασισμένοι να φθάσωμεν εις τα έσχατα.... Παρακαλούμεν υμάς....όπως ενεργήσητε καταλλήλως και αρθή η τοιαύτη διάταξις,η εξευτελίζουσα ημάς και ολόκληρον τον κλήρον,γνωστού όντως ότι είναι το δεύτερον επεισόδιον, όπερ δημιουργείται εν Λευκίμμη, του πρώτου γενομένου εν Αργυράδες, ένθααξιωματικός τις Ιταλός έκοψε δια ψαλλίδος το γένειον δύο ιερέων...».
 Την λίαν χαρακτηριστικήν ταύτην καταγγελίαν υπογράφουν ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κάντας και οι ιερείς Σπυρίδων Ζερβός, Λεωνίδας Βλάχος, Κ. Ζερβός, Σ. Βλάσσης, Ε. Βούλγαρης, Μ. Κουλούρης, Α. Παγιάτης και ο ιεροδιάκονος Χριστόδουλος Μοναστηριώτης.



ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΒΟΒΟΛΙΝΗ
«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ΕΚΔΟΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΕΙΣΙΟΥΝΗΣ
 ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ:
Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον     www.egolpion.com
4  ΙΟΥΝΙΟΥ   2016

http://www.egolpion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου