Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Πώς τα capital controls νομιμοποιούν το μαύρο χρήμα


Του Νίκου Σιαμάκη

Τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν στις ουρές για 60 ευρώ, όσοι διαθέτουν "μαύρα" κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού μπορούν να κάνουν απεριόριστες αναλήψεις από τα εγχώρια ΑΤΜ.

Την ανάλυση της αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος αλλά και της εν γένει διαδικασίας την έκαναν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός του κοινοβουλίου όσο και έγκριτοι συνταγματολόγοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων βέβαια τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας.
Ωστόσο, κανέναν δεν έχει απασχολήσει το ερώτημα εάν είναι συνταγματική ή μη η τραπεζική αργία αλλά και ο έλεγχος που επιβλήθηκε στη ροή των κεφαλαίων (ακόμη και των μικροσυνταξιούχων).
Έτσι, προσπεράσαμε τα ψιλά γράμματα αυτής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που νομιμοποιεί το μαύρο χρήμα του εξωτερικού σε βάρος των φτωχών εντός της Ελλάδας και μετατρέπει το παράνομο σε νόμιμο και ηθικό. 

Η νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η διακίνηση κεφαλαίων ηλεκτρονικά (μέσω webbanking) εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς. Επίσης, η ανάληψη χρημάτων σε μετρητά τόσο από τα γκισέ των τραπεζών όταν θα ανοίξουν όσο και από τα ΑΤΜ ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 60 ευρώ ημερησίως.
Ωστόσο, ένα "παραθυράκι" της ΠΝΠ -που με προκάλυμμα τον τουρισμό για τον οποίο η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά- νομιμοποιεί το μαύρο χρήμα. Πώς;
Βάσει του άρθρου 2 ε) της ΠΝΠ απεριόριστες αναλήψεις δύνανται να γίνονται:
ε) αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οι τουρίστες στην Ελλάδα θα βγάζουν χρήματα από τα ΑΤΜ απεριόριστα. Ταυτόχρονα, όμως, όσοι διαθέτουν "μαύρα" κεφάλαια σε τράπεζα του εξωτερικού και έχουν στα χέρια τους μία χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη με λογαριασμό καταθέσεων της συγκεκριμένης τράπεζας μπορούν να κάνουν απεριόριστες αναλήψεις από τα ΑΤΜ!
Εάν αυτό δεν είναι πρόκληση της δημοκρατίας έναντι των εικόνων που αντικρύσαμε μόλις χθες και σήμερα από τους φτωχούς μικροσυνταξιούχους που παρέμεναν όλη τη νύχτα με την αγωνία των μετρητών τους, τότε πια είναι η πρόκληση;

Το "παραθυράκι" για απεριόριστες αναλήψεις

Την ίδια στιγμή, η ΠΝΠ περιέχει ένα...ορθάνοιχτο "παράθυρο" που επιτρέπει απεριόριστες αναλήψεις από τα ATM.
Σύμφωνα, πάντα, με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ, συστήνεται επιτροπή που θα δίδει άδειες για εξαγωγές συναλλάγματος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν προβλέπονται διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις σε ιδιώτες που θα μεταφέρουν μετρητά σε βαλίτσα, τα οποία, για παράδειγμα, θα τα μεταφέρουν σε μια γειτονική χώρα της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία. Και εκεί θα τα καταθέσουν σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας που διέπεται από το βουλγαρικό δίκαιο, όπως ανακοίνωσε η Κύπρος για τα αντίστοιχα ελληνικά υποκαταστήματα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και με συνοπτικές διαδικασίες θα αποκτήσει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιεί απεριόριστες αναλήψεις, ενώ θα απολαμβάνει παράλληλα των επιτοκίων της τράπεζας.
Δεν αποδίδονται, λοιπόν, ποινικές ή διοικητικές ευθύνες, αφού, πολύ απλά, δεν προβλέπονται στη ΠΝΠ, σε αντιστοιχία με παλαιότερους ποινικούς νόμους για την προστασία του νομίσματος, βάσει των οποίων όποιος εξήγαγε συνάλλαγμα σε υλική μορφή χαρτονομίσματος συλλαμβανόταν και οδηγούνταν στη δικαιοσύνη για κακούργημα.
Συνεπώς, σύμφωνα με την συγκεκριμένη ΠΝΠ η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων απαγορεύτηκε μόνο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τράπεζας προς το εξωτερικό όχι και "φυσικά-υλικά σε μορφή χαρτονομίσματος".
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι ανήθικη. Διότι όποιος κατόρθωσε και έβγαλε το προηγούμενο διάστημα είτε ηλεκτρονικά είτε φυσικά τα χρήματά του έχει στα χέρια του πιο ακριβά ευρώ από κάποιον που δεν τα κατάφερε να "ξεγελάσει το σύστημα".
Το πιο ανήθικο όμως είναι αξιωματούχοι να διχάζουν εκ του ασφαλούς όλους εμάς με το ποια στάση να πρέπει να πάρουμε και οι ίδιοι να έχουν βγάλει ήδη τα χρήματά τους έξω.
Για αυτούς θα έπρεπε να εκδοθεί ΠΝΠ τα μεσάνυχτα που να υποχρεώνει τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων τους εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με ποινή τη δήμευσής τους, εάν δεν το πράξουν οικειοθελώς, μιας και σήμερα δεν ισχύει η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων.
Έτσι, ατονεί και το επιχειρήμά τους "όταν μετέφερα στο εξωτερικό χρήματα, η διαδικασία αυτή επιτρεπόταν και ήταν νόμιμη".

* Ο κ. Σιαμάκης είναι δικηγόρος

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου