Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάζετε στο κρεβάτι;

Διαβάζετε στο κρεβάτι;

Προτιμήστε το χαρτί από την οθόνη, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Σας αρέσει να κουλουριάζεστε στο κρεβάτι με ένα καλό βιβλίο; Μπράβο σας, γιατί το διάβασμα αποτελεί έναν καλό τρόπο να αποβάλετε την ένταση της ημέρας, να  χαλαρώσετε και έτσι να κοιμηθείτε καλύτερα.

Ωστόσο, επιστήμονες δηλώνουν ότι τα εκατομμύρια ανθρώπων, που επιλέγουν να διαβάζουν τις αγαπημένες τους ιστορίες σε ένα iPad ή ένα Kindle Fire στην πραγματικότητα βάζουν τρικλοποδιές στο βραδινό τους ύπνο. Για την ακρίβεια, βρήκαν ότι εκείνοι που διάβαζαν τακτικά ηλεκτρονικά βιβλία πριν πέσουν για ύπνο, τελικά κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες.

Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια Penn State και Harvard και διήρκησε δύο εβδομάδες, 12 συμμετέχοντες διάβαζαν ηλεκτρονικά βιβλία για τέσσερις ώρες πριν πέσουν για ύπνο, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με τυπωμένα βιβλία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που διάβαζαν από την οθόνη νύσταζαν λιγότερο το βράδυ και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν (10 λεπτά περισσότερο). Είχαν δε μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με τον ύπνο. Επίσης, είχαν μείωση στην ποσότητα του ύπνου REM, το στάδιο που σχετίζεται με την λειτουργία της μνήμης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει επειδή η μπλε λάμψη, που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας, τον λεγόμενο κιρκαδιανό ρυθμό. Το ρολόι αυτό συγχρονίζει τις σωματικές μας λειτουργίες με την 24ωρη περιστροφή της Γης και ρυθμίζεται κυρίως από τον τρόπο που το μάτι αντιλαμβάνεται το φως και το σκοτάδι. Ο μηχανισμός αυτός ορίζει μεταξύ άλλων και τον φυσιολογικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, καθώς και το εάν είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου