Πατρίδα του λιμοντσέλο είναι το Κάπρι.
Λέγεται ότι κάποια καλή νοικοκυρά αξιοποίησε τους καρπούς των δέντρων του κήπου της και δημιούργησε ένα καινούριο, απλό ποτό, που βρήκε μεγάλη απήχηση. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε. Οι Ιταλοί γέμισαν με το περίφημο λικέρ τους άπειρα μπουκάλια και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορά τους.
Η συνταγή του λιμοντσέλο από τότε μεταμορφώθηκε με αρκετές παραλλαγές. Εμείς σας δίνουμε την πιο απλή και αυθεντική.
από τη Σιμόνη Καφίρη
Υλικά:
10 λεμόνια μέτρια (να μην είναι κερωμένα)
1 λίτρο οινόπνευμα 90°
400γρ. Ζάχαρη
½ λίτρο νερό
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα λεμόνια. Τα καθαρίζετε με προσοχή, χωρίς να παίρνετε από το άσπρο μέρος του καρπού (ένας πατατοκαθαριστής θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε προσεκτικά τις φλούδες). Κόβετε τις φλούδες με ψαλίδι σε μικρά μπαστουνάκια (σαν σπιρτόξυλα) και τις βάζετε μαζί με το οινόπνευμα σε μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς.
Τα αφήνετε σε σκοτεινό μέρος 15 ημέρες. Κάθε 2 ημέρες ανακινείτε το μπουκάλι.
Ανακατεύετε κατόπιν τη ζάχαρη με το νερό και σιγοβράζετε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς, για να μη θολώσει το λικέρ, και το προσθέτετε στο μπουκάλι με τις φλούδες.
Σουρώνετε το μίγμα σε άλλο σκεύος και το φιλτράρετε σε ένα χωνί στο οποίο έχετε βάλει ένα χάρτινο φίλτρο του καφέ ελαφρά βρεγμένο.
Μεταφέρετε το λιμοντσέλο σε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς. Σε 1 μήνα είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Tips
Οινόπνευμα θα βρείτε στα είδη ποτοποιίας. Μπορείτε, βέβαια, να αντικαταστήσετε το οινόπνευμα με βότκα.
Αν θέλετε το λιμοντσέλο να μην είναι αρκετά δυνατό σε αλκοόλ, αραιώστε το οινόπνευμα με εμφιαλωμένο νερό σε ίσες ποσότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου