Τοπικό παραδοσιακό φαγητό της Κεφαλονιάς. Κατάλληλο για μπουφέ ή τραπέζι με πολλά άτομα.
Τι χρειαζόμαστε:
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
www.sintagespareas.gr
- 1 κιλό αλεύρι
- νερό χλιαρό όσο πάρει
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- μισό ποτήρι κρασιού ξύδι σπιτικό
- μισό ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- 1 ½ κιλό μοσχάρι
- 1 κιλό χοιρινό
- μισό κιλό τράγιο
- 1 ποτήρι κρασιού ρύζι καρολίνα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας ντομάτα πελτέ
- αλάτι , πιπέρι
- γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- σάψυχο ( μαντζουράνα )
Πώς το κάνουμε:
- Αρχικά πάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο .
- Σε ένα πλαστικό μπολ βάζουμε το αλεύρι , ρίχνουμε το αλάτι και κάνουμε μία τρύπα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το νερό χλιαρό το λάδι και το ξύδι.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη, που να ξεκολλάει από τα χέρια.
- Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα περίπου.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε με το πλάστη λεπτό φύλλο.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε το φύλλο επάνω.
- Δεύτερο βήμα είναι να φτιάξουμε τη γέμιση.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας να σοταριστεί. Αφού ροδοκοκκινίσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα και τα αφήνουμε 10’ . Ύστερα ρίχνουμε τη ντομάτα και 2-3 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Βάζουμε το πιπέρι, το γαρύφαλλο , το σάψυχο και το αλάτι στο τέλος για να μην σκληρύνει το κρέας. Το σβήνουμε αφού έχει μείνει με τη σάλτσα του.
- Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε πρώτο μέσα στο ταψί και από πάνω ψιλοκόβουμε το μαϊντανό . Από πάνω ρίχνουμε το κρέας και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό μέσα στη γέμιση.
- Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το σκεπάζουμε.
- Τα ζυμαράκια που εξέχουν τα πλάθουμε γύρω- γύρω.
- Αλείφουμε με το πινέλο λάδι , ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε με ένα μαχαίρι μερίδες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ½ ώρα περίπου πάνω- κάτω.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ρύζι είναι καλύτερα να το ρίξουμε ωμό μέσα στο ταψί γιατί θα βράσει μέσα στο φούρνο, αλλιώς θα λασπώσει.Το μαϊντανό επίσης τον ρίχνουμε ωμό.
Το ξύδι ή το κρασί κάνει το φύλλο πιο τραγανό.
Αυτή είναι η συνταγή για την κρεατόπιτα που φτιάχνουμε στην Κεφαλονιά με μικρές παραλλαγές από σπίτι σε σπίτι.
www.sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου