Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Φρούτα και λαχανικά στη μάχη εναντίον της χοληστερίνης

Μερικοί βασικοί, διατροφικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, αν παρουσιάζετε αυξημένη χοληστερίνη.

Η χοληστερίνη είναι ουσία που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας και είναι απαραίτητη για μια σειρά λειτουργιών όπως η έκκριση της χολής, η σύνθεση των ορμονών και η παραγωγή της βιταμίνης D. Για την ακρίβεια χοληστερίνη θα βρείτε σε κάθε κύτταρο του οργανισμού σας και αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει.
Όταν όμως τα επίπεδα χοληστερίνης ανεβαίνουν και είναι υψηλότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, τότε… ανεβαίνει και η ανησυχία, αφού η υψηλή χοληστερίνη συχνά οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιοπάθειες.
Για να αποφύγουμε όμως τέτοια ενδεχόμενα και επειδή η ζωή είναι ωραία, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας διατροφή, αν παρουσιάζετε αυξημένη χοληστερίνη. Μερικοί από αυτούς είναι η κατανάλωση άπαχου κρέατος, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τροφών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά και η ένταξη της άσκησης στη ζωή σας.
Εάν μάλιστα εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω, όχι μόνο θα πέσουν τα επίπεδα χοληστερίνης, αλλά θα αδυνατίσετε και θα έχετε και άλλα οφέλη στην υγεία σας αφού θα έχετε βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.
Ακολουθεί μια λίστα με τροφές που η κατανάλωσή τους όχι μόνο θα βελτιώσει τα διαταραγμένα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σας, αλλά θα σας κάνει λιγάκι, έως πολύ, πιο υγιείς συνολικά στη ζωή σας!


Μύρτιλα και άλλα μούρα
Το μύρτιλο και όλα του τα «ξαδέλφια», περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή της φύσης. Γι’ αυτό και τα μούρα είναι η καλύτερη επιλογή ενάντια στη γήρανση των κυττάρων και την καταπολέμηση της χοληστερίνης.

Αβοκάντο και γκρέιπφρουτ
Τα δυο εξωτικά φρούτα περιέχουν το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη, που μπορεί σαν όνομα να μη σας λέει τίποτα αλλά είναι εκείνο το συστατικό που ουδετεροποιεί τη δράση των ελεύθερων ριζών. Το δε αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που ρίχνουν την κακή και ταυτόχρονα ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη. Ας γίνει η σάλτσα γουακαμόλε η νέα σας εμμονή!

Σταφύλια και κρασάκι
Τα μαύρα και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ουσίες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που εμποδίζουν την κακή χοληστερίνη να φράξει τις αρτηρίες. Εάν όμως τα σταφύλια δεν σας δελεάζουν σαν φρούτα, υπάρχει η εναλλακτική του κρασιού που σίγουρα οι περισσότεροι προτιμούν και απολαμβάνουν. Ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα σας, όχι μόνο δεν σας βλάπτει, όχι μόνο σας «ευφραίνει», αλλά ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και μειώνει το ρίσκο της εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά.
Κρεμμύδια και σκόρδα
Τα κρεμμύδια που αποφεύγετε στο πρώτο ραντεβού, όχι μόνο ρίχνουν την υψηλή πίεση αλλά περιέχουν στοιχεία που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο παχύ έντερο. Καταναλώστε τα και ωμά και μαγειρεμένα, ακόμα και στο πρώτο ραντεβού. Πρώτα η υγεία και μετά ο έρωτας!
Όσον αφορά τα σκόρδα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι περιλαμβάνονται στις σημαντικότερες τροφές που ρίχνουν τη χοληστερίνη και ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε στο μέγιστο τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, είναι να τα καταναλώσετε ωμά.

Σόγια και παράγωγα
Τα φασόλια της σόγιας έχουν άφθονη τη βιταμίνη Β, το σίδηρο και το ασβέστιο και περιέχουν αντιοξειδωτικά, που όχι μόνο ρίχνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), αλλά ανεβάζουν και την καλή (HDL). Επίσης, τα παράγωγα της σόγιας, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι μια από τις σημαντικότερες τροφές που συμβάλλουν αποτελεσματικά στα καλά επίπεδα της χοληστερίνης.

Λυκοπένιο και ντομάτες
Η ντομάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου και ένας από τους δυναμικότερους μαχητές ενάντια στη συσσώρευση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αρτηριών. Λυκοπένιο όμως θα βρείτε και σε άλλα κόκκινα φρούτα όπως είναι το καρπούζι και τα γκρέιπφρουτ. Μπορεί οι έρευνες να διχάζονται για την δράση του λυκοπενίου ενάντια στη χοληστερίνη, αλλά αναμφισβήτητα το λυκοπένιο φροντίζει για την καλή υγεία της καρδιάς, την οποία σαμποτάρει η αυξημένη χοληστερίνη.

Αμύγδαλα και καρύδια
Οι ουσίες στην καφετί φλούδα των αμυγδάλων, ρίχνουν την κακή χοληστερίνη, αλλά επειδή τα αμύγδαλα είναι λιπαρή τροφή, καλό είναι να μην υπερβαίνετε τη μία κούπα την ημέρα, που από μόνη της άλλωστε αρκεί για την πτώση της χοληστερίνης κατά 10%. Αντικαταστήστε λοιπόν τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα, με αμύγδαλα, καρύδια, ακόμα και φιστίκια που έχουν αντίστοιχες «θαυματουργές» ιδιότητες.
Λιναρόσπορος, πίτουρο και κριθάρι
Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο είναι πολύ καλές πηγές πρόσληψης Ω-3 λιπαρών, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην πτώση της χοληστερίνης. Το πίτουρο, από την άλλη και για την ακρίβεια η βρώμη και το ρύζι, ιδιαίτερα αν είναι ολικής άλεσης έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικά στην βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης στον οργανισμό. Το ίδιο σημαντικό και θρεπτικό είναι και το κριθάρι που είναι και ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα του σιταριού. Σε σχετικές έρευνες μάλιστα, όσοι το συμπεριλάμβαναν στην καθημερινή διατροφή τους, σημείωση πτώση στα επίπεδα της κακής χοληστερίνης!

Μήλα και κανέλα
Τα μήλα έχουν πολλές ωφέλιμες δυνατότητες και μια από αυτές είναι η πτώση της κακής χοληστερίνης. Περιέχουν πηκτίνη, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν δραστικά σε αυτή την λειτουργία. Αν μάλιστα θέλετε να απογειώσετε αυτή την δυνατότητα των μήλων, πασπαλίστε τα με λίγη κανέλα. Η κανέλα κάνει θαύματα στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερίνης αλλά και στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα. Για να έχετε αποτελέσματα, καταναλώνετε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα καθημερινά.

Ελαιόλαδο και φυτικά έλαια
Τέλος, όπως μας έμαθε η μεσογειακή παράδοση, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και να προτιμούμε χωρίς δεύτερη σκέψη το ελαιόλαδο, παρθένο και έξτρα-παρθένο, στη διατροφή μας. Το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια όπως είναι το λάδι κανόλα και το φυστικέλαιο, καταφέρνουν σημαντική πτώση των επιπέδων χοληστερίνης στον οργανισμό και είναι φυσικά μακράν προτιμότερα από τα ζωικά λίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου