Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Σφυριδόπιτα απο τη Κεφαλλονιά

Σφυριδόπιτα απο τη Κεφαλλονιά

Η Σφυριδόπιτα είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα που δοκιμάσαμε στην Κεφαλονιά και αξίζει να «θυσιάσουμε» μια σφυρίδα… Τα υλικά που χρειαζόμαστε για τη γέμιση και το φύλο είναι τα εξής:

Για τη γέμιση

    1 κιλό σφυρίδα ή στείρα
    2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
    2 αυγά
    4 κουταλιές πελτέ διαλυμένες σε 2 φλιτζάνια νερό
    2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
    6-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    3 κουταλιές σούπας δυόσμο
    3 κουταλιές σούπας μαϊντανό
    Ελαιόλαδο
    Πιπέρι
    Κανέλα
    Μαντζουράνα

Για το φύλλο

    ½ κιλό αλεύρι
    ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
    1 ποτήρι κρασί λευκό
    λίγο χλιαρό νερό και αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε το ψάρι, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε προσέχοντας να μην μείνουν κόκαλα. Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε το ψάρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, την κανέλα, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε τα δύο φλιτζάνια με τον πελτέ και τα αυγά χτυπημένα. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και φτιάχνουμε παραδοσιακό κεφαλλονίτικο φύλλο ως εξής: σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Κόβουμε το ζυμάρι στα δύο και ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Λαδώνουμε το ταψί μας, στρώνουμε το ένα φύλλο, αδειάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180° C για 45- 55 λεπτά. Αφήνουμε να έρθει η πίτα σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Δοκιμάστε τη συνοδεύοντας με δροσερό λευκό κρασί.
Συγγραφέας:Νίκος Λυμπερόπουλος

πηγη www.kefaloniatoday.com-www.ionianpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου