Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

«Της μετανοίας ανοιξόν μοι πύλας»

Η προκαθάρσιμος περίοδος του Τριωδίου σε λίγες μέρες θα μας εισάγει στα προπύλαια της Μ. Τεσσαρακοστής. Πρόκειται για μια περίοδο έντονης λειτουργικής ζωής και πνευματικής εγγρήγορσης κάτι που αποδεικνύει και ο ποιητικός λόγος αυτών των ημερών. Ιδιαίτερη θέση στα ψαλλόμενα έχουν και οι ύμνοι του πεντηκοστού ψαλμού «Της μετανοίας ανοιξόν μοι πύλας», «Της σωτηρίας ευθυνόν μοι τρίβους Ζωοδότα», «Τα πλήθη των πεπραγμένων μοι δεινών». Το μέλος αναδεικνύει την φιλοκαλική και κατανυκτική διάθεση των ύμνων. Γι αυτό και οι ψαλτική κατέχει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση των λεγομένων και στην έκφραση του πνεύματος την υμνολογίας.
magouris.jpg
 

Εκ των μεγάλων Πρωτοψαλτών ξεχωρίζει το πρόσωπο του Δημητρίου Μαγούρη, με Κωνσταντινοπολίτικες καταβολές και ψαλτική θητεία κοντά σε αστέρες του ψαλτικού ύφους της Πόλης. Απετέλεσε τον συνδετικό κρίκο για τους ψάλτες της μητέρας Ελλάδος με την πατριαρχική παρόδοση. Με τον ερχομό του το 1965 στο Ηράκλειο της Κρήτης και αργότερα στην Αθήνα δίδαξε και ενέπνευσε σε πολλούς ψάλτες το ύφος της ψαλμωδίας. Όντας ο ίδιος καλλίφωνος και μεστός ακουσμάτων της πατριαρχικού ψαλτικού ύφους αποτελεί παράδειγμα για τους νεότερους και αφορμή μαθητείας στην πολυσχιδή ψαλτική τέχνη.
Με την ακουστική μαθητεία στον Δημήτριο Μαγούρη μπορούμε να αντιληφθούμε τον ιδιαίτερο τρόπο που απαιτούν τα ψάλματα της Μ. Τεσσαρακοστής. Ακολουθεί ο ύμνος «Της μετανοίας ανοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα» σε ήχο πλ. δ.
 
Για να ακούσετε τον ύμνο, πατήστε ΕΔΩ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου