Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες;

Δεκεμβρίου, 2012 —
child-diet-300x203
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται σε πληθώρα προϊόντων μεταξύ των οποίων: τσίχλες, καραμέλες, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, επιδόρπια γιαουρτιού, παγωτά, μπισκότα και διάφορα άλλα σνακ, που μπορεί να καταναλώνονται και από παιδιά.
Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι η ασπαρτάμη, το ακεσουλφαμικό-Κ, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό και οι γλυκοζίτες της στεβιόλης (στέβια). Επίσημοι φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), o Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλοι, έχουν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επιστημονικές μελέτες για την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εγκεκριμένες αυτές ουσίες είναι ασφαλείς για χρήση από όλους, ακόμη και από τα παιδιά. Η μόνη εξαίρεση είναι ότι, βάσει νομοθεσίας, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Στο πλαίσιο λοιπόν μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες. Τα τρόφιμα με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ικανοποιούν την επιθυμία για γλυκιά γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Οι γονείς ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γευστικές προτιμήσεις του ατόμου καθιερώνονται από την παιδική ηλικία, οφείλουν να έχουν σαν προτεραιότητα τη διατροφική αγωγή και εκπαίδευση του παιδιού για υγιεινές επιλογές τροφίμων, περιορίζοντας γενικότερα τα γλυκίσματα, είτε περιέχουν ζάχαρη είτε άλλες γλυκαντικές ύλες, και εντάσσοντάς τα με μέτρο σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Γράφει η Κουμπίτσκι Αλεξάνδρα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πηγή: myhnews.gr-vatopaidifriend5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου