Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές, με τις αυτοκτονίες και τις μεταδοτικές ασθένειες να αυξάνονται, αλλά οι πολιτικοί δεν κινούνται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τονίζουν ειδικοί στην Υγεία.
Οπως γράφει το Reuters, οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η αυξανόμενη ανεργία ωθεί τους ανθρώπους στην κατάθλιψη και η μείωση εισοδήματος σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να πάρουν τα κατάλληλα φάρμακα.
Το αποτέλεσμα είναι η ανακοπή της τάσης που υπήρχε ως το 2007 για σταθερή μείωση σε αυτοκτονίες, επιδημίες ασθενειών όπως το AIDS ή και η ελονοσία, τονίζουν οι ερευνητές που συνέταξαν μεγάλη έρευνα για την Υγεία στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Lancet.
Στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αλλά η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο έχει αφαιρέσει πολλά «δίχτυα ασφαλείας».
«Υπάρχει σαφές θέμα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Υγεία, παρά το ότι είναι πολύ προφανείς ... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμική υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόζει στην Υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν ΜακΚι του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ενα από τα πιο «αθώα» αλλά επικίνδυνα φαινόμενα είναι η χρονική μετάθεση της προσφυγής σε ένα γιατρό από τους πολίτες, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα κάνει ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα Ταμεία.
Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα αγωνίζονται να διατηρήσουν έστω τα βασικά πρότυπα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε σειρά κρίσιμων φαρμάκων, μεταξύ τους και αυτών για την πρόληψη των κρίσεων επιληψίας.
Το Reuters σχολιάζει και το διαφορετικό παράδειγμα της Ισλανδίας, που επέλεξε την στήριξη του συστήματος πρόνοιας αντί της επιβολής λιτότητας.
Παρά την σαρωτική κρίση και με δημοψήφισμα οι πολίτες επέλεξαν έναν εναλλακτικό δρόμο, ο οποίος δεν είχε καμία παρατηρήσιμη επίπτωση στην Υγεία.
Η χώρα επέστρεψε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αν και η ανάκαμψη είναι δύσκολη και ο πληθωρισμός επίμονα υψηλός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου