Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΙΣΣΙΩΝ

 
 

Ανδρική μονή. Η κτίση της ανάγεται στον 13ο αιώνα, όταν, σύμφωνα με την παράδοση ο Φραγκίσκος της Ασσίζης συνέστησε Μονή επ' ονόματι της Παναγίας και την αφιέρωσε στη Λατινική Επισκοπή της Κεφαλονιάς. Στην περίοδο του Μεσαίωνα κατόρθωσε να εισέλθει στη Μονή και το Ορθόδοξο στοιχείο με αποτέλεσμα στους επόμενους αιώνες να ακμάσει στη Μονή και ο ορθόδοξος και ο ρωμαιοκαθολικός μοναχισμός και να επιβιώσουν, όχι πάντα, ειρηνικά. Οι ορθόδοξοι κατάφεραν να αποκτήσουν την κυριαρχία της Μονής, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σημαντικό ανδρικό κοινόβιο, που στελέχωσε την Εκκλησία της Κεφαλονιάς με εξαίρετους κληρικούς. Η ονομασία "Σίσσια" κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί παραφθορά της λέξεως Ασσίζη. Η εφέστια εικόνα της Μονής ονομάζεται "Παναγία των Σισσίων" και είναι έργο του 15ου αιώνα. Οι αξιόλογες φορητές εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κρητοεπτανησίου καλλιτέχνη Στέφανου Τζαγκαρόλα, ιερέως, (17ος αιώνας) και φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής του Αγίου Ανδρέου. Ανάμεσά τους δεσπόζουσα θέση κατέχει η Παναγία του Ακάθιστου Ύμνου. Η κεντρική παράσταση της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας (αναγεννησιακό το πρωτότυπό της) περιβάλλεται από 24 μικρότερες πολυπρόσωπες παραστάσεις με θέματα παρμένα από τους 24 οίκους των χαιρετισμών της Παναγίας.
Το μοναστήρι της Παναγίας των Σισίων καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1953. Στη θέση του παλιού Μοναστηριού σήμερα βρίσκεται μια μικρή εκκλησία. Η παράδοση λέει ότι ιδρύθηκε από τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Το 16ο αιώνα αναφέρεται σαν ορθόδοξο μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία τη Σισία. Το πολυτιμότερο κειμήλιο της μονής είναι η εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου που σήμερα φυλάσσεται στο Κοργιαλένειο Μουσείο.
 
Η Μονή πανηγυρίζει: το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (επιστροφή με λιτανεία της εικόνος από την Ευαγγελίστρια του Κάστρου στην οποία βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά. Μετά το πέρας της λειτουργίας παρατίθεται πλούσια τράπεζα, που ετοιμάζουν οι πατέρες προς τιμήν της Θεομήτορος και του ευσεβούς λαού) του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου 13/11 και 27/1 του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου 14/7.
Πολύ συχνά τελούνται κατανυκτικές αγρυπνίες.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ: 2671031217  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


























Τα ερείπια της παλαιάς μονής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου