Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Χάρης Ιωάννου: Ο μαθητής που λύνει τα χέρια των αναπήρων


ioannou-in
Είναι μόλις 17 χρονών. Μαθητής λυκείου. Θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε παιδί της διπλανής πόρτας αν ο Χάρης Ιωάννου δεν είχε καταφέρει το ακατόρθωτο! Την κατασκευή ενός τεχνητού μεταλλικού γαντιού που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη ζωή των ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα, δυσκινησία παλάμης ή δακτύλων. Μία σκηνή της καθημερινότητας ήταν αρκετή ώστε να του δώσει έμπνευση. Δύο χρόνια πριν, η γιαγιά του προσπαθούσε να πιάσει το τηλεκοντρόλ με τα αδύναμα χέρια της και αυτό της ξέφευγε. Το μυαλό του 15χρονου τότε Χάρη, συνέλαβε την ιδέα και ο ίδιος αποφάσισε να αξιοποιήσει την εφευρετικότητά του προς όφελος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Τί είναι όμως αυτό το γάντι; Πρόκειται για μια συσκευή μόλις 350 γραμμαρίων με αισθητήρες πίεσης, μικροσκοπικά μοτέρ και σύστημα επεξεργασίας το οποίο αντιλαμβάνεται πότε το χέρι πάει να κάνει μια κίνηση και το βοηθάει. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δε μπορεί να σηκώσει ένα ποτήρι νερό, με το γάντι θα ενισχυθεί η πίεση στα σωστά σημεία και το άτομο θα τα καταφέρει. Μάλιστα, το γάντι μπορεί να προσδώσει πίεση μέχρι και 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού!
Η διάκριση: Ο ίδιος εξηγεί οτι ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που απαιτούσε ατελείωτες ώρες δουλειάς και το παρουσίασε στο μάθημα της Τεχνολογίας στο σχολείο του. Ο καθηγητής του, Περικλής Μπακογεώργος, διέκρινε αμέσως το ταλέντο του μικρού Χάρη και του πρότεινε να δηλώσει συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων όπου απέσπασε πανηγυρικά το πρώτο βραβείο! Στη συνέχεια, η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας έκρινε τη συσκευή κατάλληλη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 24ο Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα. Εκεί ο Έλληνας μαθητής κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Μηχανική όντας ο δεύτερος μικρότερος σε ηλικία ανάμεσα σε 123 υποψηφίους! Μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος της επιτυχίας αν αναλογιστεί οτι τα υπόλοιπα βραβεία δόθηκαν σε φοιτητές Πολυτεχνείων! Και οι έπαινοι δεν σταματούν εδω. Ο μικρός Χάρης απέσπασε ειδική τιμητική διάκριση από την Unicef σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Στοά του Βιβλίου.
Και να σκεφτεί κανείς οτι κάποτε το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κόντεψε να τον… πετάξει απ’έξω! Ο Χάρης είναι δυσλεκτικός και όπως ο ίδιος εξηγεί «το Ελληνικό σύστημα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις εντελώς άχρηστος αφού είναι φτιαγμένο για αποστήθιση.» Ωστόσο, το σχολείο του και η οικογένειά του, δεν επέτρεψαν στο πρόβλημα να σταθεί εμπόδιο. Από πέρυσι δίνει εξετάσεις στα προφορικά και ο βαθμός του δεν πέφτει ποτέ κάτω από 19!
Το διεθνές ενδιαφέρον, η αγάπη για την Ελλάδα και τον συνάνθρωπο: Ο Χάρης απέσπασε το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ. Όπως είναι φυσικό, ήδη πολλές εταιρείες με διεθνές κύρος έχουν δείξει ενδιαφέρον για το μεταλλικό γάντι. Όμως όπως εξηγεί ο Χάρης, απαραίτητη προυπόθεση για μια μελλοντική συνεργασία είναι το γάντι να είναι προσιτό σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Η πρωτότυπη συσκευή κόστισε σε μένα 550 ευρώ. Θέλω στην αγορά να φτάσει με κόστος 480 ευρώ», εξηγεί ο ίδιος. Άλλωστε, ανθρώπους σαν τη γιαγιά του είχε στο μυαλό του όταν κατέστρωσε τα πρώτα σχέδια για το γάντι!
Και παρόλο που ήδη έχει προτάσεις από ξένα πανεπιστήμια, ο Χάρης θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει: «όσοι έχουν διακριθεί επιλέγουν να αφήσουν την Ελλάδα. Εγώ θέλω να μείνω εδώ. Εξάλλου,θεωρώ οτι η Ελλάδα με βοήθησε να φτάσω εδώ που έφτασα!» Κι όσο για το μέλλον του, ο Χάρης πλέον ετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες. Όνειρό του είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Εμείς να ευχηθούμε τα καλύτερα σε όλους τους Έλληνες μαθητές που ξέρουμε οτι μέσα στην δίνη των προβλημάτων της χώρας μας μπορούν να μας κάνουν υπερήφανους! Εύγε!

Πηγή: e-charity.gr/vatopaidifriend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου