Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Μην τρομάξεις και μην εγκαταλείψεις τον πνευματικό αγώνα


Όσοι πέσαμε, ας πολεμήσουμε προ πάντων τον δαίμονα της λύπης.

Θαύμα: H Παναγία έδιωξε την γρίπη


Το Αγρίνιο δεν απαριθμεί περισσοτέρους από 15.000 κατοίκους. Μία επάρατος νόσος, Η ΓΡΙΠΗ, έχει ενσκήψει και θερίζει, κυριολεκτικώς, την πόλη και την γύρω περιοχή της.
Δεν υπάρχει οικογένεια που να μη θρηνεί τα θύματά της.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Οι Πατέρες μας προειδοποιούν - "Αυτά θα συμβούν, προετοιμαστείτε"...


Συγκλονίζουν τα λόγια των Πατέρων του Αγίου Όρους: "Λίγο πολύ ακούσατε για το σχέδιο όπως αυτό διοχετεύτηκε έντεχνα στον τύπο από τους Γερμανούς...

Προβλέπεται σε περίπτωση χρεωκοπίας, ποσό μάλλον πολέμου:

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-1941 ΕΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ


ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣΠΟΛΕΜΟΣ
1940-1941
ΕΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΣΑΓΩΝΑΣ
 ΚΕΙΜΕΝΟ: Αγγελική Δήμα - Δημητρίου, Ιστοριογράφος της ΔΙΣ/ΓΕΣ

 Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Ελληνο-ιταλικός Πόλεμος 1940-1941 εντάσσεται στα πλαίσια του Β' Παγκοσμί­ου Πολέμου και αποτελεί μια πολεμική σύρραξη στον ευρύτερο στρατηγικό σχε­διασμό του Μουσολίνι στον χώρο της Μεσογείου. Τόσο όμως η Αγγλία, όσο και η Γερμανία, υποχρεώθηκαν να εμπλακούν σ' αυτόν τον πόλεμο, με αποτέλεσμα η σύρραξη να πάρει ευρύτερη διάσταση και να επηρεάσει την κατάσταση στη Μεσόγειο και κυρίως τη γερμανική εκστρατεία στη Σοβιετική Ένωση το 1941.

ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


ΕΝΩ ΠΛΗΣΙΑΖΕ Η 28ΗΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Κωνσταντίνος Ε. Νούσκας
Υποστράτηγος - Ε. Α.


ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ο υπουρ­γός των εξωτερικών της Ιταλίας κόμης Τσιάνο, έγραφε στο ημερολόγιο του:
«Ο Ντούτσε επανέρχεται. Συνέταξε μια επιστολή δια τον Χίτλερ επί της γενικής καταστάσεως. Υπαινίσσεται επίσης εις αυτήν την επικειμένην ενέργεια μας εις την Ελλάδα, αλλά δεν καθορίζει ούτε την μορφήν ούτε την ημερομηνίαν, διότι φο­βείται μήπως τον σταματήσουν δια μίαν ακόμη φοράν. Πολλαί ενδείξεις μας κά­νουν να πιστεύσουμε ότι εις το Βερολίνον δεν βλέπουν με πολύ ενθουσιασμό την πορεία μας προς Αθήνας. Η ορισθείσα τώρα ημερομηνία είναι η 28ηΟκτωβρί­ου... Αρχίζω να συντάσσω το τελεσίγρα­φο, το οποίον ο Γκράτσι θα επιδώσει εις τον Μεταξά εις τας 2 το πρωί της 28ηςΟκτωβρίου. Φυσικά είναι ένα κείμενον το οποίον δεν αφήνει διέξοδον εις την Ελλάδα. Ή θα δεχθεί κατάληψιν ή θα υποστεί επίθεση...».

Ο αφανής ήρωας της εποποιίας του 1940, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ
Ο «σύγχρονος Λεωνίδας» που αψήφησε τις εντολές του ΓΕΣ και κράτησε μόνος του την ελληνική άμυνα!

Λίγους μήνες πριν από την ιταλική εισβολή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε διαταγές στην Ογδόη Μεραρχία της Ηπείρου λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι κάθε μάχη είναι μόνο για την τιμή των όπλων, καθώς επί της ουσίας είχε κριθεί εκ προοιμίου χαμένη και δεν είχε απολύτως κανέναν λόγο να δοθεί.

ΕΛΛΑΔΑ 1940-41 - National Geographic - Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ (ΗQ)

''Επέτειος 28 Οκτωβρίου 1940'' Η μηχανή του Χρόνου (ΒΙΝΤΕΟ)

oxi

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Τα μόνοπλα του Ελληνικού Στρατού - ΒΙΝΤΕΟ

Image

"Σ' ένα χαντάκι, σκεπασμένο με χιόνι, ο ψαρής μου κόλλησε. Πεινασμένο, μουσκεμένο ως το κόκαλο, ταλαιπωρημένο από το αδιάκοπο τρέξιμο πάνω στα κατσάβραχα ήταν γραφτό του να μείνει εκεί. Το χάιδεψα λίγο στο σβέρκο και το φίλησα. Και κίνησα. Σε λίγα βήματα γύρισα να ιδώ για τελευταία φορά. Μπορεί να ήταν ζώο, αλλά ήταν σύντροφος στον πόλεμο. Είχαμε δει τόσες φορές μαζί το θάνατο, είχαμε περάσει μαζί μερόνυχτα ζωής τέτοια που δεν λησμονιέται ποτέ. Και το είδα να με κοιτάζει που έφευγα. Τι ματιά ήταν αυτή βρε παιδιά. Πόσο παράπονο, πόση λύπη φανέρωνε. Μ' έπιασε το κλάμα. Ο πόλεμος δεν αφήνει καιρό για τέτοια. Σε μια στιγμή σκέφτηκα να το σκοτώσω. Δεν βάσταξε όμως η καρδιά μου. Και το άφησα εκεί. Με κοίταζε ώσπου χάθηκα πίσω από τον βράχο".

28η Οκτωβρίου 1940: Ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος μέσα απο φωτογραφίες - Ντοκουμέντο

Image

Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ήταν η αρχή μιας εκστρατείας που έμεινε στην ιστορία ως το  "Έπος" και  κάλυψε ένα ένδοξο μέρος της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας. 
Παραθέτουμε σημαντικές φωτογραφίες απο το αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) οι οποίες λένε πολύ περισσότερα για τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του ’40 απ’οτι θα μπορούσαμε να σας διηγηθούμε. 
Αξίζει όμως να αναφέρουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που θα χαρίσουν το πλαίσιο στις φωτογραφίες - και που μπορείτε να βρείτε σε βάθος στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ. 

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Μια ιστορική φωτογραφία : Η επίθεση της βρετανικής αεροπορίας στο Φισκάρδο !!!

Μια ιστορική φωτογραφία : Η επίθεση της βρετανικής αεροπορίας στο Φισκάρδο !!!

Στην ιστορική φωτογραφία που βλέπετε ένα αεροσκάφος Bristol Type 156 Beaufighter της ΡΑΦ (Βρετανική Βασιλική Αεροπορία ) επιτίθεται σε μικρό φορτηγό πλοίο μέσα στο λιμάνη του Φισκάρδου και ενώ αυτό συνοδεύεται απο σκάφος περιπολίας.

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και κατα πάσα πιθανοτητα το 1941.
(Πηγή : "Aviation Archeology" )

Ο Άγιος Δη­μή­τριος και Α­χί­λει­ος πριν την ά­λω­ση

Ο Άγιος Δη­μή­τριος και Α­χί­λει­ος πριν την ά­λω­ση
Τον και­ρό κα­τά τον ό­ποι­ο έ­μελ­λε να κυ­ρι­ευ­θεί η Θεσ­σα­λο­νί­κη α­πό τους Α­γα­ρη­νούς, πο­ρευ­ό­με­νοι κά­ποι­οι ευ­λα­βείς χρι­στια­νοί προς τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, για την ε­ορ­τή του Α­γί­ου, έ­φθα­σαν στη βα­σι­λι­κή ο­δό, η ο­ποί­α εί­ναι στο Βαρ­δά­ρι.
Εκεί, εί­δαν ό­φθαλ­μο­φα­νως κά­ποι­ο στρα­τι­ώ­τη, ο ο­ποι­ος ερ­χό­ταν α­πό τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, και άλ­λον Αρ­χι­ε­ρέ­α, ο ό­ποι­ος ερ­χό­ταν α­πό το δρό­μο της Λά­ρι­σας. Ό­ταν συ­ναν­τή­θη­καν, ο στρα­τι­ώ­της ά­πε­τά­θη προς τον Αρ­χι­ε­ρέ­α και εί­πε:

Αόρατος πόλεμος (πόλεμος κατά των σαρκικών παθών)

Αόρατος πόλεμος (πόλεμος κατά των σαρκικών παθών)
Εναντίον των σαρκικών παθών θα πολεμάς, αδελφέ, με ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο από τους άλλους.
Και για να γνωρίζης να πολεμάς με την τάξι, πρέπει να σκέφτεσαι ότι υπάρχουν τρεις χρόνοι και τρεις πόλεμοι‡ πριν από τον πειρασμό, στο καιρό του πειρασμού και αφού περάσει ο πειρασμός.
Ο πόλεμος πριν από τον πειρασμό θα είναι, κατά των αιτιών, που συνήθως γίνονται αφορμή αυτού του πειρασμού‡ δηλαδή, πρώτα, εσύ πρέπει να πολεμάς κατά αυτού του πάθους‡ όχι αντιστεκόμενος σ αυτό, όπως σου είπα να κάνης στα άλλα πάθη, αλλά αποφεύγοντας με όλη σου τη δύναμι από κάθε είδους αφορμή και πρόσωπο, το οποίο σου προξενεί πειρασμό στη σάρκα. Και, εάν καμιά φορά είναι ανάγκη να μιλήσης με κανένα τέτοιον, μίλησε με συντομία και με πρόσωπο σεμνό και σοβαρό‡ μάλιστα, τα λόγια σου, ας έχουν κάποια σκληρότητα περισσότερη, παρά γλυκύτητα.

Δεν φταίω εγώ, άλλοι φταίνε!

Δεν φταίω εγώ, άλλοι φταίνε!
Κάποτε νεαρός δόκιμος δοκιμάζεται σφόδρα από πειρασμούς πορνείας.
Τρέχει στον πνευματικό του.
- Τίμιε πάτερ, φλόγες κολάσεως στο κορμί μου! Βασανίζομαι από πορνικούς διαλογισμούς.
Ο γέροντας δίνει πολλά φάρμακα: νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, μελέτη, εργασία.
Ο νέος πριν φύγει παρακαλεί τον πνευματικό του:

Γέννα το τέταρτο και... Σκοτώνουμε το τρίτο...

Γέννα το τέταρτο και... Σκοτώνουμε το τρίτο...
Μια μάνα με τρία παιδιά, έμεινε έγκυος στο τέταρτο.
Θεώρησε πολλά τα τέσσερα παιδιά και πήγε στο γιατρό, να τον συμβουλευτεί για την άμβλωση.
Ο γιατρός, τίμιος άνθρωπος, της είπε ως επιστήμονας, τους κινδύνους που συνεπάγεται για την γυναίκα η άμβλωση.

Η γυναίκα που κι η ίδια εφοβείτο την επέμβαση, στενόχωρεθηκε κι ήταν αναποφάσιστη: Δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί, αλλά εφοβείτο και την άμβλωση!

Τότε ο γιατρός της λέει:

Δύο σύγχρονα φοβερά θαύματα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Δύο σύγχρονα φοβερά θαύματα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη
Πριν λίγες μέρες ψάχνοντας στο παλιό σεντούκι τού σπιτιού μου, και σέ κάποια παραμελημένα βιβλία μου, βρήκα μια ξεχωριστή περιγραφή για δυό φοβερά θαύματα του Αγίου Δημητρίου πού είχε κάνει στα 1906 και πού ελάχιστοι σήμερα τά γνωρίζουν…
Τά βρήκα σ΄ ένα βιβλίο αυτοβιογραφίας με τίτλο « Ο Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, 1884 – 1980» , με 700 τόσες σελίδες, όλες ξεχωριστές και υπέροχες. Όποιος το διαβάσει δεν θα χάσει…

Ἀκολουθία τῆς ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡµῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας


Τ ΑΥΤ ΗΜΕρ (ΚΗ')
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

νάµνησιν πιτελοῦµεν τς γίας Σκέπης τς περαγίας Δεσποίνης ἡµῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας*.

* Ἢ Ἀκολουθία ατηποιηθεσα πὸ τοῦ ἐν γίῳ Ὅρει σµατογράφου Μοναχοῦ Γερασίµου Μικραγιαννανίτου, ἐνεκρίθη πὸ τς ερς Συνόδου τς κκλησίας τς λλάδος ν τσυνεδρίᾳ Ατς τς 21ης κτωβρίου 1952, καθ' ἢν καὶ ἀπεφασίσθη ὁ συνεορτασµὸς τς ορτς τς γίας Σκέπης τς περαγίας Θεοτόκου µἐτὰ τς θνικς ορτς τν Νικητηρίων τς 28ης κτωβρίου. (Αἱ Συνοδικαὶ ἘγκύκλιοιΤόµος Β', Ἀθναι 1956, σελ. 649).

* * *
ΕΙΔΗΣΙΣ
* * *
Εἰ τύχοι ἡ Ἑορτὴ ἐν Κυριακῇ, ἡ Ἀκολουθία ψάλλεται κατὰ τν Τυπικν Διάταξιν τς ορτς τν Εσοδίων τς Θεοτόκου. (Βλέπε Τυπικν 21ης Νοεµβρίου § 8).

Το ηρωικό & ανεπανάληπτο έπος του 40. Οι καταπεριφρονημένες ηρωίδες γυναίκες του 40

ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40
ΟΙ ΚΑΤΑΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΕΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ʾ40 
ΕΦΟΔΙΑΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ
27.10.2015

Ἀντιθέτως ἡμίγυμνες παλλακίδες ἐπιθυμοῦνται καὶ μαγνητίζουν ὄχι μόνον νέους ἀλλὰ καὶ γέρους, ποὺ δὲν ἔχουν φόβο Θεοῦ.

Τί εννοούμε όταν λέμε "μνημόνευση ονομάτων στην Θ. Λατρεία" και ποιοι μνημονεύονται;


Αναρτήθηκε από: FOTIOS TRAVLOPANOS

Πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μνημόνευση ονομάτων στην θεία Λατρεία.
Τα ονόματα, λοιπόν, ζώντων και τεθνεώτων, μνημονεύονται στην προσκομιδή, κατά την ακολουθία της προθέσεως που γίνεται στον όρθρο. Εκεί γίνεται η εξαγωγή των μερίδων από το πρόσφορο

Ἡ Ἁγία Σκέπη

Μεγάλυνον ψυχή μου, τῆς ἁγνῆς Παρθένου, τὴν παναγίαν Σκέπην. Ἄχραντε Παρθένε θεοκυῆτορ, τὴν ποίμνην σου περίσῳζε, σκέπουσα ταύτην σῇ Σκέπῃ, καὶ προνοοῦσα ἐν πᾶσιν.
π. Δημητρίου Μπόκου
Ὁ προκεχωρημένος λόχος εἶχε στρατοπεδεύσει σὲ μιὰ ψηλὴ ἀπόμερη πλαγιά. Ὁ π. Ἀλέξιος, στρατιωτικὸς ἱερέας, θέλησε νὰ συμπαρασταθεῖ στοὺς στρατιῶτες καὶ νὰ τοὺς προετοιμάσει. Τὸ χιόνι ἔπεφτε πυκνό. Στὰ δυὸ μέτρα δὲν ξεχώριζες ἄνθρωπο.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ο διάλογος του Σωκράτη με έναν φιλόσοφο για την αξία της Πίστεως!

Ἦλθε τώρα στόν νοῦ μου ἕνας φιλόσοφος, ὁ ὁποῖος ἐπῆγε στόν Σωκράτη, πού ἦταν κι αὐτός φιλόσοφος τῆς ἀρχαίας Ἑλλάδος. Αὐτός εἶχε μία γυναῖκα πολύ ταλαντοῦχα. Ἄρχισε λοιπόν νά τόν ἐρωτᾶ:

Σε ποιόν να δίνουμε ελεημοσύνη και με ποιόν τρόπο;

«Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται»
Ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς λέει: «Παντὶ τῷ αἰτοῦντι σοι δίδου». Αὐτὸ σημαίνει πὼς πρέπει νὰ εὐεργετοῦμε καὶ νὰ ἐλεοῦμε ὅλους, χωρὶς νὰ διακρίνουμε τοὺς ἀνθρώπους ἀπὸ τὴν κατάστασή τους, τὸ κοινωνικὸ παρελθόν τους ἢ τὴ θρησκεία τους. Πρέπει νὰ δίνουμε τὴν ἐλεημοσύνη μας στὸν καθένα ποὺ τὴν ἔχει πραγματικὰ ἀνάγκη.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΜΥΡΟΒΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ

agios_dhmhtrios.jpg

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε το 284 στην Θεσσαλονίκη. Έζησε στα χρόνια όπου βασιλείς ήταν ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός Ερκουλίου, οι οποίοι όρισαν Καίσαρα Αχαΐας και Μακεδονίας τον Μαξιμιανό Γαλέριο. Ο τελευταίος ήταν μέλος της γνωστής “Τετραρχίας” και παρακίνησε τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Διοκλητιανό να κάνει έναν φρικτό πόλεμο εναντίον των χριστιανών, όπως μέχρι τότε δεν είχε συμβεί ξανά. Η εποχή εκείνη ήταν πραγματικά φρικιαστική και ισχύει μέχρι σήμερα ως η κατεξοχήν “εποχή των μαρτύρων” του χριστιανισμού.

«Ο Άγιος Δημήτριος και ο δύσπιστος ασκητής»

~ Κάποιος ασκητής που κατοικούσε στο όρος Χολομώντα, όταν άκουσε πως ο Άγιος Δημήτριος αναβλύζει μύρο άφθονο από τον τάφο, δεν το πίστευε.
Συνελογίζετο, πως στο μέρος εκείνο υπάρχουν και άλλοι Άγιοι οι οποίοι υπέμειναν περισσότερα μαρτύρια για το όνομα του Χριστού, όμως δεν ανέβλυσαν μύρο, και αυτός για ποιό μαρτύριο δοξάσθηκε τόσον από τον Θεόν; Ο Θεός όμως, θέλησε να τον βεβαιώσει, ότι η μυροβλησία είναι αλήθεια.

Το θαύμα που έγινε όταν ο Μέγας Ιουστινιανός έστειλε ανθρώπους να πάρουν το λείψανο του Αγίου Δημητρίου!

Ο Μέγας βασιλιάς Ιουστινιανός είχε ανεγείρει τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ήθελε να έχει το λείψανο του Αγίου Δημητρίου μαζί με τα άλλα που υπήρχαν εκεί.

Βυζαντινή εικόνα του Αγίου Δημητρίου με μύρο από το τάφο του μεγαλομάρτυρα στη Θεσσαλονίκη

Η εικόνα του Αγίου Δημητρίου από το Σασοφεράτο της Ιταλίας.
Η βυζαντινή μικροψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου με μύρο από τον τάφο του,
τα σύμβολα των Παλαιολόγων και τις επιγραφές.

Το Σασοφεράτο (Sassoferrato) είναι μία μικρή πόλη στην επαρχία της Αγκόνας (Ancona) στην Ιταλία και βρίσκεται χτισμένο στο μέρος που κάποτε βρισκόταν η αρχαία πόλη Sentinum. Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Sentinumαπό του Γότθους και τους Λομβαρδούς, περίπου το έτος 1000, θα χτιστεί ένα νέο κάστρο από τους κατοίκους της περιοχής που θα μετατραπεί σε μία μικρή πόλη γύρω στο 1200.

Σχετικά με το θαύμα της μυρόβλυσης του Αγίου Δημητρίου το έτος 1987!


Αναρτήθηκε από: FOTIOS TRAVLOPANOS

π. Χρήστος Κότιος*

Ήταν 26 Οκτωβρίου 1987. Ώρα περασμένες δέκα το βράδυ. Η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την μνήμη της αθλήσεως του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου καθώς και τα ελευθέριά της από την περίπου πεντακοσίων ετών (1430-1912) καταδυναστεία των Οθωμανών. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου με ανοιχτές τις πόρτες δεχόταν τους νυχτερινούς προσκυνητές, που γονάτιζαν μπροστά στην ασημένια λάρνακα με τα άγια λείψανα του Μυροβλύτου. Την ώρα εκείνη δεν θα ήταν περισσότεροι από τριάντα με σαράντα άνθρωποι στον ναό. Μια ομήγυρις περίπου δέκα γυναικών, μπροστά στην λάρνακα, έψελνε την παράκληση του Αγίου. Μοναδικός κληρικός που παρευρισκόταν, ο νεαρός και νεοχειροτονηθείς διάκονος του ιερού ναού μαζί με την διακόνισσα-σύζυγό του. Ο τότε προϊστάμενος του ναού και νυν μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, τους είχε παραγγείλει να βρίσκονται εκεί και να τον περιμένουν.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης


Δημήτριον νύττουσι λόγχαι Χριστέ μου,
Ζηλοῦντα πλευρᾶς λογχονύκτου σῆς πάθος.
Εἰκοστῇ μελίαι Δημήτριον ἕκτῃ ἀνεῖλον.

Ιστορίες από το Όρος - Οι «Αόρατοι Ερημίτες» του Άθωνα

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ή ΠΩΣ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ


Αναρτήθηκε από: Fotios Travlopanos
Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Οι οικουμενιστές προβάλλουν το εξής αστήρικτο επιχείρημα για να αποτρέψουν τους πιστούς να διαμαρτύρονται για τις οικουμενιστικές ασχημίες που παρατηρούνται: Εσείς είστε πρόβατα, μας λένε. Το ποίμνιο. Πώς τολμάτε να ελέγχετε Πατριάρχες και Συνόδους για την πολιτεία τους;

Τα ξύλα του παπά (Μία συγκλονιστική πραγματική διήγηση με κρυπτοχριστιανούς)



Αναρτήθηκε από: Fotios Travlopanos

Πέμπτη τοῦ Πάσχα κι ὁ πάπα – Λευτέρης πρωΐ-πρωΐ φόρτωνε τό ζῷο του κι ἑτοιμαζόταν νά κατεβεῖ στήν Τραπεζούντα. Τήν ἴδια ὥρα ἀκούστηκαν οἱ πρῶτοι χτύποι τῆς καμπάνας. Ὁ συνεφημέριός του ὁ πάπα – Γαβριήλ φαίνεται πῶς εἶχε ἀϋπνίες. Χθές ἦταν ἡ σειρά του νά λειτουργήσει. Μετά πῆρε τά βουνά καί τά λαγκάδια νά μαζέψει ξύλα. Καί σήμερα νάτον ξημερώματα, ἕτοιμος νά κάνει τόν πραματευτή. Κανονικά ὄφειλε νά πάει στήν ἐκκλησιά. Τέτοια μέρα, ἀκόμη Πασχαλιά, ποῦ ξανακούστηκε νά λείπει ἀπ’ τή Λειτουργία! Ἄς ὄψονται, ὅμως, τά τόσα στόματα ποῦ περιμένουν στό σπίτι. Κάποιος ἔπρεπε νά νοιαστεῖ γιά τό καθημερινό τους…Ὀκτώ του ἔδωσε ὁ Θεός κι ἄλλα τρία ὁ Ἀναστάσης ὁ κουμπάρος του: Τή γυναῖκα του, τήν πεθερά του, τήν «κυρά – ντουλάπα», καί τόν κουνιάδο του, ποῦ δέν φτουρᾶ σέ δουλειά…

Όραμα θείου Φωτός σε ρουμάνικη φυλακή

Ο άγιος Ρουμάνος Γέροντας Γεώργιος Καλτσίου (δες γι' αυτόν εδώ)

Αναρτήθηκε από: FOTIOS TRAVLOPANOS

Ο π. Γεώργιος Calciu [Καλτσίου] είναι ένας Ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος τώρα έχει περάσει τα εβδομήντα. Στα είκοσί του, είχε μπει σε μια Ρουμανική κομμουνιστική φυλακή, όπου έμεινε για δεκαέξι χρόνια. Εκείνη την εποχή υπέστη το επιστημονικό πείραμα του Pitestiτο πιο διαβολικό σύστημα βασανιστηρίων που επινοήθηκε ποτέ, το οποίο επιχείρησε να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη προσωπικότητα και να την αντικαταστήσει με τον κομμουνιστή «νέο άνθρωπο».  Όπως αναθυμόταν αργότερα, «δεν υπήρχε βασανιστήριο, είτε ηθικό είτε σωματικό, που να μην είχε χρησιμοποιηθεί».

EΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΡΚΟΙ ΕΦΕΣΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ;


Αναρτήθηκε από: FOTIOS TRAVLOPANOS

Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να πείσουν τους παραδοσιακούς πιστούς να μην ενδιαφέρονται για τα θέματα της πίστεως για να μένουν οι ίδιοι στο απυρόβλητο, οι Οικουμενιστές υποβάλλουν το εξής διάτρητο ερώτημα: Είστε όλοι Μάρκοι Εφέσου Ευγενικοί και ξεσπαθώνετε για τα θέματα της πίστεως; Εκείνος ήταν επίσκοπος εσείς πρόβατα! Βάσει ποιας λογικής ή εκκλησιολογίας τον μιμείσθε;

Χαιρετισμοί εις τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη

Χαιρετισμοί εις τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη
Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ’. Τη Υπερμάχω.
Του μυροβλύτου εν ωδαίς και θείοις άσμασι,νυν μελωδήσωμεν πιστοί ύμνον επάξιον, του ολέσαντος τυράννου την ωμότητα, και απώσαντος Λυαίου την θρασύτητα, και Χριστόν Θεού Υιόν τρανώς κηρύξαντος, και βοήσωμεν· Χαίροις μάρτυς Δημήτριε.

Τι συνέβει στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στην Πετρούπολη της Ρωσίας

Τι συνέβει στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στην Πετρούπολη της Ρωσίας
Στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού της Λαύρας του αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, στην Πετρούπολη της Ρωσίας, συνέβη κάποτε το ακόλουθο συγκλονιστικό περιστατικό:
Στη διάρκεια μιας Θείας Λειτουργίας, ο λειτουργός αρχιερέας Στέφανος, αφού διάβασε την ευχή«Πιστεύω, Κύριε, και ομολογώ…» σήκωσε το κάλυμμα του αγίου ποτηριού κι έμεινε σαν αποσβολωμένος.

Πίτα με φύλλο σφολιάτας και λουκάνικα.

pita loukanika
Υλικά για 6-8 άτομα
Για τη ζύμη
4 φύλλα σφολιάτας έτοιμα διαφορετικά παρασκευάστε τη δική σας ζύμη σφολιάτας.
Για τη γέμιση
3 μεγάλες πατάτες
1 κουτί γάλα
500 γραμμάρια λουκάνικα πικάντικα ή της αρεσκείας σας
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
600 γραμμάρια ζωμός κρέατος
400 γραμμάρια φασόλια άσπρα (κοσκινισμένα, στραγγισμένα)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός  ψιλοκομμένος
Αλατοπίπερο

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Το εκκλησάκι των ερωτευμένων στην Κεφαλονιά !!!

Το εκκλησάκι των ερωτευμένων στην Κεφαλονιά !!!
Το Ιστορικό Εκκλησάκι της Παναγιάς Πλακούλας βρίσκεται στο δρόμο για το Κάστρο της Άσσου.

Οικοδομήθηκε το 1691, έπεσε από σεισμό το 1847, το ανοικοδόμησαν ξανά το 1873 και διατηρείται μέχρι σήμερα .. αφού επισκευάζεται μετά από κάθε σεισμό.

Εξομολογείσθε Τω Κυρίω Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας


Ψαλμωδία από τους μοναχούς της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Simonos Petras Monastery, Holy Mountain (Agion Oros) Athos Monks sing Confess to the Lord Jesus Christ



https://www.youtube.com

Προσκύνημα Σίμωνος Πέτρας ,Ι M Αγίου Όρους - Pilgrimage Simonopetra Monastery, Mount Athos


Άγιον Όρος • Σιμωνόπετρα • Ψαλμοί - Mount Athos • Chants
ΕΙΣ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ (Ψ.18)
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΜΑΙ ΣΟΙ, ΚΥΡΙΕ



https://www.youtube.com

Ο ΕΦΙΠΠΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Στην εικόνα αυτή ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης με στρατιωτική στολή πάνω σε κόκκινο άλογο φονεύοντας με το δόρυ του τον τσάρο των Βουλγάρων Σκυλογιάννη. Πρόκειται για το θαύμα που έγινε τον Οκτώβριο του 1207 έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ: ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΛ-ΑΛΑΜΕΙΝ


Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο, υπηρέτησε και διακρίθηκε στο ρωμαϊκό στρατό στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών και μαρτύρησε στις 11 Νοεμβρίου του 304 στο Κοτυαίο (σημ. Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν, κατά την επιθυμία του, κοντά στη Μαρεώτιδα λίμνη, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας όπου ανεγέρθη ναός.

Ο Άγιος Μηνάς και η μάχη του Ελ- Αλαμέϊν!


Κατά την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο, μαχόμενη ηρωϊκά, αποκρούοντας και κατατροπώνοντας τους Ιταλούς, όμως στη συνέχεια υπέκυψε στις πολλαπλά υπέρτερες στρατιές των Γερμανών και κατακτήθηκε από αυτούς καθώς και από Ιταλούς, Αλβανούς και Βουλγάρους που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν φοβερά μαρτύρια κατά των Ελλήνων...