Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ: ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΛ-ΑΛΑΜΕΙΝ


Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο, υπηρέτησε και διακρίθηκε στο ρωμαϊκό στρατό στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών και μαρτύρησε στις 11 Νοεμβρίου του 304 στο Κοτυαίο (σημ. Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν, κατά την επιθυμία του, κοντά στη Μαρεώτιδα λίμνη, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας όπου ανεγέρθη ναός.

Έπειτα η περιοχή εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ονομαστά μοναστηριακά κέντρα της Ανατολής, τη Μηνάπολη, που έμεινε σε ορθόδοξα χέρια ως το 641 μ.Χ. όποτε περιήλθε στους Κόπτες και αργότερα εγκαταλείφθηκε. Σήμερα ζητείται η μεσιτεία του αγίου Μηνά ιδιαιτέρως για την ανεύρεση χαμένων αντικειμένων.

Μετά την εκδημία από τη ζωή αυτή ο άγιος Μηνάς δεν έπαψε να είναι παρών μεταξύ των πιστών: να τους βοηθά και να τους συνδράμει σε κινδύνους. Οι εμφανίσεις και τα θαύματά του είναι αμέτρητα. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα θα αναφέρουμε δύο. Κατά τις ταραχές που ακολούθησαν την ελληνική επανάσταση και τις αιματηρές διώξεις που εξαπέλυσαν οι Τούρκοι κατά των αγωνιστών ορισμένοι Τούρκοι στο Ηράκλειο της Κρήτης αποφάσισαν να σφάξουν τους χριστιανούς που είχαν συναχθεί στη Μητρόπολη, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μηνά, για να εορτάσουν το Πάσχα (18 Απριλίου 1826). Έβαλαν φωτιά σε διάφορες συνοικίες της πόλης για να στρέψουν εκεί την προσοχή της χωροφυλακής και περικύκλωσαν το ναό, έτοιμοι να εισβάλουν με τη βία για να βάλουν σε εφαρμογή το εγκληματικό τους σχέδιο. Εξαίφνης όμως, εμφανίστηκε ο Άγιος Μηνάς με τη μορφή τρομερού καβαλάρη, έχοντας στο χέρι γυμνό το σπαθί. Σκόρπισε τον πανικό μεταξύ των Τούρκων και έσωσε από τον κίνδυνο τους χριστιανούς. Σε ένδειξη ευχαριστίας, οι πιστοί στο Ηράκλειο εορτάζουν κάθε χρόνο, την Τρίτη του Πάσχα, τη μνήμη του θαύματος αυτού.

Πιο πρόσφατα ακόμη, κατά τις αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του β' παγκοσμίου πολέμου, μάχες που έγιναν στην βόρειο Αφρική (1942), τα ναζιστικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ρόμμελ, καθ' οδόν προς την Αλεξάνδρεια και με στόχο να καταλάβουν τη διώρυγα του Σουέζ, έτυχε να κάνουν στάση σε ένα μέρος ονομαζόμενο Ελ-Αλαμέιν (αραβική παραφθορά του ονόματος του Αγίου Μηνά), όπου βρίσκονταν τα ερείπια μιας παλαιάς εκκλησίας αφιερωμένης στον άγιο Μηνά (και σύμφωνα με ορισμένους ο τάφος του).

Στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων ήταν και κάποιοι Έλληνες αντιμέτωποι με τις χιλιάδες των πάνοπλων Γερμανών. Η έκβαση της σύγκρουσης που ετοιμαζόταν και η οποία θα έκρινε το αν οι Σύμμαχοι θα κατάφερναν να παραμείνουν στην Αφρική, έδειχνε προδιαγεγραμμένη. Τη νύχτα όμως, εμφανίστηκε ο Άγιος Μηνάς εν μέσω του γερμανικού στρατοπέδου επικεφαλής ενός καραβανιού, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είναι ιστορημένος σε μία από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας που περιγράφει τα θαύματά του. Η εμφάνιση αυτή προκάλεσε τρόμο και πανικό στους Γερμανούς και υπονομεύοντας το ηθικό τους συνέβαλε στη λαμπρή νίκη των συμμάχων. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο ναός του αγίου αναστηλώθηκε και ανεγέρθη εκεί ένα μικρό μοναστήρι.

http://www.monastiria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου