Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η 25η Μαρτίου ενώνει όλους τους Έλληνες.


Από τον Λογαρά Γεώργιο

Εύχομαι ολόψυχα η αυριανή μεγάλη ημέρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας να μας βρει όλους χαρούμενους, ευτυχισμένους και με καλή υγεία.

Προσωπικά νομίζω ότι η 25η Μαρτίου είναι μια γιορτή, που ενώνει όλους τους Έλληνες.

Τονώνει το αίσθημα του πατριωτισμού κι' ιδιαίτερα αυτό της πίστης μας.


Εμφάνιση image002.jpg

Ο διπλός χαρακτήρας της γιορτής την καθιστά σαν την μεγαλύτερη γιορτή του έθνους και μια απ' τις πιο σημαντικές της Ορθοδοξίας.

Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί ιδιαίτερα τη θρησκευτική πίστη των Ελλήνων, καθώς σημαίνει την αναγγελία της ενανθρώπισης του Σωτήρα Ημών Ιησού Χριστού και μαζί μας παρέχει την διαβεβαίωση για την απολύτρωσή μας απ' τα δεινά της πλάνης, του σκότους και της κατάπτωσης.

Εκείνη την ημέρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία ότι Εκείνη είναι η ευλογημένη ανάμεσα στις γυναίκες, που επιλέχθηκε σαν η μητέρα του Ιησού Χριστού και της παρέδωσε τον κρίνο της καρποφορίας.

Ακριβώς έτσι κι' ο Ρήγας Φεραίος, παρέδωσε στην πατρίδα μας τον κρίνο της καρποφορίας της Επανάστασης και της Λευτεριάς, με τα στερνά του λόγια, λίγο πριν πεθάνει στον πύργο Νεμπόϊτσα, στο Βελιγράδι:

«Αρκετό σπόρο έσπειρα. Τώρα ας έρθει η πατρίδα να τον θερίσει».

Εμφάνιση image004.jpg

Είκοσι τρία χρόνια κάρπιζε αυτός ο σπόρος. Και τράνωσε. Κι' έδωσε καρπούς. Κι' ήρθε η ώρα του θερισμού. Η ώρα της λευτεριάς του Έθνους μας.

Κι' αυτή την άγια κι' ευλογημένη ημέρα, χιλιάδες χρόνια μετά την αναγγελία της γέννησης του Θεανθρώπου, επέλεξαν οι Έλληνες για ν' αποτινάζουν τον Τουρκικό ζυγό.

Ο σπόρος βλάστησε και οι σποραδικές αντιδράσεις των Ελλήνων οργανώθηκαν σε ένα ενιαίο κίνημα αντίστασης στο οποίο συμμετείχαν όλες οι κοινωνικές τάξεις, που βρήκε διέξοδο την 25η Μαρτίου του 1821.

Οι οπλαρχηγοί, τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας κι' όλοι οι απλοί αγωνιστές ορκίστηκαν να πολεμήσουν για την Λευτεριά ή τον Θάνατο.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το σύνθημα, που συμβολίζει σήμερα η σημαία μας: Οι εννιά γραμμές - πέντε γαλάζιες για τη θάλασσα και τέσσερις άσπρες για τα αφρισμένα κύματα - είναι οι εννέα συλλαβές της φράσης, που άλλαξε την Ελληνική Ιστορία - Ελευθερία ή θάνατος - ενώ ο σταυρός της  σημαίνει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.

Βέβαια, εκτός απ' τις διάφορες και ποικίλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στη χώρα, είναι ξεχωριστή γιορτή η 25η Μαρτίου κυρίως στα Ελληνικά νησιά, όπου υπάρχει εκκλησιά αφιερωμένη στην Ευαγγελίστρια.

Υπάρχουν όμως και μια σειρά άλλων τοπικών εθίμων, που αναβιώνουν την ημέρα του Ευαγγελισμού όπως:

α. Το "εωθινό" και η "λαμπαδηφορία" στη Σκιάθο,
β. Το πανηγύρι της Βαγγελίστρας στα Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς,
γ. Η γιορτή στο Ρουμλούκι της Ημαθίας και
δ. Η γιορτή στα Καλάβρυτα.

Προσωπικά, επέλεξα φέτος να κάνω μια αναδρομή στον πρόδρομο, στον πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, στον Έλληνα συγγραφέα, στον πολιτικό στοχαστή και στον επαναστάτη, στον σπουδαίο Ρήγα Φεραίο.

Ο άνθρωπος, που δίκαια θεωρείται εθνομάρτυρας, πρόδρομος, πρωτοπόρος αγωνιστής της εθνικής μας λευτεριάς, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κι' ο οραματιστής μιας Βαλκανικής ομοσπονδίας.

Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να μάθουμε πέντε πράγματα γι' αυτόν τον άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Και του χρόνου με υγεία, χαρά κι' αγάπη.

Γ. Β. Λογαράς

-=-=-=-=-=-=-=-=-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου