Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΙΣΣΙΩΤΙΣΣΗΣ




















Ο Ιερός Ναός της Υπ. Θεοτόκου της επoνομαζομένης Σισσιωτίσης τιμάται επ' ονόματι των Εισοδίων της Υπ. Θεοτόκου. Ο Ιερός Ναός υψώνεται εις την παραλία της πόλεως Αργοστολίου πλησίον της γέφυρας που εκατασκεύασε ο Ελβετός Μηχανικός De Bosset. Εκεί κάθε χρόνο, εις την Εορτήν των Θεοφανείων, τελείται η Βάπτισις του Χριστού από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και βυθίζεται πάνω από την γέφυραν ο Τίμιος Σταυρός εις τον κόλπον Αργοστολίου.
Έλαβεν την επωνυμία από την παρακάτω αναγραφομένη αιτία:
Στη σημερινή θέση όπου υψώνεται ο Ιερός Ναός από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, κατά το έτος 1790 - 1800 μ. Χ. υπήρχε ένα Εκκλησίδιον τιμώμενο επ' ονόματι της Υπ. Θεοτόκου που ανήκε εις την Ιεράν Μονήν των "Σισσίων" ή "Σίσσια". Την Ιεράν Μονήν των Σισσίων που μετόχιον του υπήρξε ο Ιερός ούτος Ναός την ίδρυσε ο εξ' Ασσίζης της Ιταλίας Καθολικός Μοναχός Φραγκίσκος που από την πόλιν που κατήγετο ο Φραγκίσκος -"Ασσίζη"- έλαβε το μοναστήρι την επωνυμία "ΣΙΣΣΙΑ".
Τo δε μετόχιον των Σισσίων δηλ. ο Ιερός Ναός της Σισσιωτίσσης μαρτυρείται από τους Ιστορικούς ως μετόχιον της Μονής Σισσίων από το 1710 και θεωρούμε σκόπιμο ν' αναφέρουμε ότι μετά από την απομάκρυνση των Καθολικών Μοναχών η Μονή περιήλθε στους Ορθοδόξους. Ο Ιερός Ναός της Σισσιωτίσσης ήταν μικρός, και εξεπλήρωνε τις ανάγκες των μοναχών. Μετά από τούς Μοναχούς ο Ναός περιήλθε στις αρχοντικές οικογένειες Κοντομιχάλου, Μομφεράτου και Περιστιάνου οι οποίοι εγκρέμισαν τον μικρόν ναΐσκον και έκτισαν μεγαλοπρεπή Ναόν, ρυθμού Βυζαντινού, Βασιλικής μετά Τρούλου κατά το έτος 1860. Ο Ναός ούτος εχρησιμοποιήθει και ως Μητροπολιτικός Ναός μέχρι το έτος 1895, είχε ωραιότατο τέμπλο, σκαλιστό και επίχρυσο. Δυστυχώς οι φοβεροί σεισμοί του έτους 1953 μετέβαλον εις σωρόν ερειπίων τον περικαλλήν Ιερόν Ναόν.
Μετά από τετραετία άρχισε και πάλι η ανοικοδόμηση του νέου Ιερού Ναού η οποία έγινε υπό του Ελληνικού Στρατού στις 10 Απριλίου του έτους 1957 και στις 23 Μαρτίου του 1958 έγιναν τα εγκαίνια υπό του Προέδρου του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου - Οικονόμου Ιερέως π. Νικολάου Γαρμπή και των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου:
1) Μιχαήλ Ραυτοπούλου
2) Νικολάου Κουνάδη
3) Χαραλάμπους Τσάση και
4) Γερασίμου Χαλιώτου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Ιερός Ναός εορτάζεται:
1) Την 21η Νοεμβρίου των Εισοδίων της Υπ. Θεοτόκου όπου και τιμάται.
2) Στην εορτήν των Αγίων Πάντων όπου και φυλάσσεται η μεγάλης αξίας αρχαιολογική Ιερά Εικόνα.
3) Στις 27 Ιουλίου εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του θαυματουργού.
4) Στις 27 Αυγούστου εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεφανούς.
και στις 26 Οκτωβρίου όπου τιμάται η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου.
Επίσης με πάσαν θρησκευτικήν λαμπρότηταν κατά την ημέρα των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου ο οικείος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας χοροστατεί εις την Θ. Λειτουργίαν των Θεοφανείων όπου μετά το πέρας αυτής Κλήρος και λαός βαδίζουν από την Εκκλησία προς την Γέφυρα Δεβοσέτου όπου εκεί ρίπεται εις την θάλλασσαν ο Τίμιος του Κυρίου Σταυρός.
Στον ως άνω Ιερόν Ναόν φυλάσσεται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης η οποία είναι έργον του Ανδρέου Φωκά Ιωάννου Κοσμετάτου και χρονολογείται από το έτος 1826 καθώς και άλλοι θησαυροί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου