Μπαίνοντας σου είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι εδώ έζησε άνθρωπος.
Η πρόσβαση στη σπηλιά είναι δύσκολη υπόθεση αφού θα πρέπει να διασχίσεις δυο πλαγιές βουνών γεμάτες θάμνους για να την βρεις. Από μακριά φαίνεται σαν ένα σχετικό μικρό άνοιγμα στους βράχους με έναν λευκό σταυρό στην κορυφή του. Όταν φτάσεις πρέπει να σκύψεις για να μπεις από το στενό της άνοιγμα.
Μπαίνοντας σου είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι εδώ έζησε άνθρωπος. Στη σπηλιά θα βρεις την εικόνα του Αγίου Γερασίμου και κρεμασμένες εικόνες του Χριστού και Αγίων. Στο ταβάνι θα δεις τρεις τρύπες που είχε ανοίξει ο Άγιος Γεράσιμος για να φεύγουν οι καπνοί όταν μαγείρευε. Κάποτε στην είσοδο της σπηλιάς υπήρχε και το μποστάνι του. Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Στα 20 του ήρθε στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια ταξίδεψε στα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της εποχής του όπως στην Κωνσταντινούπολη και στους Αγίους Τόπους. Μετά από 20 χρόνια επέστρεψε και πάλι στη Ζάκυνθο ασκήτεψε στην σπηλιά και μετά έφυγε για Κεφαλλονιά. Απεβίωσε στις 15 Αυγούστου του 1579 και το
1622 ανακηρύχθηκε Άγιος από το Πατριαρχείο. Εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα που έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του και το σώμα του βρέθηκε άθικτο κι ανέδιδε μια ευχάριστη μυρωδιά. Αν τύχει και βρεθείς στην σπηλιά την μέρα της γιορτής του μπορεί να την βρεις καθαρή και περιποιημένη από τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου