Πήρε τη φωτογραφική του και ζεστά ρούχα και ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο στην μακρινή Ανταρκτική τον Δεκέμβριο του 2014 μέσα από το Drake Passage. Αυτές οι εικόνες από τη Cierva Cove κόβουν την ανάσα με τον μινιμαλισμό και τη δύναμη της παγωμένης φύσης που αποπνέουν.
Ο φωτογράφος Άλεξ Κορνέλ (Alex Cornell www.alexcornell.com) παρατήρησε και απαθανάτησε με τον φακό του ένα σπάνιο παγόβουνο κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην Ανταρκτική. Το χαρακτήρισε μάλιστα εξωγήινο, αφού δεν έμοιαζε σε τίποτα με τα άλλα πάλλευκα παγόβουνα που έχουμε συνηθίσει. Μπλε ηλεκτρίκ σαν πολυεστιακός καθρέπτης ήταν ένα φαινόμενο μοναδικής ομορφιάς για τον φωτογράφο.
Το μπλε παγόβουνο, όπως διαβάζουμε, είναι στην ουσία ένα αναποδογυρισμένο παγόβουνο, φαινόμενο πολύ σπάνιο να συμβεί. Σύμφωνα με το Science World η κύρια μάζα ενός παγόβουνου βρίσκεται κατά 90% κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε το να αναποδογυρίσει είναι πραγματικά ένα ... θαύμα! Αυτή η μετατόπιση δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση, αφού μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και ... τσουνάμι, ικανό να βυθίσει διερχόμενα πλοία. Το αλμυρό νερό είναι πιο πυκνό από το γλυκό, και όταν λιώνουν τα παγόβουνα δημιουργείται ανισορροπία στην μετατόπιση βάρους κάτι που δημιουργεί κάποιες φορές το αναποδογύρισμα...
Ειδικοί θεωρούν ότι το μπλε παγόβουνο μπορεί να έχει ηλικία εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Ο φωτογράφος μάλιστα σχολίασε την ηλικία του λέγοντας: «Το μπλε χρώμα είναι το αντίστοιχο των λευκών μαλλιών στους ηλικιωμένους».
Χ.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου