Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Νέες ανακαλύψεις στις κατακόμβες της Καππαδοκίας

anatolia_neapoli

Εκπλήξεις δεν παύει να επιφυλάσσει η υπόγεια αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε στην επαρχία Νέβσεχιρ (Νεάπολη) της κεντρικής Ανατολίας.
Οι σήραγγες της πόλης βρίσκονται κάτω από ένα λόφο κωνικού σχήματος και είναι αρκετά φαρδιές για να περάσει ολόκληρο αυτοκίνητο. Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Οζκάν Τσακίρ από το Πανεπιστήμιο 18 Μαρτίου, στην εφημερίδα Hurriyet, κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων.
«Πιστεύουμε ότι εκείνοι που ασχολούνταν με τη γεωργία μετέφεραν στην πόλη τα προϊόντα τους μέσω αυτών των τούνελ. Επίσης εκτιμούμε ότι ένα από τα τούνελ περνάει κάτω από το Νέβσεχιρ και φθάνει μέχρι μια πηγή νερού χιλιόμετρα μακριά», αποκάλυψε ο Οζκάν Τσακίρ.

Η Νεάπολη και οι Έλληνες

Το σημερινό Νέβσεχιρ είχε χτιστεί από τους Χετταίους, πέρασε στον έλεγχο των Ασσυρίων και το 333 π.Χ. καταλήφθηκε μαζί με τη γύρω περιοχή από τον Μέγα Αλέξανδρο. Όταν κατάρρευσε η αυτοκρατορία του Μακεδόνα στρατηλάτη, δημιουργήθηκε το βασίλειο της Καππαδοκίας με πρωτεύουσα την Μάζακα (Καισαρεία).
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές κατακόμβες και εκκλησίες λαξευμένες στους βράχους. Οι υπόγειες κατασκευές αρχικά χρησιμοποιούνταν από τους χριστιανούς για να κρύβονται από τους Ρωμαίους που τους καταδίωκαν.
Το Νέβσεχιρ επανιδρύθηκε από τον Νταμάτ Ιμπραήμ Πασά και από χωριό 18 σπιτιών έγινε μεγάλη πόλη. Μέχρι το 1922 ζούσαν στην περιοχή ελληνικοί πληθυσμοί και κάποιοι από αυτούς μιλούσαν με το τοπικό καππαδοκικό ιδίωμα.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αρκετοί Έλληνες κάτοικοι της περιοχής ήρθαν στην Ελλάδα ενώ κάποιοι από αυτούς ίδρυσαν τη Νεάπολη στη δυτική Θεσσαλονίκη.

neapoli_anatolia_3

assets_LARGE_t_420_8047372

neapoli_nevsehir_1

neapoli_nevsehir_2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου