Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά ήταν να στείλουν ένα... απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσει την Σβάστικα.
Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : amalgamaparamythias@gmail.com
Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : amalgamaparamythias@gmail.com
Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014
Η συντριβή της Μεραρχίας "Τζούλια" από το θρυλικό απόσπασμα Δαβάκη
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ιταλίας την 28η Οκτωβρίου 1940 και η έναρξη του διάρκειας πέντε μηνών και μερικών ημερών Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41, με τη διείσδηση βαθειά μέσα στο Ελληνικό έδαφος της 3ης Ορεινής Μεραρχίας «Τζούλια», ήταν το γραφικώτερο και θεαματικώτερο πολεμικό επεισόδιο.
Ξημέρωμα 28ης Οκτωβρίου 1940: Η εισβολή και οι πρώτες μάχες - Το Καλπάκι κρίνει τον αγώνα
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ VΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ
Ψηλά στην Ήπειρο, ο χειμώνας είχε ήδη έρθει. Στα Ιωάννινα, ο διοικητής της VΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ), ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, βρισκόταν στο γραφείο του. Η ώρα είχε περάσει, αλλά ο έμπειρος στρατηγός, μαζί με τους επιτελείς του, βρίσκονταν σκυμμένοι επάνω από τους απλωμένους χάρτες τους, μελετώντας τους και ανταλλάσσοντας μόνο τα απαραίτητα λόγια.
Ο μέραρχος είχε ενημερώσει τους επιτελείς του για την αναφορά του διοικητή του Αποσπάσματος Πίνδου, του Δαβάκη, ο οποίος ήταν βέβαιος ότι η ιταλική εισβολή ήταν ζήτημα ωρών...
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014
ΕΛΛΑΔΑ 1940-41 - National Geographic - Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ (ΗQ)
https://www.youtube.com/watch?v=NpwhzW4v7YU
Αφανείς ήρωες του Έπους του '40
Όταν οι σειρήνες του πολέμου ξυπνούσαν τον κόσμο, το αξέχαστο εκείνο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου, ένας άνεμος καινούργιος φυσούσε πάνω από την ελληνική επικράτεια. Ένας άνεμος που φούσκωνε και γέμιζε τις αγουροξυπνημένες καρδιές των Ελλήνων με ενθουσιασμό και περηφάνια.
Ένας άνεμος που γινόταν θύελλα αγανάκτησης και αποφασιστικότητας, βουερή φωνή περιφρόνησης για να μετατραπεί στη συνέχεια σε ένα κέφι παράδοξο, με ξέφρενες εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς για ένα γεγονός κάθε άλλο παρά χαρμόσυνο… για την κήρυξη ενός πολέμου…
Η ομηρία 5 Ιταλών πιλότων απο ένα Κρητικό αγροφύλακα! Ντοκουμέντο
Δείτε μια σχεδόν άγνωστη υπόθεση που εξελίχτηκε στην Κρήτη, με την ομηρία πέντε Ιταλών πιλότων, το καλοκαίρι του 1940, λίγο πριν τον τορπιλισμό της «Έλλης» και πριν την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Κρήτη βιώνει τις πρώτες πολεμικές εμπειρίες αρκετούς μήνες πριν από το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Το περιστατικό που ακολουθεί, αφορά τους πρώτους (ανεπίσημα) αιχμαλώτους πολέμου που βρέθηκαν στο ηρωικό νησί.
Καθώς αερομαχίες και ναυμαχίες λάμβαναν χώρα νότια της Κρήτης, στην περιοχή του Λιβυκού πελάγους, οι Κρητικοί βρίσκονταν σε σημείο κλειδί μεταξύ των Συμμαχικών δυνάμεων και των Ιταλικών. Αιτία των συγκρούσεων αποτελούσε το γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα, βρίσκονταν ακόμα υπό ιταλική κατοχή. (Τα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με τη μητέρα Ελλάδα στις 27 Ιουνίου 1946) Από την άλλη, νότια της Κρήτης είχαν αναπτυχθεί σημαντικές βρετανικές νηοπομπές.
Το προσωπικό στρατιωτικό ημερολόγιο ενός ήρωα του '40
«28η Οκτωβρίου 1940.
Έδρα της Μοίρας εις Αγίαν Μαρίνα Ρεπετίστης. Η Μοίρα έχει υπό την Δ/νσιν της 1ης Πυρ/χιας,VIII Συν/τος Πυροβολικού Ιωαννίνων υπό υπ/γον Φωτίου διαμετρήματος 7,5 Σκόντα και την 5η Πυρ/χιαν των 10,5 Σνάιδερ.21η Αθηνών υπό λοχαγόν Δημόπουλο Παναγιώτην. Επίσης δύο ουλαμούς συνοδείας των 6,5 του 40ου και 42ου Συν/τος Πεζικού.
Περί ώραν 4.30 πρωινήν ειδοποιήθη ο Ταγ/χης κ. Κωστάκης Δ. ότι εκυρήχθη ο πόλεμος στη χώρα να καταληφθώσι υπό των Πυρ/χιων αι πολεμικαί των θέσεις. Ο λοχαγός Δημόπουλος έταξε την Πυρ/χιαν του εις Αγίαν Μαρίναν, οι παρατηρηταί ανθ/γος Ευρυσθένης Δάλλας επί υψώματος Μονής Σωσίνου.
28η Οκτωβρίου: Η Τιτανομαχία του Υψώματος 731
Αύριο συμπληρώνονται 74 χρόνια από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ήχησαν οι σειρήνες και οι καμπάνες του πολέμου. Όλοι οι Έλληνες, χωρίς καμιά άλλη σκέψη, υπάκουσαν στο εθνικό προσκλητήριο, πήραν το όπλο και έτρεξαν στις χιονισμένες κορφές της Πίνδου για να υπερασπιστούν την Πατρίδα και να πεθάνουν με τιμή.
Σ' αυτή την προσπάθεια, όπως λέει στο Αθηναικό Πρακτορείο ο δρ Ιστορίας και πρόεδρος του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων Θεόδωρος Νημάς, μεγάλη ήταν και η συμβολή των Θεσσαλών και ιδιαίτερα των στρατευμένων παιδιών της περιοχής Τρικάλων, τα οποία, μέσα από τις γραμμές του 5ου και του 51ου Συνταγμάτων Πεζικού, αντιμετώπισαν από τους πρώτους τον εισβολέα και εν συνεχεία, στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, έγραψαν μοναδικές σελίδες δόξας.
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, Agios Dimitrios.
Άγιος Δημήτριος. Ο βίος και τα θαύματα. . Ένα ορθόδοξο αφιέρωμα προς τιμή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Όπου το Άγιο σκήνωμα του ευρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Όπου μυροβλύζει, επιτελεί απίστευτα θαύματα καθημερινά και κάθε χρόνο στην Ιερά εορτή της μνήμης του βγαίνει από Άγιο σκήνωμα του πλούσιο Άγιο μύρο που ευωδιάζει έντονα και ανεξίτηλα.
ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΟΒΛΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟ 1987!
Ήταν 26 Οκτωβρίου 1987. Ώρα περασμένες δέκα το βράδυ. Η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την μνήμη της αθλήσεως του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου καθώς και τα ελευθέριά της από την περίπου πεντακοσίων ετών (1430-1912) καταδυναστεία των Οθωμανών.
Βίος Αγίου Δημητρίου του Μεγαλομάρτυρα του Μυροβλύτη
Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας ο Μυροβλύτης εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου
Θαύματα στούς Μουσουλμάνους ἀπό τόν Ἅγιο Δημήτριο.
Ο Άγιος Δημήτριος θαυματουργεί και στους Τούρκους!!!
του Αρχιμ. Δοσιθέου Κανέλλου
Παραμονή του Αγ. Δημητρίου ξανά εμείς στην Πόλι. Ρωτούμε στο Πατριαρχείο που να εκκλησιασθούμε. Πάντα το κάνουμε αυτό. Πηγαίνουμε όπου μας συνιστούν. Συνήθως εκεί οπού λειτουργεί ο Πατριάρχης ή ο Πατριαρχικός Επίτροπος. Και οι λίγοι προσκυνηταί είναι μια παρηγοριά. Μας λέγουν λοιπόν να πάμε για τη λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης (Κουρού Τσεσμέ) προς την πλευρά του Βοσπόρου…
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης (+26 Οκτωβρίου)
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
Του Αγίου Δημητρίου +26 Οκτωβρίου
«Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει» ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς.
Σήμερα εἶνε ἑορτὴ τοῦ ἁγίου Δημητρίου καὶ χιλιάδες κόσμος ἑορτάζει. Ἑορτάζουν πολλὰ χωριὰ καὶ πόλεις, γιατὶ τὸ ὄνομα τοῦ ἁγίου Δημητρίου εἶνε ἕνα ἀπὸ τὰ πιὸ προσφιλῆ καὶ ἀγαπητὰ ὀνόματα μέσα στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία.
Του Αγίου Δημητρίου + 26 Οκτωβρίου. Τα δύο θαύματα!
ΣHMEPA, αγαπητοί μου, εορτάζει o μεγαλομάρτυς γιος Δημήτριος.Ὁ ἅγιος Δημήτριος εῖνε δημοφιλής· πολλοί ναοί ἀλλά καί πολλοί Xριστιανοί, ἄντρες καί γυναῖκες, φέρουν το όνομά του. H μνήμη του μᾶς συγκινεῖ καὶ ὡς Xριστιανούς καί ὡς Eλληνας.
Διηγηθήκαμε ἄλλοτε τον βίο, τη δρᾶσι, τη διδασκαλία καὶ τὸ μαρτύριό του, καθῶς καὶ τὸ μαρτύριο του μαθητοῦ του, τοῦ ἁγίου Nέστορος ποὺ κατέβαλε τὸν γίγαντα Λυαῖο. Eπειδὴ ὅμως ὁ ἁγιος Δημήτριος ἔκανε καὶ κάνει πολλὰ θαύματα, θὰ σᾶς διηγηθῶ τώρα δύο ἀπό τὰ θαύματά του.
Δύο σύγχρονα φοβερά θαύματα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσαλονίκη
Πριν λίγες μέρες ψάχνοντας στο παλιό σεντούκι τού σπιτιού μου, και σέ κάποια παραμελημένα βιβλία μου, βρήκα μια ξεχωριστή περιγραφή για δυό φοβερά θαύματα του Αγίου Δημητρίου πού είχε κάνει στα 1906 και πού ελάχιστοι σήμερα τά γνωρίζουν…
Τά βρήκα σ΄ ένα βιβλίο αυτοβιογραφίας με τίτλο « Ο Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, 1884 – 1980» , με 700 τόσες σελίδες, όλες ξεχωριστές και υπέροχες. Όποιος το διαβάσει δεν θα χάσει…
Ο άγιος Δημήτριος, ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης- θαύματα προστασίας της πόλης του
Στη δοξασμένη ἑλληνική γῆ τῆς Μακεδονίας καί τήν περίλαμπρη πρωτεύουσά της, τήν βυζαντινή «ἀρχόντισσα κυρά», τή Θεσσαλονίκη, μᾶς περιμένει γιά νά μᾶς ὑποδεχθεῖ ὁ ἔνδοξος μεγαλομάρτυρας, ἅγιος Δημήτριος ὁ Μυροβλύτης…
Η εκκλησία της καμπάνας και των σκηνωμάτων αναστατώνει τους Τούρκους
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Μια λαξευτή εκκλησία που οι Τούρκοι την έχουν ονομάσει, Çanli Kilise, δηλαδή η «Εκκλησία της Καμπάνας» στην περιοχή Άκσαραι της Καππαδοκίας, κοντά στην πόλη Νίγδη, έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και δέος από τους Τούρκους μελετητές και ερευνητές, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και οι αρμόδιοι του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού που αντιλήφτηκαν την μεγάλη αξία της εκκλησίας από πολιτιστικής και θρησκευτικής πλευράς.
Ο κίνδυνος των συμπροσευχών
Δεν χαιρόμαστε για το ναυάγιο των ποικίλων διαλόγων με τους αιρετικούς Παπικούς, Προτεστάντες, Παλαιοκαθολικούς και Αντιχαλκηδόνιους Μονοφυσίτες. Θα επιθυμούσαμε και αυτός με τον Παπισμό και όλοι οι διάλογοι να έχουν οδηγηθεί σε αίσιο αποτέλεσμα, οι δε πλανεμένοι αιρετικοί να βρεθούν και πάλι στην αγκαλιά της Ορθοδοξίας. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Καί αυτό δεν μπορεί παρά να προξενεί λύπη σε κάθε Ορθόδοξο πιστό που προσεύχεται και παρακαλεί να γνωρίσει όλος ο κόσμος την αλήθεια της Ορθοδοξίας.
Αν φτιάξεις τον εαυτό σου, θα φτιαχτεί κι ένα κομμάτι απ᾿ την Εκκλησία.
Αρχ.Νεκταρίου Αντωνόπουλου
[...]θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στον π. Παίσιο. Νέος άνθρωπος τότε, με τη συνηθισμένη στους νέους ανθρώπους έπαρση και οξύτατη κριτική για τα κακώς κείμενα στο χώρο της Εκκλησίας.
Ο γέροντας με δεχτηκε με πολλή αγάπη και κουβεντιάσαμε για πολλά θέματα. Προς το τέλος σηκώθηκε, πήγε στο μηχάνημα για να μου φτιάξει ένα εικονάκι. Σε μια στιγμή γύρισε και μου είπε:
Προσευχή ευγνωμοσύνης
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
Κύριε η θύμησή σου θερμαίνει την ψυχή μου
Φιλάνθρωπε Κύριε, πώς δε λησμόνησες τον αμαρτωλό δούλο σου, αλλά γεμάτος έλεος με είδες από τη δόξα σου και μου εμφανίστηκες με ακατάληπτο τρόπο!
Εγώ πάντοτε σε προσέβαλλα και σε λυπούσα. Συ όμως, Κύριε, για τη μικρή μου μετάνοια μου έδωσες να γνωρίσω τη μεγάλη σου αγάπη και την άμετρη αγαθότητά σου.
Πως γιόρταζαν οι Βυζαντινοί τον Άγιο Δημήτριο
Ο κύκλος των εορτών του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, άρχιζε με τα προεόρτια – που εκτείνονταν σε δύο Κυριακές - κορυφώνονταν την κυρίως εορτή στις 26 Οκτωβρίου, και έληγε δια των οκταήμερων μεθέορτων την 3η Νοεμβρίου. Ο κύκλος αυτός, ενώ κατά τον 12ο αιώνα άρχιζε έξι ημέρες προ της κυρίως εορτής, τον 14ο αιώνα διαρκούσε ολόκληρο το μήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίδει ο Αρμενόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ισίδωρος (14ος αιών).
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014
Το παλικάρι της Μακεδονίας
Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ
Για όλους εμάς που κατοικούμε στο μετερίζι αυτό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, την ελληνικότατη και αιματοβαμμένη Μακεδονία μας, ο μήνας Οκτώβριος είναι ένας ξεχωριστός μήνας.
Είναι ο μήνας του Μυροβλήτου, αφού τιμάται η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, του προστάτου της Θεσσαλονίκης και εφόρου ολόκληρης της Οικουμένης. Γι' αυτό και παλαιότερα τον μήνα αυτό τον ονόμαζαν "Αη-Δημήτρη".
Με επίκεντρο το Ναό του μαρτυρίου του στην Θεσσαλονίκη, τελείται μία ιδιαίτερη σειρά Ακολουθιών, η Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου, καθώς και το Ψυχοσάββατο του Αγίου Δημητρίου. Πραγματοποιούνται ακόμη πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, τα λεγόμενα Δημήτρια.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014
Ιερά παράκληση και μεταφορά του Αγίου στη μεγάλη εκκλησία (φώτος + βίντεο)
Με θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε η παράκληση στο καθολικό ναό της Ιεράς Μονής του προστάτη της νήσου μας Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά. Στην ιερά παράκληση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος πλαισιωμένος από δεκάδες ιερείς από όλο το νησί. Ακολούθησε μικρά λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου μας στη μεγάλη εκκλησία του μοναστηριού όπου και θα επακολουθήσει λαμπρός πολυαρχιερατικός εσπερινός.
Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του e-kefalonia.net από το μοναστήρι του Αγίου μας στα Ομαλά.
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (1509 -1579) Ο εκ Τρικάλων Κορινθίας θαυματουργός προστάτης των Ορθοδόξων και πολύτιμος πνευματικός θησαυρός της Κεφαλληνίας
Μέσα στην ευλογημένη χορεία των πολύφωτων πνευματικών αστέρων της ορθοδόξου πίστεώς μας εξέχουσα θέση κατέχει η οσιακή μορφή του Αγίου Γερασίμου του θαυματουργού, του επονομαζομένου νέου ασκητού, του και προστάτου των απανταχού της Γης ευρισκομένων Κεφαλλήνων, ο οποίος με το ευωδιάζον και άφθαρτο διά μέσου των αιώνων ιερό του σκήνωμα αποτελεί αστείρευτη πηγή ευλογίας, αγιασμού και χάριτος για κάθε πιστό που τον ευλαβείται και επικαλείται το πάντιμο όνομά του σε κάθε αίτημα και σε κάθε βήμα της επίγειας πορείας του. Ο θεοφόρος Άγιος Γεράσιμος, ο πολύτιμος αυτός πνευματικός θησαυρός της αγιοστόλιστης νήσου Κεφαλληνίας, το μυρίπνοο άνθος του παραδείσου που με την αφθαρσία του ιερού του σκηνώματος αποδεικνύει περίτρανα ότι «ζεῖ Κύριος ὁ Θεός ἡμῶν», αναδείχθηκε πιστός ακόλουθος του Ιησού Χριστού και κατέστη ο «τῶν Ὀρθοδόξων προστάτης καί ἐν σώματι ἄγγελος», όπως ψάλλει ο ιερός υμνωδός.
ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ – Ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ
Όποιος αγαπάει λίγο, δίνει λίγο.
Όποιος αγαπάει περισσότερο, δίνει περισσότερο.
Κι όποιος αγαπάει πάρα πολύ τι έχει αντάξιο να δώσει;
Δίνει τον εαυτό του…”
Η Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά
Χιλιάδες πιστών κάθε χρόνο συρρέουν κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά, μόνο και μόνο για να εκπληρώσουν το τάμα τους αλλά και για να προσκυνήσουν τον Άγιο Γεράσιμο.
Το 1560 ο Άγιος Γεράσιμος μεταφέρθηκε στο οροπέδιο των Ομαλών, περίπου 8 χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι. Εκεί ασκήτευσε τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής του και έφτιαξε το μικρό παρεκκλήσι.
Οι πιστοί στις μέρες μας έχουν την δυνατότητα να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου αλλά και να κατέβουν 4 μέτρα κάτω από τον ναό, στο σημείο όπου προσεύχονταν ο Άγιος.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Ο εορτασμός του Αγίου Γερασίμου ζωντανά και στην Αμερική
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ioniantv.gr/ionian-channel προσφέρουν στους απανταχού Κεφαλονίτες & Θιακούς τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, 2014, από 8:00 π.μ. -11:00 π.μ. ώρα Ελλάδας ζωντανή την Θεία Λειτουργία και τη Λιτανεία από τη Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά.
Άγιος Γεράσιμος – Ο θησαυρός της Κεφαλονιάς
Του αρχιμανδρίτη Φωτίου Γαβριελάτου*
«Ψηλά στου Αίνου την κορφή, που τ’ άστρο τρεμουλίζει
εκεί ξενιτεμένοι μου, στραφείτε με καημό,
και στο μεγάλο θησαυρό, που το βουνό στολίζει,
από μακράν να στείλετε προσκύνημα θερμό,
όπως θερμή κι αιώνιον ηθέλησε κι Εκείνος
να δώσει την αγάπη Του στην γη του Κεφαλλήνος».
Μολφέτας
Πρόγραμμα εορτής Αγίου Γερασίμου
Φέρεται εις γνώσιν του ευσεβούς λαού της Κεφαλληνίας ότι και κατά το παρόν έτος θα εορτασθεί μετά πάσης μεγαλοπρεπείας η εορτή της ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ του Προστάτου της νήσου μας και Προστάτου των απανταχού της γης διαβιούντων Κεφαλλήνων, Οσίου Ασκητού και Θαυματουργού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, κατά το κάτωθι Πρόγραμμα:
Ζωντανή μετάδοση του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας
Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, εορτάζει μεγαλοπρεπώς η Κεφαλονιά, τον προστάτη της Αγιο Γεράσιμο.
Το ionian θα μεταδώσει ζωντανά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά της Κεφαλλονιάς, την Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια την έξοδο του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Γερασίμου από το Ναό.
Η μετάδοση θα γίνει επίγεια μέσα από τη συχνότητα του καναλιού σε όλη την Περιφερειακή Ζώνη που εκπέμπει το μπουκέτο των περιφερειακών καναλιών της ΠΖ6 (Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Νότια Στερεά, νησιά Αργοσαρωνικού, παράλια Αττικής – Αθήνα – Πειραιάς).
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014
Το όνομα «Γεράσιμος»...
Έχουμε, εμείς οι Κεφαλλήνες, μια διπλή ονοματική ιδιοτυπία (κοντά στις άλλες), πού δεν είναι χωρίς σημασία για την πατριδική μας συνοχή, όσο και για τον άμεσο ξεχωρισμό μας από τους άλλους Συνέλληνες. Είναι, πρώτα, τα επικρατούντα στο Νησί μας επώνυμα...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)