Άντεξε ώσπου να σωθούν οι 38.000 σφαίρες που είχε στο πολυβόλο όπλο του και από τις ριπές τους έπεσαν νεκροί 230 στρατιώτες του Χίτλερ. Το θάρρος και η ανδρεία του έμειναν ανεξίτηλα γραμμένα στην Ιστορία, ενώ η θυσία του αποτελεί βάλσαμο ελληνικού πατριωτισμού. Ο λοχίας Δημήτρης Ιτσιος είναι ένας σύγχρονος Ελληνας ήρωας, ο οποίος με αυταπάρνηση και τρομερή αίσθηση καθήκοντος στις αρχές Απριλίου του 1941, όταν ο στρατός των ναζί έμπαινε στην Ελλάδα, κατάφερε από τη μικροσκοπική τρύπα του πολυβολείου Π8, στα Ανω Πορόια Σερρών, να δώσει μια μάχη που κόστισε στους Γερμανούς όσο αν τα έβαζαν με έναν ολόκληρο στρατιωτικό λόχο.
Ηταν τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου, όταν η γερμανική μπότα ξεκίνησε την επιχείρηση κατάληψης της λεγόμενης «γραμμής Μεταξά» (το γνωστό οχυρό Ρούπελ) από τα σύνορά μας με τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία. Ο λοχίας Δημήτρης Ιτσιος ήταν επικεφαλής της αντίστασης στο πολυβολείο Π8, στην ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από το χωριό Ανω Πορόια Σερρών. Ο Ιτσιος, αν και είχε μαζί του μόνο πέντε φαντάρους, αρνήθηκε να παραδοθεί κι άφησε στους Γερμανούς μόνο μία επιλογή, να τον αφοπλίσουν οι ίδιοι.
Το συγκεκριμένο πολυβολείο κάλυπτε την υποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών και η αποστολή του ήταν να αντέξει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε. Ο έφεδρος λοχίας άντεξε ώσπου να του τελειώσουν τα πυρομαχικά. Περίπου 38.000 σφαίρες ανάγκασαν τους Γερμανούς να θυσιάσουν πάνω από 230 άνδρες και να χάσουν έναν αντισυνταγματάρχη, τον Εμπελινγκ.
Ο ήρωας Ελληνας λοχίας είχε εντολή να υποχωρήσει κι εκείνος, αλλά οι Γερμανοί τον εγκλώβισαν. Εδωσε εντολή στους στρατιώτες να φύγουν. Οι άνδρες υπάκουσαν εκτός από δύο φαντάρους, συντοπίτες του από το διπλανό χωριό. Οι τρεις άνδρες έμειναν στο πολυβολείο Π8 για να πεθάνουν αγωνιζόμενοι. Ούτε τα εξελιγμένα τότε όπλα των Γερμανών ούτε το πεζικό ούτε τα μηχανοκίνητά οχήματά τους κατάφεραν να «λυγίσουν» τον Ιτσιο, ο οποίος τελικά νικήθηκε από την εξάντληση των πυρομαχικών του.
Ο ίδιος ο Γερμανός στρατηγός Σόνερ, που ήταν επικεφαλής της επίθεσης, έδωσε συγχαρητήρια στον Ιτσιο. «Με την αντίστασή σου ζωντάνεψες το πνεύμα των προγόνων σου. Μου στοίχισες πάνω από 200 άνδρες. Πρέπει να σε εκτελέσω» είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός και στη συνέχεια «έστησε» τον λοχία στο απόσπασμα. Τους άλλους δύο φαντάρους δεν τους πείραξε. Επειτα από λίγο τους άφησε ελεύθερους και αυτοί διηγήθηκαν την ιστορία τους και τη θυσία του Ιτσιου. Μετά τον πόλεμο η γυναίκα του ξέθαψε τα οστά του και τον έθαψε στο χωριό τους, που ήταν κάτω από το πολυβολείο, τα Ανω Πορόια Σερρών.
Aριστείδης Μάτιος
http://www.dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου