Από την στιγμή που οι Τούρκοι θεώρησαν ότι απέκτησαν Ναυτωσύνη η επωδός ¨τα κάνανε Θάλασσα¨τους ταιριάζει γάντι,
ΛΑΔΟΞΕΡΑ ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΞΕΡΑ
Το Κυπριακό του 74 ήρθε με τα πετρέλαια της Θάσου( Μπάμπουρας-θέση Καλόγερος) και αμέσως το μάτι του γείτονα αλληθώρισε στην γειτονική βραχονησίδα της Λαδοξέρας.
Από τότε η Λαδοξέρα για τους Τούρκους γίνεται το κομβικό σημείο της στρατηγικής διεκδίκησης σχεδόν του μισού Αιγαίου με όλες τις συνεπακόλουθες γεωπολιτικές ανατροπές που αφορούν τας νήσους της Αιγαιοπελαγίτικης συνοριογραμμής μας.
Άραγε πόσες φορές απετέλεσε μακροχρόνιο θέμα των μυστικών διαβουλεύσεων των δύο πλευρών;
Φυσικά αν υπήρξε συμφωνία θα το δούμε λίαν συντόμως.
Το γεγονός όμως είναι ότι ο Τούρκος ¨ζυγώνει¨ την Λαδοξέρα σαν να την θεωρεί δική του.
Η γεωπολιτική αξία της Λαδοξέρας πέραν των ενεργειακών κοιτασμάτων που περικλείει η γύρω περιοχή, ενδιαφέρει άμεσα Ρώσους, Ευρωπαίους , Αμερικάνους κ.α γιατί προσδιορίζει διεθνείς διαδρόμους Ναυσιπλοίας και μάλιστα σε γειτνίαση με τα στρατηγικά Στενά των Δαρδανελλίων.
Ήδη εδώ και πολύ καιρό ο ¨άσημος ΄αυτός βράχος πρέπει να εποπτεύεται από τους στρατιωτικούς δορυφόρους των Μεγάλων Στρατηγικών Παικτών του κόσμου.
¨Kινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας σε όλο το μήκος των μικρασιατικών ακτών, αμέσως μετά το επεισόδιο στην βραχονησίδα Λαδοξέρα/Ζουράφα.
Τουρκικά πλοία κατευθύνονται με χαμηλή ταχύτητα εδώ και μία ώρα περίπου από το ναύσταθμο του Γκιολτσούκ προς την έξοδο των Δραδανελίων, ενώ και στους ναυστάθμους Σμύρνης και Αλικαρνασσού καταγράφεται υψηλή κινητικότητα.¨
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΞΕΡΑ της Μεταπολίτευσης δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξει προς ίδιον όφελος την γεωπολιτική αξία αυτού του κομματιού της Ελληνικής Γης κατα μεσής του Αρχιπελάγους και ¨άφηνε τον Μογγόλο από την Στέπα να ψαρεύει συναγρίδα¨.
ΖΟΥΡΑΦΑ ή ¨ΞΟΥΡΑΦΑ¨
Η Λαδοξέρα για τους Τούρκους είναι η λεγόμενη Ζουράφα.
Παρακάτω θα εξηγήσουμε πως η Ζουράφα τους θα τους γίνει τελικά η ΞΟΥΡΑΦΑ τους!!
Οι Τούρκοι μπορεί να ισχυρισθούν ότι ¨συμφωνήσαμε¨ με τους Γείτονες μας. Άλλωστε από τον μπαμπεσιάρη Τούρκο μπορεί να τα περιμένει κανείς όλα και μάλιστα τώρα που το ¨στρατηγικό βάθος¨ της εξωτερικής πολιτικής του έγινε ¨στρατηγικά ρηχό¨.
¨Ναι αλλά γείτονα με τον Αμερικάνο και τον Ρώσο συμφώνησες;
Γιατί αυτοί σε περιμένουν στην γεωπολιτική γωνιά του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ και καιροφυλακτούν πότε θα ανατρέψεις το Status quo για να σε ανατρέψουν και να σε στείλουν έξω από την Μεσόγειο.
Ο μεν Ναύαρχος Κουντουριώτης για αρκετά χρόνια σε μάντρωσε για τα καλά μέσα στα Στενά, τώρα όμως και με τις κουταμάρες που κάνεις πλησιάζει η ώρα που θα πάς στα προγονικά σου μαντριά στην Στέπα. ¨
Για να δούμε τι λένε οι Αμερικάνοι…
Ο David Wurmser υπήρξε ένα από τα «γεράκια» του αμερικανικού Πενταγώνου, που οδήγησαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ και στην πτώση του καθεστώτος Σαντάμ. Με εκθέσεις που προετοίμασε για λογαριασμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρότεινε τη χρήση προληπτικών πληγμάτων κατά της Συρίας και του Ιράν, καθώς και την παύση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το παλαιστινιακό ζήτημα.
Λοιπόν αυτός ο διπλωμάτης με τις ¨βαριές περγαμηνές¨ καταθέτει την άποψη του ότι οι στενές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο εξυπηρετούν καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή απ’ ότι με την Τουρκία.
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σας διαβεβαιώ λέει¨ ότι η Τουρκία δεν θα σιωπήσει, ούτε θα το επιτρέψει.¨
Όμως για τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ ισχυρίζεται¨ δεν έχει ακόμη επίσημα οριστεί, δεν θα πρέπει να αμφισβητούνται, γιατί δεν αποτελούν «ελαστικά» ζητήματα.¨
¨Γνωρίζουμε που θα πρέπει να χαραχτεί η γραμμή της ΑΟΖ¨
¨ Ίσως να μην βρίσκεται στο σημείο που επιθυμεί η Τουρκία, υπόλειμμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ορισμένα νησιά βρίσκονται υπό Ελληνικό έλεγχο.¨
ΤΙ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙ άραγε ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Γεράκι ( ΚΟΡΑΚΙ);
Και συνεχίζει ¨αλλά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας μεγάλων εκτάσεων στη θάλασσα του Αιγαίου δεν έχουν καμία βάση στο Διεθνές Δίκαιο και εκτιμώ ότι σε κάποιο σημείο οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ζήτημα μαζί με τους Έλληνες και τους Κυπρίους¨.
¨Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών! Έχει σαφή ατζέντα!¨
¨Ο Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών, έχει δηλώσει ότι υιοθετεί μία νέο-οθωμανική ατζέντα, ενώ ο πρωθυπουργός εφαρμόζει μία ισλαμική ατζέντα, καμία εκ των οποίων δεν είναι συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα σε βάθος χρόνου!¨
¨Στο πολιτικό επίπεδο, θεωρώ ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι καλύτεροι σύμμαχοι για τις αμερικανικές θέσεις από την Τουρκία¨. Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα»
Ο Αμερικάνος τα είπε όλα και μας προσδιόρισε τι έρχεται…
Φυσικά για τους Ρώσους πάντα μιλάνε άλλοι…
«Η Ρωσία επελαύνει στη Μεσόγειο», έγραφαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η είδηση αφορούσε την υπογραφή συμφωνίας ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στη ρωσική εταιρεία Soyuzneftegaz και το καθεστώς Ασαντ στη Συρία με το οποίο η Μόσχα εξασφαλίζει το αποκλειστικό δικαίωμα εξερεύνησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για 25 χρόνια σε μια θαλάσσια περιοχή 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα συριακά χωρικά ύδατα.
¨Η συμμετοχή της Ρωσίας θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, εκτιμούν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Τα ρωσικά αποθέματα στη Δυτική Σιβηρία είναι πέντε φορές περισσότερα από τα υπολογιζόμενα στη λεκάνη της Λεβαντίνης. Η παραδοσιακή κυριαρχία της Ρωσίας όμως στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τελεί σιγά σιγά υπό απειλή.¨
¨Στο πλαίσιο αυτό η Μόσχα θέλει να αποκαταστήσει στενότερες ενεργειακές σχέσεις με χώρες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, προσφέροντάς τους ένα μεγάλο στήριγμα στις διαφορές τους με την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες¨, εκτιμά το «Φόρεϊν Πόλισι» και προσθέτει: ¨Μετά τις τουρκικές απειλές για τις Κυπριακές έρευνες για φυσικό αέριο, η Ρωσία απέστειλε ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή. Προσέφερε επίσης εγγυήσεις ασφάλειας στο Ισραήλ σε μια κατ ιδίαν συνάντηση τον περασμένο μήνα ανάμεσα στον πρόεδρο Πούτιν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου¨. olympiada Ιανουαρίος 11, 2014 του Μιχάλη Ψύλου
Ταυτόχρονα διαβάζουμε ότι οι κυπριακές αρχές έδωσαν την συγκατάθεσή τους στη Ρωσία για χρήση στρατιωτικών βάσεων σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στο νησί, όπως γράφει η «Cyprus weekly». Ιανουάριος 11, 2014
έτσι λοιπόν έμεινε το τέλος και
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ¨ΞΟΥΡΙΖΟΥΝ¨ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ
και οι μεν Αμερικάνοι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν περαιτέρω την ήδη ¨ταλαιπωρημένη¨ φήμη τους σαν εγγυήτριας δύναμης, οι δε Ρώσοι ενδιαφέρονται και για την μελλοντική αξία των ενεργειακών αποθεμάτων τους.
Ποιος από τους δύο πραγματικά θα ήθελε να πέσουν στην ενεργειακή αγορά κι’ άλλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μειωθούν τα καθαρά κέρδη τους;
Φυσικά σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ¨ κρυωνιάρηδες¨ που θέλουν εν μέσω της μνημονιακής καταιγίδας που διερχόμαστε να ανοίξουν τον ενεργειακό κουμπαρά της Ανατολικής Μεσογειακής Λεκάνης για να ζεσταθούν.
Δηλ ο καθένας εδώ στα μέρη μας βρίσκεται για διαφορετικούς λόγους.
Όμως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο Τούρκος ¨το παράκανε¨ και γίνεται πλέον τροχοπέδη στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους.
Δεν θα αργήσουμε λοιπόν να ακούσουμε το ¨¨ΜΠΑΜ¨¨ και να δούμε κάποιον να αποχωρεί από την Μεσόγειο.
http://yiorgosthalassis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου