Ο Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης του Χριστού (Μόσχα) με τη γεωργιανή λειψανοθήκη του 17ου αιώνα. |
Στην ανάρτηση: 162 - Οι λειψανοθήκες του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα είχαμε παρουσιάσει συνοπτικά, ανάμεσα στα ιερά κειμήλια του ναού, και τον Τίμιο Ήλο της Σταύρωσης που βρίσκεται στη Μόσχα.
Ο Τίμιος Ήλος έχει μήκος 14,5 εκ. και βάρος 84 γρ. Κατά το είδος του είναι ένα αρχαίο καρφί, χωρίς καθόλου ίχνη σκουριάς, μαύρου χρώματος και κατά μέρη με σπάνιες χρυσές ανταύγειες (ιδιαίτερα στις ακμές του).
Ο Τίμιος αυτός Ήήλος, που θεωρείται ένα από τα τέσσερα καρφιά με τα οποία σταυρώθηκε ο Χριστός, προέρχεται από τη Γεωργία. Το είχε φέρει στη Μόσχα, όπου διέμενε από το 1699, ο βασιλιάς της Γεωργίας Archil Imereti, φίλος του Μεγάλου Πέτρου. Μέχρι το 1715 το είχε σε ναό στην κατοικία του. Από εκεί και πέρα θα καταλήξει στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο (Успе́нский собор Московского Кремля) και από τις 29 Ιουνίου 2008 στον Ναό του Σωτήρος Χριστού (Μόσχα).
Η αρχική λειψανοθήκη του Τιμίου Ήλου που σώζεται ακόμα είναι εξαιρετικό δείγμα εκκλησιαστικής γεωργιανής τέχνης, μάλλον του 17ου αιώνα, αν και οι αναθηματικές επιγραφές που φέρει την αποδίδουν στον 13ο αι. Ο Τίμιος Ήλος βρίσκεται εγκιβωτισμένος σε σύγχρονη λειψανοθήκη του 19ου αιώνα (έτος κατασκευής 1878) από επίχρυσο άργυρο.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:
Ο Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης του Χριστού στη Μόσχα μαζί με τη λειψανοθήκη του 1878. |
Η λειψανοθήκη του 1878, όπου βρίσκεται εγκιβωτισμένος ο Τίμιος Ήλος της Μόσχας. |
Ο Τίμιος Ήλος της Μόσχας. |
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος με τον Τίμιο Ήλο της Σταύρωσης του Χριστού. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου