Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΕΟΠΥΥ! Σαν Ασφαλιστική με... 10.000.000 πελάτες


Ετοιμος να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι πλέον ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα αγοράζει μόνο υπηρεσίες Υγείας χωρίς να είναι και πάροχος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που σύντομα κατατίθεται στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως μονοψώνιο στην αγορά, καθώς θα έχει περίπου 10.000.000 ασφαλισμένους - πελάτες στο χαρτοφυλάκιό του! Ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται τις καλύτερες δυνατές τιμές στην αλυσίδα των παροχών Υγείας, όπως φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακοποιοί, συμβεβλημένοι γιατροί, αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά, μικροβιολογικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήρια.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας «ξεφορτώνεται» τα πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα εργαστήρια και όλες τις υγειονομικές δομές του, που είχε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αφού ολόκληρη η ΠΦΥ μαζί με τις υγειονομικές δομές της μεταβιβάζεται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και βασίζεται σε ένα νέο αποκεντρωμένο υγειονομικό σύστημα. Σκοπός της νέας ΠΦΥ είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των απλών περιστατικών και ο διαχωρισμός τους από τα επείγοντα, που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ταχύτερα από το δίκτυο των γιατρών της νέας ΠΦΥ και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν από τους ασθενείς που κατακλύζουν τους διαδρόμους των εξωτερικών ιατρείων χωρίς να έχουν ανάγκη νοσηλείας, δημιουργώντας... εμπόλεμη κατάσταση σε κάθε εφημερία.


Πολύ σύντομα οι πολίτες θα απευθύνονται στα 100 πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ που μεταβιβάζονται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, στα 207 Κέντρα Υγείας, στα 1.460 Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκουν στο ΕΣΥ και στα οκτώ Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Πρόκειται για τις υγειονομικές δομές που αποτελούν πλέον τη νέα ΠΦΥ, θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, με εφημερεύοντες γιατρούς, τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν οι πολίτες ως «οικογενειακούς» και θα προσφεύγουν σε αυτούς για να εξετάζονται, να παρακολουθούνται και να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει τον οικογενειακό γιατρό.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι χρόνιοι πάσχοντες (διαβητικοί, καρδιοπαθείς κ.ά.) απευθύνονται κατευθείαν στον ειδικό γιατρό, χωρίς να περάσουν από τον οικογενειακό, που όμως γνωρίζει το ιστορικό τους, όπως είπε στη «δημοκρατία» πηγή του υπουργείου Υγείας: «Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης με εξαιρετικά αποτελέσματα». Στην περίπτωση που ο οικογενειακός γιατρός κρίνει ότι το περιστατικό που εξετάζει χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, τότε και μόνο τότε θα δίνει στον ασθενή το παραπεμπτικό με το οποίο θα μπορεί να κάνει εισαγωγή σε εφημερεύον νοσοκομείο. Πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν ότι οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ οι 2.246 γιατροί των άλλων ειδικοτήτων, που σήμερα απασχολούνται στις δομές του ΕΟΠΥΥ, θα μεταφερθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί να υπάρχουν τελικά και άλλες ειδικότητες στην ΠΦΥ εκτός από τις προαναφερθείσες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της νέας ΠΦΥ, λοιπόν, πολύ σύντομα ο πολίτης που θα έχει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο ή πόνο στις αρθρώσεις δεν θα απευθύνεται σε νευρολόγο ή σε ορθοπεδικό, αλλά στον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζεται να δει εξειδικευμένη ειδικότητα ή αν χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, και θα χορηγεί το ανάλογο παραπεμπτικό.

Ο οικογενειακός γιατρός θα εργάζεται στα Πολυϊατρεία, στα Κέντρα Υγείας, στα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου επτά ώρες την ημέρα (από πέντε που ήταν στον ΕΟΠΥΥ) και θα κάνει εφημερίες και βάρδιες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.


Ενας για 1600 -2200 πολίτες!

Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει στην ατζέντα του από 1.600 έως 2.200 πολίτες και ο παιδίατρος 900-1.200 παιδιά. Ο μισθός τους θα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.300 ευρώ, ανάλογα με τους ασφαλισμένους που θα καλύπτει. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο ο οικογενειακός γιατρός αναφέρεται ως θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ, καθώς είναι εκείνος που θα αντιμετωπίζει τα απλά περιστατικά. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει αποσυμφόρηση στα μεγάλα νοσοκομεία, στα οποία οι γιατροί θα ασχολούνται με τα επείγοντα περιστατικά (τροχαία, εργατικά ατυχήματα, εμφράγματα κ.λπ.) αλλά και με τα προγραμματισμένα ραντεβού για χειρουργικές επεμβάσεις που σήμερα έχουν αναμονές έως και έξι μήνες!

Να σημειωθεί ότι συνολικά ο ΕΟΠΥΥ έχει 400 υγειονομικές μονάδες, από τις οποίες μόνο οι 100 είναι αμιγώς Πολυϊατρεία. Στις υπόλοιπες 300 δομές, στις οποίες συστεγάζονταν γιατροί αλλά και διοικητικές υπηρεσίες του οργανισμού, θα γίνει εξορθολογισμός και βέβαια πιθανά είναι τα λουκέτα.


Αυστηροί κανόνες στα νοσηλευτικά ιδρύματα και αντιδράσεις των εργαζομένων

Εκ βάθρων αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι έτοιμο ένα σύστημα νέων κανόνων λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οπως λένε πηγές του υπουργείου Υγείας, «θα μπουν συγκεκριμένοι κανόνες που θα ρυθμίζουν όλες της φάσεις της νοσηλείας, από την πρώτη στιγμή, αυτή της εξέτασης από τον γιατρό, ως την ώρα που τον ασθενή θα αναλαμβάνουν οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό. Ετσι όλοι θα ελέγχονται».

Οι ασθενείς από την πρώτη στιγμή που θα περάσουν την είσοδο των εξωτερικών ιατρείων θα απευθύνονται σε ειδικό τμήμα, το οποίο θα τους κατευθύνει στο ιατρείο ή στην κλινική όπου αντιμετωπίζεται το πρόβλημά τους. Μάλιστα θα καταγράφεται κάθε κίνησή τους, όπως π.χ από ποιο τμήμα πέρασε, ποιοι και πόσοι γιατροί τον είδαν, σε ποιες και σε πόσες εξετάσεις υποβλήθηκε (εργαστηριακές απεικονιστικές κ.λπ.), τι επεμβάσεις έκανε, ποια και πόσα φάρμακα του χορηγήθηκαν, πόσες μέρες νοσηλεύτηκε και πότε πήρε εξιτήριο.

Από την πλευρά τους πάντως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παίζουν το τελευταίο τους χαρτί εν όψει των αλλαγών που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ. Οι επαγγελματίες του κλάδου, που συνεχίζουν την απεργία τους έως τις 17 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ομαδικά ασφαλιστικά ακυρωτικά μέτρα κατά των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας που αναμένεται να λάβουν στα χέρια τους το επόμενο διάστημα περίπου 10.000 εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ εργάζονται 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικοί (νοσοκόμοι, μικροβιολόγοι κλπ) και 1.373 διοικητικοί. Σύνολο 9.979 εργαζόμενοι. Οι γιατροί, που διαφωνούν με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ, υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα των απολύσεων, καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή υπάλληλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Να σημειωθεί ότι η τρόικα ζητά 12.500 απολύσεις το 2014.


Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου