Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Από την Αγία Παρασκευή την Oσιομάρτυρα στη ... Βιβή, την Εβίτα και τη Βίβιαν!..

Είναι αλήθεια!... Κάποια στιγμή οι Έλληνες, σε μια προσπάθεια να μιμηθούμε τους ξένους, αρχίσαμε και «κόβαμε» τα ονόματά μας, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο είμαστε «in»!.. Έτσι, για παράδειγμα, από την Αγία Παρασκευή την Οσιομάρτυρα, φθάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ... Βιβή, Εβίτα, Τσεβή, Βούλα, Εύη, Βίβιαν, Βέτη…και δεν συμμαζεύεται!..
Δεν το κρύβω. Και θα μου επιτρέψουν σήμερα οι φίλοι αναγνώστες και οι αγαπητές μου αναγνώστριες να κάνω μια συναισθηματική κατάθεση ψυχής:
Την Αγία Παρασκευή πολλοί Έλληνες, για διάφορους λόγους, την θεωρούν προστάτιδά τους, όπως και ο γράφων. Όσο κι αν δέχεται κανείς τις συμπτώσεις, που ασφαλώς δεν τις αρνούμεθα, εντούτοις επιστρατεύω ορισμένα προσωπικά βιώματα, που σε κάνουν πολλές φορές να πεις αυτό το τόσο απλό: «Ε, δεν είναι δυνατόν!..»
Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς ένα γεγονός, που συνέβη ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, όταν σωθήκαμε ως εκ θαύματος με τον αδελφό μου Δημήτριο Σακκέτο, που είμεθα πάνω σε ένα άλογο και μας πέταξε και τους δύο σε έναν γκρεμό και μάλιστα έξω ακριβώς από το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής;
Ο μεγάλος Έλληνας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ κ. Κώστας Λινοξυλάκης, ο πρώτος άνθρωπος που με υποδέχθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανήμερα της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου 1971) και με τιμούσε με την φιλία του για είκοσι ολόκληρα χρόνια! Αν και ο γράφων ήταν «βαμμένος» Ολυμπιακός, εν τούτοις θαύμαζε και εκτιμούσε πάρα πολύ τον μεγάλο αυτό θρύλο του Παναθηναϊκού!..
Και δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός, που μας φάνηκε ΅σημαδιακό΅ στη ζωή μας. Παρακαλούσα την αγία να με βοηθήσει να βρω εργασία για να βγάζω κι εγώ το ψωμάκι μου, επειδή αισθανόμουν ως παιδί ότι έπρεπε να βοηθήσω τους φτωχούς γονείς μου και εδώ (Θεέ μου!) τι να πει κανείς; Ανήμερα στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου 1971) με προσέλαβαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εργασία!.. Με συγκίνηση ενθυμούμαι τον μεγάλο Έλληνα ποδοσφαιριστή του ΠΑΟ κ. Κώστα Λινοξυλάκη, που εργαζόταν εκεί και με οδήγησε στο Γραφείο Προσωπικού για την πρόσληψη και έκτοτε με τιμούσε με την φιλία του, ενώ εγώ (αν και Ολυμπιακός) θεωρούσα εξαιρετική τιμή, που είχα φίλο και συνάδελφο αυτόν τον μεγάλο θρύλο του Παναθηναϊκού! Και δεν θα ξεχάσω, ασφαλώς, τον εξαίρετο και καλοσυνάτο συνάδελφο κ Γιάννη Μίχα, που σήμερα είναι Νομάρχης Πειραιώς!.. Το πρωί δουλεύαμε (αυτός ζωγράφιζε κιόλας) και το απόγευμα σπουδάζαμε για να καταφέρουμε κάτι στη ζωή μας!...
Ανήμερα στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου 1989) ήρθε η έγκριση ενός δανείου για να πάρουμε ένα μικρό σπιτάκι, άσχετα αν δεν το πήραμε τελικά διότι η τότε κυβέρνηση Τζανή Τζαννετάκη έδωσε εντολή να σταματήσουν τα δάνεια του ΟΕΚ (Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας)…
Ανήμερα στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου 1991) κλείσαμε τη συμφωνία με τον τότε Γενικό Διευθυντή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού, που έγραφα τα άρθρα μου, να αναλάβω ως Διευθυντής Συντάξεως του δημοσιογραφικού και πολυβραβευμένου περιοδικού «Ο ΤΥΠΟΣ», που επανακυκλοφόρησε στα έτη 1992-1997…
Ανήμερα στη γιορτή τής Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου 1992) ο τότε Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «ΤΗΛΕΤΩΡΑ» κ Χρήστος Σταυρίδης μου αναγγέλλει ότι η μέχρι τότε δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή μου «Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος» θα περιλαμβάνεται πλέον μόνιμα στο πρόγραμμα του σταθμού!...
Τι σύμπτωση, Θεέ μου!...
26 Ιουλίου 2001, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, ο γνωστός δημοσιογράφος κ Γιάννης Παπαγιάννης, που μέχρι τότε ήταν δικός μου προσκεκλημένος σε εκπομπές, μου αναγγέλλει ότι θα με παρουσιάσει στον κ Γιώργο Καρατζαφέρη για να αναλάβω τη νέα τηλεοπτική εκπομπή «Τι εστίν αλήθεια» στο κανάλι «Τηλεάστυ» -όπερ και εγένετο!..
Να σταματήσω εδώ. Συμπτώσεις, συμπτώσεις, συμπτώσεις!...
Όλα αυτά συμπτώσεις;
Θα το δεχθώ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Όποιο εγκυκλοπαιδικό λεξικό και αν ανοίξεις, θα διαβάσεις ότι η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Ρώμης επί Αυτοκρατορίας Αδριανού. Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήσαν θεοσεβούμενοι Χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και έτσι αποφάσισαν οι γονείς της, να της δώσουν το όνομα της ημέρας που γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε με βάση Χριστιανικά πρότυπα. Έτσι από μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση προς το λόγο του ευαγγελίου και ξεχώριζε για τον ενάρετο βίο της.
Σε ηλικία 20 ετών, η Αγία Παρασκευή έχασε τον πατέρα της. Αυτό στάθηκε σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της πορεία της, διότι πλέον ήταν μόνη με αρκετά χρήματα ώστε να πραγματοποιήσει φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο. Έτσι εκποιεί όλη της την περιουσία σε φτωχούς και αφιερώνει το χρόνο της στην ανακούφιση των ασθενών.
Η Αγία Παρασκευή προσφέρεται ολοκληρωτικά στην ιεραποστολή, διδάσκει σε σπίτια γυναίκες, μικρά παιδιά, διακονεί αδυνάτους, σπεύδει για τις ανάγκες τις εκκλησίας της Ρώμης. Μάλιστα με τον καιρό επέκτεινε τη δράση και σε γειτονικά χωριά και εκκλησίες. Πλησίαζε ιδίως νέες γυναίκες, προκαλούσε συζητήσεις, ομιλούσε για το Ιησού Χριστό, το παράδειγμά Του.
Τίποτε, όμως, δεν μένει «κρυπτόν υπό τον ήλιον»…
Γρήγορα έφτασαν στα αυτιά του Αυτοκράτορα Αντωνίνου οι δραστηριότητες της Αγίας Παρασκευής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ενώπιόν του. Η σεμνή και όμορφη εμφάνισή της στον Αυτοκράτορα, λέγεται πως τον εντυπωσίασε. Αλλά και η σύνεσή της, το θάρρος της και η διαύγεια πνεύματος έγιναν αντιληπτά από τον Αντωνίνο, ο οποίος δεν ήθελε να εφαρμόσει τα μέτρα του Ρωμαϊκού νόμου σε βάρος της, όπως ορίζονταν για τους Χριστιανούς. Δοκίμασε πολλές μεθόδους ιδιαίτερα κολακευτικές για γυναίκα, αλλά τελικά έμεινε αμετακίνητη στη θέση της.

ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ!..
Η Αγία Παρασκευή συνελήφθη και οδηγήθηκε σε τιμωρία βασανισμού μέχρι να ομολογήσει την αποστροφή της από το χριστιανισμό. Αρχικά τής έθεσαν μια πυρακτωμένη περικεφαλαία στην κεφαλή της. Εν συνεχεία και αφού δε λύγισε, ρίχτηκε στην απομόνωση.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μια τέτοια οπισθοχώρηση θα σήμαινε μεγάλη νίκη του Αυτοκράτορα και πλήγμα ιδιαίτερα στο γυναικείο Χριστιανικό πληθυσμό που θα έβλεπε τη θερμότερη εκπρόσωπό της να αλλαξοπιστεί. Αυτή όμως αντί να λυγίσει, θεώρησε εξαιρετικό χρόνο την απομόνωση για προσευχή. Μάλιστα λέγεται πως το βράδυ άγγελος Κυρίου ενεφανίσθη ενώπιόν της και την ελευθέρωσε από τα δεσμά της.
Η Αγία Παρασκευή ενώπιον του Αυτοκράτορα πλέον πάλι, έμεινε σταθερή, ο Αντωνίνος κατάλαβε πλέον το μάταιο της προσπάθειάς του και διέταξε σε βασανισμό μέχρι θανάτου. Έτσι την οδήγησαν ενώπιον καυτού λαδιού. Όμως εδώ αναφέρεται από τον βιογράφο της μέγα σημείο. Πως ενώ εισήχθη στο θερμό λάδι, παρέμενε ανέπαφη!
Όταν το άκουσε αυτό ο Αντωνίνος δεν πίστεψε και θέλησε ο ίδιος να διαπιστώσει το αληθές του θαύματος! Όμως, πλησιάζοντας το λέβητα, τα μάτια του βλάφτηκαν από τον καυτό ατμό με αποτέλεσμα να τυφλωθεί! Τότε η Αγία Παρασκευή με θαυματουργικό τρόπο θεράπευσε τα μάτια του και γι’ αυτό μέχρι σήμερα θεωρείται προστάτιδα των οφθαλμών (ματιών).
Μετά το γεγονός αυτό, ο Αντωνίνος άφησε ελεύθερη την Αγία Παρασκευή. Μάλιστα οι ιστορικοί λέγουν ότι από το γεγονός αυτό και έπειτα ο Αντωνίνος διατήρησε μια θετική στάση για τους χριστιανούς και για αυτό το λόγο του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Αντωνίνος ο Ευσεβής». Έτσι η Αγία Παρασκευή επέστρεψε στο έργο της κάτι που έδωσε πολύ δύναμη στη χριστιανική κοινότητα, ιδίως δε στις γυναίκες που στο πρόσωπό της έβλεπαν ένα σημαντικό στήριγμα.
ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΙΔΙΑ!..
Όμως σύντομα τον Αντωνίνο διαδέχθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος. Μέσα στους πρώτους χριστιανούς που συνέλαβε ήταν και η Αγία Παρασκευή και έδωσε εντολή σε δύο επάρχους να τη βασανίσουν. Ο ένας ονομαζόταν Ασκληπιός. Αυτός την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια. Αυτά όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν!
Ο Ασκληπιός ταράχθηκε από το γεγονός, πιθανώς να γνώριζε και αυτά που οι χριστιανοί μεταξύ τους συζητούσαν ή ακόμα να γνώριζε τα λεγόμενα για την ίδια τη Αγία Παρασκευή. Μετά τα γενόμενα ανέλαβε δράση ο έτερος έπαρχος ονόματι Ταράσιος. Αυτός όμως της απέκοψε την κεφαλή και έτσι βρήκε τέλος η ζωή της Αγίας και μεγαλομάρτυρος Παρασκευής. Χριστιανοί περιμάζεψαν το λείψανό της και εν καιρώ το τοποθέτησαν στη βάση του θυσιαστηρίου. Η μνήμη της τιμάται από τη ορθόδοξη εκκλησία στις 26 Ιουλίου.
Κλείνοντας να θυμηθούμε και το Απολυτίκιον της Αγίας Παρασκευής, που ψάλλουμε σε ήχος α' :
"Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε,
την ομώνυμόν σου πίστιν, εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή Αθληφόρε
όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών".
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ...  ΒΙΒΗ, ΤΗΝ ΕΒΙΤΑ ή ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ!..
Είναι αλήθεια!... Κάποια στιγμή οι Έλληνες, σε μια προσπάθεια να μιμηθούμε τους ξένους, αρχίσαμε και «κόβαμε» τα ονόματά μας, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο είμαστε «in»!.. Έτσι, για παράδειγμα, από την Αγία Παρασκευή την Οσιομάρτυρα, φθάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ... Βιβή, Εβίτα, Τσεβή, Βούλα, Εύη, Βίβιαν, Βέτη…και δεν συμμαζεύεται!.. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στο σημερινό φαινόμενο που μας παρουσιάζουν ορισμένοι Νεοέλληνες, οι οποίοι αλλάζουν τα χριστιανικά ονόματά τους «σαν τα πουκάμισά τους», νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα «γκρεμίσουν» τον Χριστό από τον ουρανό!.. Κι όμως!.. Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν το όνομά τους και θυσιάζονταν γι’ αυτό!.. Απόδειξη το γεγονός, ότι ο Οδυσσέας, για να γλιτώσει αυτός και οι σύντροφοί του από τον Πολύφημο, αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει το συμβολικό όνομα «Κανένας», κι αυτό διότι είναι εμφανές ότι ο βασιλιάς της Ιθάκης δεν ήθελε να ευτελίσει ή υποτιμήσει οποιοδήποτε άλλο ελληνικό και –ασφαλώς- τιμημένο όνομα!..
Ας τα διαβάζουν αυτά οι Ελληνίδες (αλλά και οι Έλληνες) και να μην αλλάζουν ή παραποιούν τα ένδοξα ονόματα, που «κουβαλούν», διότι αυτά αποτελούν μια ολόκληρη ελληνική και χριστιανική παράδοση τόσων και τόσων αιώνων!.. Αξίζει τον κόπο να τα τιμούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου