Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τα ηφαίστεια «ουρλιάζουν» πριν εκραγούν

Το ηφαίστειο Redoubt στην Αλάσκα (Wikipedia)
          Το ηφαίστειο Redoubt στην Αλάσκα (Wikipedia)
Πριν από μία ηφαιστειακή έκρηξη είναι σύνηθες να σημειώνονται πολλοί μικροί σεισμοί, οι οποίοι από ένα σημείο και μετά διαδέχονται τόσο γρήγορα ο ένας τον άλλο που παράγουν ένα ηχητικό σήμα, όμοιο με τον ήχο από διάφορα μουσικά όργανα αλλά σε πολύ χαμηλότερες συχνότητες από αυτές που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος.
Το Μάρτιο του 2009 επιστήμονες ανέλυσαν την ακολουθία εκρήξεων του ηφαιστείου Redoubt στην Αλάσκα και βρήκαν πως ο ήχος αυτός ακουγόταν σε πολύ υψηλότερες συχνότητες και στην πορεία σταματούσε απότομα μετά από πέντε διαδοχικές εκρήξεις.
Σύμφωνα με την Alicia Hotovec-Ellis από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, επικεφαλής της μελέτης που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Volcanology and Geothermal Research, η συχνότητα είναι ασυνήθιστα υψηλή για ένα ηφαίστειο και δεν μπορεί να δοθεί εύκολα μία εξήγηση από τις υπάρχουσες αποδεκτές θεωρίες.
Η καταγραφή της δραστηριότητας δίνει στοιχεία για τη συμπίεση του ηφαιστείου λίγο πριν από την έκρηξη, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των μοντέλων, αλλά και να δώσει στους επιστήμονες να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια των εκρηκτικών κύκλων.

Η πηγή των σεισμών αλλά και του ήχου δεν είναι ξεκάθαρη. Κάποια ηφαίστεια βγάζουν ήχο όταν το μάγμα αρχίζει να ανεβαίνει προς τα πάνω, περνώντας μέσα από λεπτές ρωγμές στο φλοιό της Γης. Η Hotovec-Ellis όμως πιστεύει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι σεισμοί και ο ήχος παράγονται καθώς το μάγμα ωθείται μέσα από έναν στενό αγωγό, κάτω από μεγάλη πίεση, στην καρδιά του βουνού.
Το παχύ μάγμα κολλάει στη βραχώδη επιφάνεια στο εσωτερικό του αγωγού μέχρι η πίεση να είναι τόση ώστε να το μετακινήσει προς τα πάνω και μετά ξανακολλάει μέχρι η πίεση να το μετακινήσει και πάλι. Κάθε μία από αυτές τις ξαφνικές μετακινήσεις καταλήγει σε έναν μικρό σεισμό, μεγέθους από 0,5 έως 1,5 Ρίχτερ. Καθώς η πίεση συσσωρεύεται, οι σεισμοί είναι μικρότεροι και διαδέχονται ο ένας τον άλλο με τέτοια ταχύτητα που ενώνονται σε έναν συνεχόμενο αρμονικό ήχο, που μοιάζει με ουρλιαχτό.
«Επειδή υπάρχει λιγότερος χρόνος μεταξύ των σεισμών, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συσσωρευτεί πίεση και να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Μόλις η συχνότητα φτάσει αρκετά ψηλά, τότε ο ήχος σταματάει και σημειώνεται η έκρηξη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συχνότητα του ήχου ξεκινάει από το 1 hertz και φτάνει μέχρι και τα 30 hertz περίπου. Ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει συχνότητες που ξεκινούν από τα 20 hertz, αλλά εάν βάλει το αυτί του στο έδαφος, ακριβώς πάνω από τον αγωγό που περνάει το μάγμα, μπορεί να καταφέρει να ακούσει τον ήχο όταν φτάσει στο υψηλότερό του σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου