Κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο γιός του Γνωστικού Καρποκράτους, Επιφάνης επισκέπτεται την Σάμη και τιμάται ως θεός. Ο ναός των Αγίων Φανέντων θεωρείται ότι κτίστηκε στα ερείπια του ναού του Επιφάνους. Αλλοι πιστεύουν ότι ο Χριστιανισμός εισήχθη από τον Έρασμο τον Αντιοχέα επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.
Το 1987 Διατυπώθηκε από τον Γερμανό Heinz Warnecke η άποψη, ότι τη νέα θρησκεία έφερε στο νησί ο Απόστολος Παύλος, όταν έφτασε ναυαγός εδώ κατά το ταξίδι του προς την Ρώμη (πράξεις Αποστόλων κ.27και 28)
"...ακόμα και οι μπαρόκ εκφάνσεις στην αρχιτεκτονική των ναών εδώ στην Κεφαλλονιά αλλάζουν κλίμακα και προσαρμόζονται στα Ελληνικά και δει στα Κεφαληνιακά μέτρα." Δ.Ζήβας
Καμπαναριά, τέμπλα, θύρες, παράθυρα, άμβωνες, στασίδια αποτελούν δείγματα υψηλής τέχνης και αισθητικής με Κρητικές και Ενετικές επιρροές (κύματα Κρητών προσφύγων καταφεύγουν στα Επτάνησα και στην Κεφαλονιά, μετά την άλωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς στα 1669 και επηρεάζουν έτσι την υπάρχουσα τεχνοτροπία). Όλα τούτα προσαρμόζονται δημιουργικά στο ανάλαφρο επτανησιακό πνεύμα, με όλο τον προσήκοντα σεβασμό και την ευλάβεια στα ιερά θέματά τους, δημιουργώντας έτσι καινούργια σχολή και τεχνοτροπία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου