Δύο κτηριακά συγκροτήματα γραφείων κοντά στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας,Όσλο θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν κατόπιν μιας ριζικής ενεργειακής αναβάθμισης, η οποία δείχνει ότι ο κτηριακός τομέας μπορεί να επιτύχει περισσότερα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Με επί τόπου εκμετάλλευση τηςγεωθερμικής και της ηλιακής ενέργειας, τα κτήρια της δεκαετίας του 1980 θα επιτύχουν θετικό ενεργειακό ισοζύγιο σε μιαπροσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε έναν τομέα που ευθύνεται για το 40% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης και για το ένα τρίτο των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί στα νέα κτήρια; ωστόσο το 80% των υπαρχόντων κτηρίων στον ανεπτυγμένο κόσμο θα είναι ακόμα εκεί το 2050.
Η ανακαίνιση των κτηρίων στη Νορβηγία θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας μαύρης, ξύλινης πρόσοψης που θα απορροφά τη θερμότητα, την αναδιάταξη του σχεδιασμού των εσωτερικών χώρων ώστε ο φυσικός αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς ανεμιστήρες και μόνωση που θα περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 90%.
Την υλοποίηση του project έχει αναλάβει η κοινοπραξίαPowerhouse alliance με προϋπολογισμό 20 εκατ. Ευρώ.
Τα οικονομικά οφέλη θα γίνουν ορατά μακροχρόνια με τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης και φωτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει θέσει στόχο τη “σχεδόν μηδενική” ενεργειακή κατανάλωση των κτηρίων που φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες έως το 2019 και στα υπόλοιπα νέα κτήρια από το 2021.
—Το κτήριο του μέλλοντος
Πώς θα μοιάζει όμως το κτήριο του μέλλοντος; Η εικόνα που δημιουργεί ο κατασκευαστικός κολοσσός Arup δείχνει ένα κτήριο που λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός, που προσαρμόζεται στο περιβάλλον και “συνομιλεί” με τους χρήστες.
Αποσπώμενα, προκατασκευασμένα, σπονδυλωτά συστήματα μετακινούνται και συναρμολογούνται από ρομπότ που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση, επιδιόρθωση, έλεγχο και αναβάθμιση των μερών του κτηρίου.
Το κτήριο της Arup περιλαμβάνει τα πάντα: κυψέλες καυσίμου, καλλιέργειες, άλγη, ανεμογεννήτριες. Είναι όχι απλά μια κάθετη πόλη, αλλά ένα κάθετο βιοκατάλυμμα.
Φυσικοί πόροι, χώρος, κλίμα, παραγωγή τροφής και χώροι πρασίνου καθίστανται εγγενή μέρη μιας βιώσιμης και έξυπνης πόλης.
Δείτε το video!
Πηγή: econews.gr - vatopaidifriend
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου