Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΡΙΛΙΩΝ ΣΑΜΗΣ , ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΦΑΝΕΝΤΩΝ και ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΑΜΗΣ



























Ανδρική Μονή. Κτίσθηκε τον 18ο αιώνα στη θέση όπου ευρέθη η θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος το 1722 από 2 βοσκούς και την υπηρέτριά τους. Μετά την ανεύρεση της εικόνος αποφάσισαν και οι τρεις να μονάσουν. Οι μοναχοί Γαβριήλ και Συμεών και η μοναχή Πελαγία συνέστησαν την πρώτη δύναμη της Μονής και εργάστηκαν με ακάματο ζήλο για την ανάδειξή της σε προσκυνηματική Μονή και την αύξηση της περιουσίας της. Στην Μονή αυτή κήρυξε και ο ʼγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά την περιοδεία του στην περιφέρεια της Σάμης. Σε ανάμνηση του γεγονότος έχει κτισθεί κομψότατο εκκλησάκι εκτός του περιβόλου της Μονής.
Η μονή ΑγριλιώνΗ Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) οπότε συρρέουν πλήθη πιστών από όλο το νησί, την Ιθάκη, ακόμη και την Αιτωλοακαρνανία. Επίσης τιμά και τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις 24 του ίδιου του μηνός.
Το όνομα της το οφείλει, η ανδρική αυτή μονή, στις πολλές αγριλιές, αγριλίδια όπως ονομάζονται στην Κεφαλλονιά και έχει άμεση σχέση με την εύρεση της εικόνας της Παναγίας στη ρίζα μιας αγριελιάς. Η ονομασία Παναγία στα Αγρίλια είναι η επικρατέστερη.
άποψη ΝαούΣε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η κατεστραμμένη Μονή των Αγίων Φανέντων, στην οποία μπορείτε να θαυμάσετε εξαιρετικά δείγματα μεταβυζαντινής τοιχογραφίας. Η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Φανέντων (Γρηγορίου-Θεοδώρου-Λέοντος των Κωνσταντινουπολιτών) και η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, η επονομαζόμενη του "Λουτρού", βρίσκονται αποθησαυρισμένες στο νεόδμητο περικαλλή ιερό Ναό της Υπ. Θεοτόκου στη Σάμη, ο οποίος διαθέτει σύγχρονες εξαιρετικές τοιχογραφίες και ένα θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο με ωραιότατες σύγχρονες φορητές εικόνες.
Κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο γιός του Γνωστικού Καρποκράτους, Επιφάνης επισκέπτεται την Σάμη και τιμάται ως θεός. Ο ναός των Αγίων Φανέντων θεωρείται ότι κτίστηκε στα ερείπια του ναού του Επιφάνους. Αλλοι πιστεύουν ότι ο Χριστιανισμός εισήχθη από τον Έρασμο τον Αντιοχέα επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.
Το 1987 Διατυπώθηκε από τον Γερμανό Heinz Warnecke η άποψη, ότι τη νέα θρησκεία έφερε στο νησί ο Απόστολος Παύλος, όταν έφτασε ναυαγός εδώ κατά το ταξίδι του προς την Ρώμη (πράξεις Αποστόλων κ.27και 28),
ΤοιχογραφίαΣε υψόμετρο 250 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας σε έναν λόφο που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Κύατις βρίσκονται τα ερείπια της Μονής των Αγίων Φανέντων. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον ιδρυτή της Μονής ούτε και για τον χρόνο ίδρυσης της, είναι όμως γνωστό ότι για την αναστήλωση της τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Σάμης.
Οι τρείς άγιοι, Θεόδωρος Γρηγόριος και Λέων, ήταν χριστιανοί ναύτες του ρωμαϊκού στόλου που το 188 π.Χ. είχε κατακτήσει το νησί, οι οποίοι μόνασαν στους γύρω λόφους. Όταν εκδόθηκε το διάταγμα του αυτοκράτορα Κωνστάντιου που επέβαλε σε όλους τους υπηκόους του να ασπασθούν τον αρειανισμό, οι τρείς αυτοί στρατιωτικοί αρνήθηκαν να επιστρέψουν πίσω, και να ασπασθούν μια αίρεση η οποία θα ήταν ενάντια στην πίστη τους. Έτσι έμειναν στη Σάμη όπου ήταν κομβικό σημείο ανεφοδιασμού για τα πλοία του ρωμαϊκού στόλου.
Η παράδοση θέλει τα λείψανα τους να αποκαλύφθηκαν σε σπήλαιο της περιοχής με επεισοδιακό όσο και θαυματουργό τρόπο, γεγονός που αιτιολογεί την ονομασία τους ως Άγιοι Φανέντες. Τα λείψανα επί Ενετοκρατίας μεταφέρθηκαν στην Βενετία, όπου εντοπίσθηκαν, ταυτοποιήθηκαν, και τελικά επαναπατρίσθηκαν το 2009 μετά από πολυετείς προσπάθειες της Μητρόπολης Κεφαλληνίας.
Ερείπια Παλιού ΝαούΟι σεισμοί του 1953 κατέστρεψαν εντελώς το παλαιότατο κτίριο, και από τότε το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε εντελώς. Σήμερα, δίπλα στα απομεινάρια των κτισμάτων της μονής υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, μέσα στο οποίο υπάρχει εικόνα των Αγίων Φανέντων. Η εικόνα αυτή είναι αντίγραφο της γνήσιας, η οποία βρίσκεται στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμη.
Ο λόφος στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια της μονής αποτελεί την κατάληξη μιας πεζοπορικής διαδρομής που ξεκινάει από την κωμόπολη της Σάμης περνάει από την Αρχαία Ακρόπολη και καταλήγει στη μονή Αγριλίων. Μέσα από καταπράσινες διαδρομές με ανεπανάληπτη θέα, μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά της φύσης και την αρχαία κληρονομιά της περιοχής απολαμβάνοντας την ηρεμία και τη γαλήνη που το τοπίο επιφυλάσσει.
Πανηγύρι στο χώρο της μονής γίνεται την ημέρα των Αγίων Πάντων, ημέρα όπου και γιορτάζεται η μνήμη των τριών Αγίων. 
Ηγούμενος Ι. Μ. Υπ. Θεοτ. Αγριλίων και Αγ. Φανέντων Σάμης είναι ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Αλεξάτος.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ: 2674022089















Μονή Αγίων Φανέντων



ΤΟ ΑΓΙΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ Ι.Μ.ΑΓ.ΦΑΝΕΝΤΩΝ

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου