Στις 6 Ιουνίου του 1944, ξεκίνησε η απόβαση στη Νορμανδία, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Operation Overlord ή εσφαλμένα D-Day (D-day ονομάζεται η πρώτη μέρα οποιασδήποτε απόβασης).
Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Τα αυτοβυθιζόμενα πλοία που λειτούργησαν ως κυματοθραύστης
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι συμμαχικές δυνάμεις ήταν και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή (8 μποφόρ). Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυματοθραυστών από παλαιά εμπορικά πλοία, τα οποία θα προσάραζαν αυτοβυθιζόμενα, το ένα καρφωμένο στην πρύμνη του άλλου.
Μεταξύ των πλοίων ήταν και δύο ελληνικά. Το «Άγιος Σπυρίδων», με πλοίαρχο τον Γεώργ. Σαμοθράκη και το «Γεώργιος Π.» με πλοίαρχο τον Δημ. Παρίση. Άλλα δύο χρησιμοποιήθηκαν για μεταφορά εφοδίων, το «Αμερική» με πλοίαρχο τον Σπύρο Θεοφιλάτο από την Ιθάκη και το «Ελλάς» με πλοίαρχο τον Γεώργιο Τριλίβα, επίσης από την Ιθάκη.
Οι Κεφαλονίτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση
Πληρώματα για τα δύο πρώτα που θα αυτοβυθίζονταν βρέθηκαν μόνο όταν οι αρμόδιες αρχές αποτάθηκαν στους οργανωμένους στην Ο.Ε.Ν.Ο. ναυτικούς, στην οποία εκπρόσωπος ήταν ένας από τους δύο γραμματείς της, ο Αντώνης Αμπατιέλος από τις Κεραμιές, του οποίου ο πατέρας Γεράσιμος, είχα χάσει τη ζωή του στον τορπιλισμό και βύθιση στον Ατλαντικό, του «Καλυψώ Βεργωτή». Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων βρίσκουμε τα ονόματα των Κεφαλονιτών: Ανθ/ρχος Θαν. Παγουλάτος, Γ’ Μηχανικός Παύλος Σταματελάτος και ο μάγειρας Μενέλαος Σπηλιώτης.
Η επιχείρηση προετοιμάστηκε με ακρίβεια και τα πληρώματα τοποθέτησαν βόμβες στα στεγανά των πλοίων. Στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν και περισυλλέγησαν από μικρά αγγλικά σκάφη για να μεταφερθούν σε Νορβηγικό καράβι που τους περίμενε.
Η ελληνική πολιτεία ουδέποτε τίμησε τους ηρωικούς αυτούς ναυτικούς όπως έκανε και για όλους τους υπόλοιπους ναυτικούς που συμμετείχαν στις νηοπομπές μεταφοράς εφοδίων που τόσο βοήθησαν τον αγώνα κατά των Γερμανών.
Ο Βαγγέλης Κλωνής
Στην απόβαση επίσης πήρε μέρος και ο Βαγγέλης Κλωνής, από το χωριό Άη Γιώργης του Δήμου Ελειού Πρόννων, του οποίου η φωτογραφία έγινε γραμματόσημο και πρωτοσέλιδο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σύμβολο σε όλο τον κόσμο.
Το δελτίο ειδήσεων της Γερμανικής Κατοχής στην Κεφαλονιά
Στις 8 και 9 Ιουνίου του 1944, το «Δελτίο Ειδήσεων» των Γερμανών, που κυκλοφορούσε στην Κεφαλονιά παρουσιάζει την είδηση της απόβασης στη Νορμανδία.
(Πηγή πληροφοριών: Γ. Σπηλιώτης, Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη)
Πηγή: http://www.kefalonitikanea.gr/2012/06/6.html#ixzz27gc2Er82
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου