Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!

«Ενθρονίστηκε» για πάντα στις καρδιές μας!
Δίκαιος ἐάν φθάση τελευτῆσαι, ἐν ἀναπαύσει ἔσται. Γῆρας γάρ τίμιον, οὐ τό πολυχρόνιον, οὐδέ ἀριθμῶ ἐτῶν μεμέτρηται. Πολιά δέ ἐστι φρόνησις ἀνθρώποις, καί ἡλικία γήρως, βίος ἀκηλίδωτος. Εὐάρεστος Θεῶ γενόμενος, ἠγαπήθη• καί ζῶν μεταξύ ἁμαρτωλῶν, μετετέθη. Ἠρπάγη, μή κακία ἀλλάξη σύνεσιν αὐτοῦ, ἤ δόλος ἀπατήση ψυχήν αὐτοῦ. Βασκανία γάρ φαυλότητος ἀμαυροί τά καλά, καί ρεμβασμός ἐπιθυμίας μεταλλεύει νοῦν ἄκακον. Τελειωθεῖς ἐν ὀλίγω, ἐπλήρωσε χρόνους μακρούς• ἀρεστή γάρ ἤν Κυρίω ἡ ψυχή αὐτοῦ, διά τοῦτο ἔσπευσεν ἐκ μέσου πονηρίας. Οἱ δέ λαοί ἰδόντες καί μή νοήσαντες, μηδέ θέντες ἐπί διανοία τό τοιοῦτον, ὅτι χάρις καί ἔλεος ἐν τοῖς ὀσίοις αὐτοῦ, καί ἐπισκοπῆ ἐν τοῖς ἐκλεκτοῖς αὐτοῦ.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

H ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ «ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ» ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Αγια Σοφια
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το όνομα Αγία Σοφία προκαλεί μια έμφυτη ανησυχία στους Τούρκους. Γι αυτό και ψάχνουν όπου μπορούν να βρουν την Αγία Σοφία, είτε είναι τζαμί, είτε σε άλλη μορφή που στοιχειώνει στις συνειδήσεις τους.
Η πιο γνωστή από όλες είναι η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, το μεγάλο αυτό αρχιτεκτονικό θαύμα του χριστιανισμού της Ανατολής. Επίσης πολύ γνωστές είναι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας που κτίστηκε από τον Μανουήλ Κομνηνό, (1238-1263) και σήμερα είναι και μουσείο και τζαμί και η Αγία Σοφία της Νίκαιας, όπου έγινε και η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος.
İznik








Εκτός όμως από αυτές τις πολύ γνωστές, υπάρχουν και μια σειρά από άλλες αφιερωμένες στην Αγία Σοφία, που συνεχίζουν να υπάρχουν σε πείσμα πολλών κακουχιών, ενώ άλλες έχουν γίνει τζαμιά που όμως προκαλούν την τουρκική δυσπιστία. Είναι το «άρωμα» της Αγίας Σοφίας έντονο σε όλη την Τουρκία.
Πόσες είναι οι Αγία Σοφία της Τουρκίας, θα προσπαθήσουμε να τις παρουσιάσουμε αν και τα στοιχεία δεν καλύπτουν όλο αυτό το σημαντικό πανορθόδοξο θέμα.
Αρχίζοντας από την Αδριανούπολη. Εκεί μέχρι το 1962 υπήρχε στην περιοχή Keleiçi η Αγία Σοφία την οποία ο Μωάμεθ ο Πορθητής μετέτρεψε σε τζαμί, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 1965.
Στις Σαράντα εκκλησιές της επαρχίας Βιζύης στην ανατολική Θράκη, υπάρχει σήμερα η Αγία Σοφία που λειτουργεί σαν τζαμί με την ονομασία Gazi Süleyman Paşa Cami. Είναι κτίσμα του πέμπτου ή έκτου αιώνα και αναφέρεται τον δέκατο ένατο αιώνα για πρώτη φορά σαν τζαμί. Από μακριά φαίνεται καθαρά η χριστιανική της ταυτότητα που κυριαρχεί στην περιοχή.
Σαραντα εκκλησιες








Στην επαρχία Αργυρούπολης στον Πόντο στο χωριό Kabaköy υπάρχει η Αγία Σοφία από τον δέκατο αιώνα. Το 1869 έγινε τζαμί. Σήμερα είναι εγκαταλειμμένη αλλά η μορφή της ακόμα και με την σημερινή της κατάσταση ασκεί μια γοητεία στην περιοχή.
Αργυρουπολη








Στο Zonguldak κοντά στην Ηράκλεια του Πόντου υπάρχει η Αγία Σοφία που κτίστηκε τον πέμπτο αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Όταν ήρθαν οι Οθωμανοί του σουλτάνου Ορχαν, έγινε τζαμί σαν Orta Cami. Σήμερα φαντάζει παρά τα έντονα σημάδια του χρόνου σαν ένα αντιπροσωπευτικό βυζαντινό μνημείο στην περιοχή.
Zonguldak








Μεγαλόπρεπες κτίσμα όπως μαρτυρούν τα σημερινά απομεινάρια είναι η Αγία Σοφία του Αίνου στην ανατολική Θράκη, δίπλα στον Έβρο ποταμό. Κτίστηκε τον δωδέκατο αιώνα ενώ το 1456 έγινε τζαμί κατά την τότε σηνήθεια να αρπάζονται οι μεγαλύτεροι χριστιανικοί ναοί και να γίνονται τζαμιά. Σήμερα εξακολουθεί να προβάλλει επιβλητική και όπως έγινε γνωστό έχει αποφασιστεί η ανακαίνιση της.
Αινος








Τέλος στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει η μικρά Αγία Σοφία που κτίστηκε το 536 μ Χ, ενώ τον δέκατο πέμπτο αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ έγινε τζαμί.
Μικρη αγια σοφια Κωνστατνινουπολη








Εκτός από αυτές υπάρχουν σε όλη την Τουρκία και άλλες αφιερωμένες στην Αγία Σοφία, όπως αυτή του Μπιτλίς.
Η Αγία Σοφία ταυτισμένη με την Ελληνορθόδοξη Μικρά Ασία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου