Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

10 Δεκ. 2017 – Φωτεινά Μονοπάτια «Τα μοναστήρια των Επτανήσων»



«Τα μοναστήρια των Επτανήσων»

«Κεφαλονιά: το νησί του Αγίου Γερασίμου»

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί, αποτελεί την πατρίδα του μυθικού ήρωα και βασιλιά, Κέφαλου. Το νησί χαρακτηρίζεται από τον ορεινό όγκο του Αίνου, αλλά και από τις πανέμορφες ακτές του.
Το κέντρο του θρησκευτικού προσκυνήματος στο νησί της Κεφαλονιάς, είναι το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου. Βρίσκεται στην περιοχή των Ομαλών και σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το Αργοστόλι.
Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης του νησιού και θεωρείται θαυματουργός. Υπήρξε γόνος, αριστοκρατικής οικογένειας από τα Τρίκαλα Κορινθίας.
Στην εκκλησία της Παναγίας στη μονή, φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου, μέσα σε μία λάρνακα.
Μέσα στο ναό, σώζεται και το ασκητήριο του Αγίου.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν -με σειρά εμφάνισης- ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος, ο Άγγελος Καβαλλιεράτος (βαρκάρης στη λίμνη Μελισσάνη), ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεσολωράς, ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος και η μοναχή Ευπραξία.

«Ζάκυνθος: το νησί του Αγίου Διονυσίου, του Αγίου της Συγγνώμης»

Σε απόσταση λιγότερο από 10 ναυτικά μίλια από την Κεφαλονιά βρίσκεται η Ζάκυνθος. Ο Όμηρος την αποκαλούσε «Υλήεσσα», που σημαίνει «δασώδης». Η Ζάκυνθος χαρακτηρίζεται ως ένα μαγευτικό, πολύχρωμο και αρωματικό λουλούδι του Ιονίου. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Διονυσίου, προστάτης του νησιού. Ο Άγιος της Συγγνώμης.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν -με σειρά εμφάνισης- ο μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου π. Γεράσιμος, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου π. Σεραφείμ και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Ζακύνθου, Γιάννης Κόκλας.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.
Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Ψωμάς
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Κώστας Τάγκας, Δημήτρης Τριτάρης
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Εκτελεστής παραγωγός: Δ. ΣΠΥΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια», που μεταδόθηκε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τη συχνότητα της ΕΡΤ2. 

http://webtv.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου