Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

“TORA TORA TORA”- Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ - Σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο


Λίγα μίλια έξω από την Ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, στον απομακρυσμένο στα βουνά, σταθμό ραντάρ, οι δυο νεαροί έφεδροι αξιωματικοί που έχουν βάρδια εκείνη την ώρα είναι έξαλλοι. Το jeep του ναυτικού που θα έφερνε τους αντικαταστάτες τους και θα τους παραλάμβανε, έχει αργήσει και εκείνοι παραμένουν εγκλωβισμένοι ύστερα από μια βαρετή νύχτα βάρδιας.

Ήταν Κυριακή 7 Δεκεμβρίου του 1941, 7.00 το πρωί και θα έπρεπε ήδη να είναι πίσω στη βάση και να ετοιμάζονται για έξοδο. Αντ'αυτού εκείνοι καθόντουσαν μπροστά από μια πράσινη οθόνη και περίμεναν. Ξαφνικά στις 7.02 η οθόνη γέμισε μαύρα μικρά στίγματα. Οι δύο έφεδροι πετάγονται από τις καρέκλες τους πανικόβλητοι και με το μαγνητικό τηλέφωνο επικοινωνούν και αναφέρουν στη βάση τους το περιστατικό. Η απάντηση που πήραν από τον αξιωματικό υπηρεσίας στη βάση, τον υπολοχαγό Τάιλερ, θα μείνει στην ιστορία: “ Ε και; Ξεχάστε τα” (forget 'em).


Λίγα λεπτά αργότερα θα αποδειχτεί ότι τα “μαύρα στίγματα” στο ραντάρ, ήταν το πρώτο κύμα επίθεσης των Ιαπωνικών αεροπλάνων κατά της μεγαλύτερης ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα περισσότερα πλοία του στόλου του Ειρηνικού θα βυθιστούν μέσα στο λιμάνι χωρίς καν να προλάβουν να αντιδράσουν. Περλ Χάρμπορ 7 Δεκεμβρίου 1941.

Το Onalert σήμερα σας παρουσιάζει σπάνιες φωτογραφίες από την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, φωτογραφίες που βγήκαν στην δημοσιότητα 72 χρόνια μετά. Σας παρουσιάζει και ένα σπάνιο βίντεο-ντοκιμαντέρ που προβαλλόταν στους κινηματογράφους των ΗΠΑ (στα διαλείμματα των ταινιών) μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Ήταν τα περίφημα “επίκαιρα”.

Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ εξύψωσε το ηθικό στο εσωτερικό της Ιαπωνίας αλλά αντικειμενικά δεν πέτυχε τον στόχο της. Σχεδιάστηκε άψογα, αιφνιδίασε απόλυτα τους Αμερικανούς, οι απώλειες ήταν ελάχιστες σε αεροπλάνα από την πλευρά των Ιαπώνων και τεράστιες σε πλοία από πλευρά των Αμερικανών, αλλά τα τρία αεροπλανοφόρα που ήταν ο αντικειμενικός στόχος, δεν βυθίστηκαν διότι δεν βρισκόντουσαν στη βάση.


Πραγματικά τα αεροπλανοφόρα ΕΝΤΕΡΠΡΑΙΖ, ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ και ΛΕΞΙΝΓΚΤΟΝ που μήνες μετά θα κρίνουν τις ναυμαχίες στον Ειρηνικό, είχαν αποπλεύσει. (Το Εντερπράιζ ήταν για επισκευές στο Σαν Ντιέγκο και τα άλλα δύο παραλάμβαναν αεροπλάνα από άλλες βάσεις.)
Οι Ιάπωνες βύθισαν ή έθεσαν εκτός μάχης μέσα στο λιμάνι: 8 Θωρηκτά, 3 καταδρομικά, 4 αντιτορπιλικά, και όλα σχεδόν τα βοηθητικά σκάφη. Οι Αμερικάνοι δεν περίμεναν την επίθεση με τορπιλοβόλα αεροπλάνα και αυτό γιατί θεωρούσαν ότι μια τορπίλη που πέφτει από κάποιο αεροσκάφος βυθίζεται 20 μέτρα μέσα στη θάλασσα και μετά αναδύεται και ξεκινά την πορεία της. Το βάθος του λιμένα στο Περλ Χάρμπορ, ήταν 12 μέτρα. Περίμεναν λοιπόν ότι οι τορπίλες θα σφηνώνονταν στον βυθό. Όμως οι Ιάπωνες βρήκαν τη λύση και κατασκεύασαν λίγες μέρες πριν την 7η Δεκεμβρίου, τορπίλες με πτερύγια που βυθίζονταν σε ελάχιστο βάθος πριν ξεκινήσουν την πορεία τους...


Στις απώλειες των ΗΠΑ πρέπει να προσμετρήσουμε και τα αεροπλάνα που δεν πρόλαβαν καν να απογειωθούν και καταστράφηκαν από τους Ιάπωνες στα αεροδρόμια. Επί εδάφους καταστράφηκαν 32 αεροσκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού, 77 του στρατού των ΗΠΑ και άλλα 128 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.


Οι Αμερικάνοι θρήνησαν 2500 ζωές και 1000 τραυματίες ενώ οι Ιάπωνες μόνο 64 πιλότους.
Ο Ιάπωνας ναύαρχος και εμπνευστής της επίθεσης Ιζιρότο Γιαμαμότο δεν πανηγύρισε όπως όλοι οι συμπατριώτες του. Ήταν σκεπτικός αφού δεν είχαν βυθιστεί τα αεροπλανοφόρα. Μετά το “TORA TORA TORA” (tora στα γιαπωνέζικα σημαίνει τίγρης) που ενθουσιασμένος φώναζε από τον ασύρματο, προς τους πιλότους του την ώρα της επίθεσης, τώρα μονολογούσε: “Ξυπνήσαμε ένα κοιμώμενο γίγαντα...”

Δείτε το βίντεο και τις φωτό










το βίντεο της επίθεσης



http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου