Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Όσιος Πατάπιος - Λουτράκι


O Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα, στη Θήβα της Αιγύπτου από πλούσιους Χριστιανούς. Ο Α. Πατάπιος σε μικρή ηλικία πήγε στην έρημο, όπου αφιερώθηκε συνολικά στην προσευχή. Μετά από κάποια χρόνια αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη όπου εγκαταστάθηκε κοντά στις Βλαχέρνες στο Ξηρό Όρος. Ίδρυσε την Μονή των Αιγυπτίων, όπου κήρυξε και κατεύθυνε πολλούς.
Εκεί κοιμήθηκε. Μετά την κοίμηση του Α. Παταπίου, και την καταστροφή της μονής το 536 μ.Χ., ο πνευματικός του αδελφός Όσιος Βάρας μετέφερε το λείψανο του Α. Παταπίου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Πέτρας Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων, ο Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει το λείψανο του Α. Παταπίου το μετέφερε στο βουνό Γεράνια στο Λουτράκι και το έκρυψε σε ένα σπήλαιο/ασκητήριο το οποίο αργότερα ερήμωσε. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1904 από πολίτες του Λουτρακίου. Ωστόσο, ορισμένοι επισκέπτες από το σπήλαιο πήραν κομμάτια των λειψάνων του Αγίου ως φυλαχτό με συνέπεια ένας ιερέας από το Λουτράκι, ο πατέρας Κωνσταντίνος Σουσάνης να πάρει το λείψανο του Αγίου στην οικία του, με την άδεια της εκκλησίας, προκειμένου να το κρατήσει μακριά από τους βάνδαλους. Αργότερα το 1952 ο Πατέρας Νεκτάριος Μαρμαρινός, ιερέας από τον Συνοικισμό της Κορίνθου - με καταγωγή από την Αίγινα, ίδρυσε μοναστήρι στον τόπο του σπηλαίου και το λείψανο επέστρεψε στο σπήλαιο όπου βρέθηκε. Η πρώτη ηγουμένη, το 1952, ήταν γερόντισσα Συγκλητική. Η γερόντισσα Παταπία βοήθησε στην δημιουργία και την οικοδόμηση της μονής, ήταν ηγουμένη από το 1963 ως το 1970, οπότε παραιτήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Η επόμενη ηγουμένη μέχρι σήμερα είναι η αδελφή Ισιδώρα.



https://www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου