Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά

Καμπαναριό του 15ου αιώνα στην Κεφαλονιά
Αγαπητοί επισκέπτες καλώς ήλθατε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, να αποστέλλετε και να μοιράζεστε κρίσεις, σχόλια, απόψεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
amalgamaparamythias@gmail.com

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Διαχείρισης


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Κεφαλονιά: ο Άγ. Γεράσιμος των σπηλάιων! Στα υπόγεια της Μονής...

 
Ο  Άγιος - προστάτης της Κεφαλονιάς, διάλεγε πάντοτε κάποιο σπήλαιο για να ασκείται... Τι μπορεί να ήταν πραγματικά όμως οι υπόγειοι χώροι κάτω από την παλιά εκκλησία της μονής του, και πώς μπορεί να σχετίζεται ο Άγιος Γεράσιμος με την ...υπόγεια Αθήνα;

Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506, και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Ο πατέρας του ανήκε στη μεγάλη βυζαντινή οικογένεια των Νοταράδων, κι έτσι μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα εκείνης της εποχής. Στα είκοσί του χρόνια αποφάσισε να μεταβεί στη Ζάκυνθο, που ήταν σημαντικό κέντρο γραμμάτων, καθώς -παρά την Ενετική κατοχή και σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα- έπνεε εκεί ένας αέρας αναγεννησιακός.
Όντας πιστός ορθόδοξος χριστιανός, ξεκίνησε προσκυνήματα στα σημαντικότερα πνευματικά θρησκευτικά κέντρα, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Περιβόλι της Παναγίας και το Άγιο Όρος, όπου έγινε μοναχός στη σκήτη της Αγίας Άννας.
Το σπήλαιο που βρίσκεται στη σκήτη, ήταν αυτό στο οποίο μόνασε, παραμένοντας εκεί για δέκα περίπου χρόνια, ακολουθώντας έναν πολύ αυστηρά ασκητικό τρόπο ζωής, μένοντας νηστικός για 40 ημέρες. Η σπηλιά αυτή είναι πολύ στενή, τριγωνικού σχήματος, και η πρόσβαση γίνεται κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια. Στην είσοδο υπάρχει μόνο ένα στασίδι, ενώ στο μικρό πέτρινο ράφι, πολλές εικόνες του Αγίου. Έμεινε εκεί, μέχρι που αποφάσισε να ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους, όπου πρέπει να έφθασε γύρω στο 1538.
Στα Ιεροσόλυμα χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό, με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του Άγιου Γεράσιμου του Ιορδανίτου. Το 1548 ο Άγιος Γεράσιμος ταξίδεψε στην Κρήτη όπου και έμεινε γύρω στα δύο χρόνια, μέχρι να επιστρέψει και πάλι στη Ζάκυνθο, έπειτα από είκοσι χρόνια απουσίας. Εκεί, ασκήτεψε σε μια άλλη σπηλιά, στον Άγιο Νικόλα Γερακαρίου, όπου μέχρι σήμερα ονομάζεται «του Αγίου Γερασίμου».

Εικόνες από τον Εσπερινό της Παναγίας με τα κρινάκια στην Πάστρα

Εικόνες από τον Εσπερινό της Παναγίας με τα κρινάκια στην Πάστρα
Δείτε εικόνες από τον Εσπερινό της Παναγίας Γραβαλιώτησσας (κρινάκια) στην Πάστρα.
Αποκαλείται η Παναγία με τα κρινάκια, καθώς οι ξεροί κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας ανθίζουν στις εορτή της  για δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο.
Και του χρόνου
Φωτογραφίες: Χριστίνα Ζησιμάτου
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Στις παραλίες της Κεφαλονιάς. Βουτιές στο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων.

Ο Μύρτος, το Ξι και η Αντίσαμος είναι τρεις μόνο από τις εκατοντάδες πανέμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς που θα σας μαγέψουν.

Ο Μύρτος, το Ξι και η Αντίσαμος είναι τρεις μόνο από τις εκατοντάδες πανέμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς που θα σας μαγέψουν. 

Ο Μακρύς και Πλατύς Γιαλός με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη χρυσή άμμο, η... κούκλα παραλία στους Πετανούς, η θεωρούμενη σαν τουριστική παραλία της Σκάλας αλλά και οι πανέμορφοι ορμίσκοι με το λευκό βότσαλο και τον υπέροχο βυθό στο δρόμο από την Αγία Ευφημία προς την Σάμη, θα σας ξετρελάνουν. 

Το σίγουρο είναι ότι αν επιλέξατε την Κεφαλονιά για τις διακοπές σας το νησί θα σας αποζημιώσει. Με το καταπράσινο τοπίο του, τις υπέροχες ακρογιαλιές της, τα μοναδικά φαγητά της, η Κεφαλονιά είναι μία και μοναδική.